CHP'li İlgezdi: Hasta mahkumlar ile sağlıklı mahkumlar bir arada tutuluyor

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi cezaevlerinde yaşanan sorunlara dikkat çekerek, “Açık cezaevlerinde koronavirus izinleri nedeniyle mahkum sayıları azaldı. Bu yüzden cezaevinde çalışan mahkumlar, Covid pozitif bile olsa işleri yetiştirmek için günde 16-17 saat çalıştırılıyor. Bu resmen angaryadır, derhal bu uygulamadan vazgeçilmelidir” dedi.

Vekil Haberleri 21.11.2020, 10:02
CHP'li İlgezdi: Hasta mahkumlar ile sağlıklı mahkumlar bir arada tutuluyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Maltepe Açık Cezaevinde Covid-19 pozitif mahkumlar ile sağlıklı mahkumların aynı yerde tutulduklarını ifade ederek, “Bakanlık her ne kadar karantina altına alıyoruz açıklamaları yapsa da, Maltepe’de hasta ve sağlıklı mahkumlar bir arada tutuluyor. Yaklaşık bin mahkumun 150 kadarı Covid-19 pozitif ve buna rağmen tüm mahkumlar bir arada. Mahkumların hastalar ile ayrı yerde kalma talepleri cezaevi yönetimi ve gardiyanlarca kabul edilmiyor. Hatta bazı mahkumlara gardiyanların ‘grip gibi bu hastalık geçer’ dediği iddiaları gündeme geliyor” diye konuştu.

İddiaları Meclis gündemine taşıyan CHP’li Akkuş İlgezdi, “Sürekli mahkumlardan ve mahkum yakınlarından telefon alıyorum. Türkiye’nin bir çok yerinde aynı uygulamalardan şikayetler geliyor. Maltepe Açık Cezaevinde yaşananlara Bakanlığın acilen el koyması gerekmektedir. Hasta ve sağlıklı mahkumların bir arada olması kabul edilemez. Mahkum sayısındaki azalma nedeniyle kalan mahkumların günde 16-17 saat çalıştırılmaları her türlü kanuna ve vicdana aykırı. Covid-19 testi pozitif çıkan mahkumlar, hasta mahkumlar ve engelli mahkumlar bile çalıştırılıyor” açıklamasını yaptı.

MAHKUM TALEPLERİ REDDEDİLİYOR

Mahkumlardan sık sık telefon aldığını ifade eden Akkuş İlgezdi, “Covid-19 testi pozitif çıkan mahkumlar hastaneye ya da izinle evlerine gitmek istiyorlar ancak çalıştıkları gerekçesiyle bu talepleri kabul edilmiyor.

Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, cezaevlerinde koronavirüs vakaları hakkında 5 aydır resmi bilgilendirme yapılmadığını ifade ederek, “17 Haziran’dan beri bakanlık bir açıklama yapmıyor. Vefat ve vaka sayıları bilinmiyor, 5 aydır cezaevlerinde olup biten neden gizleniyor?” dedi.

Açık cezaevinde kalan mahkumlara Mart ayından itibaren verilen koronavirüs izinlerinin Temmuz 2021’e kadar uzatılabileceği kararını da hatırlatan Akkuş İlgezdi, “Sürekli uzatılan açık cezaevi izinleri koronavirüs konusunda cezaevlerindeki riski gözler önüne sermektedir” dedi.

Gamze Akkuş İlgezdi, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e verdiği soru önergesinde,

“-17 Haziran’dan beri cezaevindeki güncel Covid-19 verileri neden açıklanmamaktadır? 5 aydır cezaevlerinde olup biten neden gizlenmektedir?

- Önergenin yanıtlandığı gün itibari ile cezaevlerinde kaç tutuklu, kaç hükümlü, kaç cezaevi çalışanı Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirmiştir?

- Önergenin yanıtlandığı gün itibari ile cezaevlerinde kaç tutuklu, kaç hükümlü, kaç cezaevi çalışanı Covid-19’a yakalanmıştır? Virüs bulaşanların kaçı hastanelerde tedavi altına alınmıştır?

- Maltepe Açık Cezaevinde Covid-19’a yakalanan mahkumlar ile sağlıklı mahkumlar hangi gerekçe ile aynı yerde tutulmaktadır?

- Tüm cezaevinin Covid-19’a yakalanması mı amaçlanmaktadır?

- Maltepe Açık Cezaevinde Covid-19 pozitif vaka vardır?

- Maltepe Cezaevinde izinler nedeniyle çalışan mahkumların 16-17 saat çalıştırılması hangi mevzuat çerçevesinde yapılmaktadır?

- Cezaevindeki işler için azalan mahkum sayısı göz önüne alınarak bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir?” sorularını yöneltti.

Yorumlar (0)