banner773

CHP'li İlgezdi: Eğer bir ülkede adaletin pusulası şaşarsa, o ülkede toplumsal barış olmaz

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Adalet Bakanlığı bütçesinde yaşanan adaletsizlikleri ortaya koyarak, “Bir ülkede adaletin pusulası şaşarsa o ülkede toplumsal barış olmaz” dedi.

Vekil Haberleri 11.11.2020, 10:10
CHP'li İlgezdi: Eğer bir ülkede adaletin pusulası şaşarsa, o ülkede toplumsal barış olmaz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Adalet Bakanlığı bütçesinin Türkiye’nin demokrasi karnesi olduğunu vurgulayarak “Ve ne yazık ki bu karne kırıklarla doludur. Bakın adaleti mumla arıyoruz! Çünkü özgürlükleri rafa kaldırdınız ve “Sıfır” aldınız. Yasaların kişiye göre işlediğini görüyoruz. Çünkü hukukun üstünlüğü ilkesini yok ettiniz ve “Bütünlemeye” kaldınız. Takım tutar gibi siyasi karar veren hâkimleri görüyoruz. Çünkü adaleti yozlaştırdınız ve “sınıfta” kaldınız” dedi.

Bir soru önergesinin maliyeti 11 bin 703 lira

CHP’li Akkuş İlgezdi, Soru öngergelerini de yanıtlayan birim olan Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün 15 milyon 238 bin lira bütçesi olduğunu hatıratarak, “Bakanlığınıza bu dönemde 4.364 soru sorulmuş sadece 1.302’si yanıtlanmış. Üstelik yanıtların çoğu da “kopyala-yapıştır” usulü verilmiş. Bunu da bana verilen cevaplardan biliyorum. Sayın Bakan kısacası yanıtlanan bir sorunun maliyeti tam 11 bin 703 lira. Bu israf değilse nedir?” diye konuştu.

Cezaevleri 27 ilden daha kalabalık

Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi cezaevlerinin toplam nüfusunu, Türkiye’nin tam 27 ilini ayrı ayrı geride bıraktığını vurgulayarak, “Yetti mi? Hayır! 2021’de 39 yeni cezaevi daha açmayı planlıyorsunuz.Anlaşılan o ki, cezaevlerinden oluşan yeni bir büyükşehir yaratacaksınız” dedi.

Ceza İnfaz Kurumlarının 2021 bütçesinin 9 milyar 639 milyon 43 bin lira olduğunu kaydeden Akkuş İlgezdi, “Cezaevlerine ayırdığınız bütçe: Ticaret, Dışişleri, Sanayi ve Teknoloji, Kültür ve Turizm, Çevre ve Şehircilik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçelerinden daha fazla!” açıklamasında bulundu.

“Son beş senede cezaevi nüfusu tam yüzde 64 arttı” diyen CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, Covid-19’da cezaevlerinin en büyük risk alanlarından olduğunu vurgulayarak, “Sürecin başından itibaren cezaevlerindeki karantina koşullarına, hijyen kurallarına ve yaygın test uygulamasına ilişkin şeffaf bilgilere ulaşamadık” dedi.

Acı üzerine gelecek inşa edilmez!

Cezaevlerindeki en büyük kanayan yaranın annesi ile cezaevinde kalan çocuklar olduğunu da vurgulayan Akkuş İlgezdi. “İnsanlık böylesine acı dramlar üzerinden bir gelecek inşa edemez. Bir kişinin suçlu ya da suçsuz olduğuna karar vermek elbette yargının işidir ancak, ebeveynlerinin tercihleri suçsuz bebeklerin kaderi olmamalıdır” dedi. Gamze Akkuş İlgezdi, cezaevinde annesiyle yaşayan bebek sayısının ısrarla açıklanmadığının altını çizerek, Bakana “Bu bebeklerin sayısı nedir sayın Bakan? Covid riskine karşı hangi önlemleri aldınız? Bu çocukların anneleri için denetimli serbestlik düşünüyor musunuz?” sorularını yöneltti.

13 binden fazla çocuk mahpusta

“2019 verilerine göre şu anda cezaevinde 18 yaşından küçük 13 binden fazla çocuk var. Suç işlediği anda yaşı 14’ten küçük olan çocuk sayısında yüzde 65 artış var!” diyen Akkuş İlgezdi, bunun sebeplerini de Adalet Bakanına sordu.

Adaletin pusulası şaşarsa, toplumsal barış olmaz!

CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, “Eğer bir ülkede adaletin pusulası şaşarsa, o ülkede toplumsal barış olmaz. Gelin vakit varken, gerekli düzenlemeleri birlikte yapalım. Yeni cezaevleri açmak yerine sosyo-ekonomik yapıyı onaralım ve ülkemizi huzura, sağlığa, güvene ve her şeyden çok yeniden adalete kavuşturalım” dedi.

Yorumlar (0)