banner773

CHP'li Hakverdi: Ülke genelinde olduğu gibi cezaevlerinde de Pandemi süreci iyi yönetilemiyor!

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından cevaplandırılması talebi ile Meclis Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde cezaevlerindeki Covid-19 vakalarını ve gerekli tedbirlerin alınmadığı iddialarını sordu.

Vekil Haberleri 09.10.2020, 11:40 09.10.2020, 11:46
CHP'li Hakverdi: Ülke genelinde olduğu gibi cezaevlerinde de Pandemi süreci iyi yönetilemiyor!

Hakverdi; önergesinde “Ülke genelinde olduğu gibi cezaevlerinde de Pandemi sürecinin iyi yönetilemediğini ve bu konuda Adalet Bakanlığı’nın Sağlık Bakanlığı ile koordineli bir şekilde üzerine düşen sorumluluğu yerine getirerek gerekli tedbirlerin ivedilikle alınması gerektiğini” dile getirdi.

Hakverdi'nin soru önergesi şu şekilde;

Kapasite yetersizliği nedeni ile kalabalık koğuşlarda kalmak zorunda olan mahkumlar, yetersiz havalandırma, hijyen malzemesi eksikliği ve gerekli tedbirlerin alınmaması nedeni ile pandemi sürecinde büyük risk altındalar. Bu konuda gerek tutuklu ve hükümlülerden gelen mektuplarda gerekse mahkumların aileleri ve avukatlarıyla yaptığımız görüşmelerde cezaevlerinde vaka sayısının kontrolden çıktığı ve gerekli tedbirlerin alınmadığı iddiaları artarak dile getirilmektedir. Bu hususta bizim de yaptığımız incelemeler bu iddiaları doğrular nitelikte. Çeşitli sağlık problemleri ile hastaneye gitmesi gereken mahkumlar, ateş ve öksürüğü olan Covid-19 şüphesi ile hastaneye sevk edilen mahkumlarla, aynı ring aracında taşındıklarını dile getiriyorlar. Bazı cezaevlerinde telefon görüşmesi yapmak için koğuşlarından çıkan mahkumlara maske verilmediği, dışarıdan içeriye Covid bulaştıma riski taşıyan cezaevi personelinin maske ve eldiven gibi gerekli tedbirleri almadan mahkumlarla temas kurduğu, kapasite fazlası mahkum bulunması nedeni ile adeta balık istifi gibi kalınan koğuşlarda açılmayan pencereler ve yetersiz havalandırma sebebiyle tek bir pozitif vakanın tüm koğuşa hastalığı bulaştırdığı, bazı cezaevlerinde hijyen malzemelerinin yetersiz verildiği, bazı cezaevlerindeyse kantinlerde fahiş fiyata satıldığı ve sadece parası olanların faydalanabildiği iddiaları mahkumlar tarafından dile getirilmektedir. Bunun yanı sıra verilen yemeklerde bağışıklık sistemini güçlendirici gıdaların yetersiz olduğu da bilinmektedir. Bu sorunlar nedeniyle cezaevlerindeki mahkumlar salgın sürecinde ciddi sağlık problemleri ve hayati tehlikeyle yüz yüze kalmaktadırlar.

Ülke genelinde olduğu gibi cezaevlerinde de pandemi sürecinin iyi yönetilemediği ortadadır. Bu konuda Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile koordineli bir şekilde üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli ve gerekli tedbirleri ivedilikle almalıdır.

Bu çerçevede;

1- Cezaevlerinde Covid-19 pozitif tanısı konmuş tutuklu ve hükümlü vaka sayısı kaçtır? Bu vakaların kaçı hastanede müşahede altında, kaçı yoğun bakımda, kaçı entübe durumdadır?

2- Pandemi sürecinde Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden tutuklu ve hükümlü sayısı kaçtır ?

3- Çeşitli sağlık problemleri ile hastaneye gitmesi gereken mahkumların, Covid-19 şüphesi ile hastaneye sevk edilen mahkumlarla aynı ring aracında taşındığı iddiası doğru mudur?

4- Bazı cezaevlerinde telefon görüşmesi yapmak için koğuşlarından çıkan mahkumlara maske verilmediği ve dışardan içeriye Covid bulaştıma riski taşıyan cezaevi personelinin, maske ve eldiven gibi gerekli tedbirleri almadan mahkumlarla temas kurduğu iddiaları doğru mudur?

5- İleri yaşta ve kronik hastalığı olan mahkumları salgından korumak amacı ile ek tedbirler alınmakta mıdır? Alınıyorsa bu tedbirler nelerdir?

6- Cezaevlerinde Covid-19 pozitif tanısı konmuş personel sayısı kaçtır? Pozitif tanısı konmuş personelin kaçı hastanede müşahede altında, kaçı yoğun bakımda, kaçı entübe durumdadır?

7- Pandemi sürecinde Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden cezaevi personeli var mıdır? Varsa kaç kişi hayatını kaybetmiştir?

8- Cezaevi personellerine kendilerini salgından korumak ve gerekli hijyeni sağlamak adına ihtiyaç duyulan materyaller yeterli miktarda temin edilmekte midir?

9- Cezaevlerinde zaten yetersiz olan sağlık personeli sayısını arttırmak ve gerekli hijyen malzemelerini temin etmek için ayrılan ödeneği artırmak konusunda bakanlıkça yürüttüğünüz bir çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?

Yorumlar (0)