CHP'Lİ HEKİM VEKİLDEN CORONA UYARISI: ''SAĞLIK BAKANLIĞI SINIR KAPISINI KAPATMAK İÇİN GEÇ KALDI''

HalkRadyo canlı yayınına katılan CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel Coronavirüs’ün en son İran’da ve çevre yakın ülkelerde yayılması haberleri ile ilgili çarpıcı iddialarda bulundu. İran’da ilk ölümlü vakanın zannedildiği gibi 19 Şubat’ta değil 13 Şubat’ta gerçekleştiğini belirten Adıgüzel, Sağlık Bakanlığı’nın sınırı kapatmakta çok geç kaldığını belirtti.

Vekil Haberleri 25.02.2020, 09:38
CHP'Lİ HEKİM VEKİLDEN CORONA UYARISI: ''SAĞLIK BAKANLIĞI SINIR KAPISINI KAPATMAK İÇİN GEÇ KALDI''

Adıgüzel’in konuyla ilgili yorumlarının satır başları şu şekilde:

“İran Çin’den sonra dünyada virüsün ikinci merkezi durumuna gelmiştir. Irak’ta ve Lübnan’da çıkan coronavirüs vakalarının da İran kaynaklı olduğu anlaşılmıştır.

Hangisi doğru? Bakan mı vali mi?

İran yetkili makamlarından ölümlü vakalar açıklandıktan sonra Sağlık Bakanı 21 Şubat’ta yaptığı açıklamada ‘sınırda termal kameralarla denetim yapıyoruz’ dedi. Aynı gün Van Valisi ise ‘Ankara’dan termal kameralar talep ettik’ diyor. Kaldı ki termal kamera çözüm değil çünkü hastalık belirti vermeden bulaşıcı olabiliyor. Bu nedenle bu süreçte giriş yapan herkesin karantinaya alınması gerekirdi. Gerçek şu ki bu konuyla ilgili 21 Şubat’ta Bakanın açıklaması olduğu andan itibaren sınırın kapatılması için sürekli acil çağrıda bulundum. Ama ne yazık ki, sınırın kapatılması için ayın 23’ü beklendi ve 72 saat boyunca serbest geçiş oldu.

Korfez ülkeleri dahil İran’a komşu birçok ülke vakaların ilk anında sınırı kapatmışken, bizim 72 saat beklememizin gerekçesi nedir? İran’da panik halinde ülke dışına kaçışlar oldu. Acaba gelmesi gereken insanlar mı vardı? Ekonomik ya da siyasi boyutu da var mıdır? Her halükarda bu bir aymazlıktır.

Önümüzdeki 1.5 ay çok önemli

Coronavirüs COVID-19 salgınıyla ilgili önümüzdeki 1.5 ay çok önemlidir. Soğuk havalar atlatıldığında risk faktörü azalacak ve aşı-ilaç çalışmalarına yeterli süre olacaktır. Böylece ülkemiz bu virüs istilasından en az zararla çıkabilecektir. Ülkemize bu virüs girmeden önlem almak bu nedenle önemliydi.

Umarım olmaz ama eğer Türkiye’de vakalar başlarsa iddia ediyorum ilk vakalar İran kaynaklı olacaktır ve bu durumdan gerektiği gibi tedbir almayan, zamanında sınırı kapatmayan Sağlık Bakanı sorumludur.

İran’dan günde 12’den fazla uçak geliyor. Karayolu ve demiryolu da katıldığında sınırın kapatılmasına kadar geçen 72 saat boyunca İran’dan kaç kişi giriş yapmıştır? Ve bu kişilerin kaçı karantinadadır? Bunları hemen yarın Sağlık Bakanına bir önerge ile soracağım.

Maske konusu

N95 tip maskeler önceden 3-4 TL iken Corona salgını ile 15-20 TL’ye çıkmıştır. Virüsün Türkiye’ye yayılması halinde aşırı bir talep olacak ve serbest piyasada fiyat daha da artacaktır. Sağlık Bakanlığı’nın şimdiden maskenin üretimine başlaması ve ucuz-sabit fiyat ile temini sağlanmalıdır.

Yoğun bakım yatak ve solunu cihazı sayısındaki eksikler

Diğer bir konu; yoğun bakım yatak eksiklerimizdir. Hekim bir milletvekili olarak, şu anda salgın yokken bile mesaimin büyük bölümünü hastalara yoğun bakım yatağı aramakla geçiriyorum. Şu anda dahi bu konuda yetersizken, olası bir salgında yaşanacak paniği siz düşünün. Sağlık Bakanı derhal uykudan uyanmalı ve acilen yoğun bakım yatağı ve solunum cihazı sayısının ülke genelinde artırılması için çalışma başlatmalıdır.

Yorumlar (0)