CHP'li İlgezdi: Covid-19 geçiren sağlık çalışanları test yapılmadan göreve başlatılıyor

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanlığının Covid-19 rehberinin güncellendiğini ifade ederek, “Covid-19 pozitif olan hekimlerimiz ve sağlık emekçilerimiz tekrar test yapılmadan çalışmaya zorluyorlar. Hekim ve çalışan sayısı eksiği nedeniyle alınan bu karar bulaşı artırabilir” dedi.

Vekil Haberleri 16.11.2020, 14:22
CHP'li İlgezdi: Covid-19 geçiren sağlık çalışanları test yapılmadan göreve başlatılıyor

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi Covid-19 geçiren sağlık çalışanlarının test yapılmaksızın işe başlayacak olmalarını Meclis gündemine taşıyarak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya soru önergesi verdi.

CHP’li Akkuş İlgezdi, pandemi kahramanı sağlık çalışanlarına zaten yayın ve düzenli test yapılmadığının altını çizerek, “Sağlıkçılar Covid-19’la mücadele ederken virüsü kapıyorlar, test yapılmadan göreve başlatılıyor. Böyle bir sağlık sistemi olamaz” diye konuştu.

Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanlığının Covid-19 rehberinin güncellendiğini ifade ederek, “Bakanlığın rehberine göre pozitif olan sağlık çalışanlarından asemptomatik ve ya hafif semptomlu olanlar 10. gün, hastanede yatarak tedavi görenler 14. gün, yoğun bakım desteği alanlar ise 20. günden sonra teste yapılmadan işe başlayacak. Bu konuda Sağlık Bakanlığının rehberine göre yazılar hastanelere ulaştı. Hastalığın etkileri olan sağlık çalışanları sayı azlığı nedeniyle tam iyileşemeden çalışmaz zorunda bırakılıyor. Aynı zamanda da bulaş tehlikesi ortaya çıkıyor” açıklamasında bulundu.

“Bugüne kadar hiç test yapılmayan birçok hekim ve sağlık çalışanı mevcut. Covid-19’la mücadele eden hekimlerimizi ve sağlık çalışanlarımızı korumak için hiçbir çabaya girilmiyor, çok sayıda sağlık emekçimizi bu mücadelede kaybettik. Sağlıkçılarımıza düzenli ve tekrarlı testler yapılmıyor. Hak ettikleri mali ve diğer haklar verilmiyor. Ve şimdi hasta hasta işe başlamaları zorunlu hale getiriliyor” diyen Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Bakanlığın pandemi sürecini yönetemediğinin altını çizdi.

Sağlık Bakanlığının eylül ayı başında işçiler için de evde izolasyon süresini düşürdüğünü hatırlatan Akkuş İlgezdi, “PCR testi pozitif çıkan işçiler için de 10. günün sonunda izolasyon sona erecek; işçiler test yapılmadan iş başı yapacak karı almıştı. Toplum sağlığını hiçe sayan bu iki karar derhal düzeltilmelidir” dedi.

7. gün testi pozitif çıksa da 10. gün iş başı

Sağlık emekçilerinden çok yoğun şikayetler geldiğini ifade eden CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, “İstanbul’da birçok aile hekimliğinde pozitif olan sağlık çalışanına 7. Gün test yapılıyordu. Testi negatif çıkan hemen işe başlatılıyor, testi pozitif olan ise başka bir test yaptırılmadan 3 gün sonra yani 10. gün işe başlıyordu. 7. gün testi pozitif çıkan hekim ve sağlık çalışanları, 3 gün sonra testsiz hasta bakmaya başlıyordu. Hala virüsün etkisi altındayken hasta bakmak zorundaydı. Şimdi ise yeni kararla 10. gün testsiz hasta bakmaya başlayacaklar. Bu iki uygulamada yanlıştır ve bulaş riskini artırmaktadır” diye konuştu.

Akkuş İlgezdi soru önergesinde,

“Test yapılmadan sağlıkçıların göreve başlatılmasının gerekçesini nedir?

Test yapılmadığı için görev başlayan sağlık çalışanları pozitif olup olmadıklarını bilemeyeceklerine göre, bulaş riskine karşı nasıl önlem alınacaktır?

Sağlık personeli yetersizliği nedeniyle mi test uygulamasından vaz geçilmiştir?

Hasta personeli bir an önce işe başlatmak yerine yeni sağlık personeli almayı düşünmüyor musunuz?

Hastalıktan yeni çıkan sağlık çalışanlarına tekrar test uygulamasına geri dönecek misiniz?” sorularını yöneltti.

Yorumlar (0)