CHP'li Hakverdi: Merkez Bankası parayı kendine basmış!

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi Merkez Bankası’nın keyfi harcamalarını meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 08.10.2020, 11:37
CHP'li Hakverdi: Merkez Bankası parayı kendine basmış!

Hakverdi, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için verdiği soru önergesinde Merkez Bankası yetkililerinin usulüne göre belgelendirmeden yaptığı limiti aşan temsil ve ağırlama giderlerini sordu.

Pandemi sürecinde büyüyen ekonomik kriz koşullarında vatandaşlar geçim sıkıntısı ile boğuşurken kamu kurumları ne yazık ki yaptıkları israflarla gündeme gelmeye devam ediyor. Son olarak 2019 Sayıştay Raporlarına yansıyan Merkez Bankası 14.9 milyon liralık ağırlama gideri ile gündeme geldi. Merkez Bankası’nın 243 bin TL'ye 130 tane yönetici koltuğu aldığı, Taşıt Kanunu'na ekli cetvellerde yer almayan makamlar için 35 adet lüks araç kiralandığı, yönetici kadrosunda yer alan 140 kişiye performans tazminatı adı altında ek ikramiye ödemesi yapıldığı, mutfak tadilatına 2 milyon 630 bin TL harcandığı, beş yıldızlı lüks otellerde yapılan toplantılara 1 milyon 364 bin TL harcandığı, 38 milyon 992 bin TL’lik mevzuata aykırı özel sağlık sigortası harcaması yapıldığı ve son olarak da salgın sürecinde 274 bin 350 TL'lik çikolata paketi satın alındığı ortaya çıkmıştır.

Merkez Bankası üzerinden kamuoyu gündemine gelen bu harcamalar aslında tüm kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan israfın boyutlarını da yansıtmaktadır. Bu israf ekonomisinin faturası yine kuşkusuz vatandaşa kesilirken sorumlular “itibarlarından tasarruf etmemeye” devam etmektedirler. Özellikle içinden geçtiğimiz bu zor süreçte kamuda görev yapan sorumlu kişiler yaptıkları gereksiz harcamalarla halkın sırtındaki yükü arttırmamalı ve bu israf ekonomisi bir an önce terk edilmelidir. Bu konuda belirli kısıtlamaların getirilmesi, usulünce belgelenmeyen harcamalara yönelik denetimin arttırılması ve yaptıkları gereksiz harcamalarla kamuyu zarara uğratan yetkililer hakkında caydırıcı idari işlemlerin ivedilikle başlatılması gerekmektedir. İsraf ekonomisinden kurtulmadan ekonomik krizden çıkılamayacağı unutulmamalıdır.

Bu çerçevede;

1- 2019 yılı ve 2020 yılının Eylül sonu itabari ile tüm kamu kurum ve kuruluşları ile iştiraklerinin toplam temsil ve ağırlama giderleri ne kadardır?

2- Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının temsil ve ağırlama giderlerini yetki alanları ve personel sayıları göz önüne alınarak sınırlandırması ve belirlenen miktarın aşılmaması hususunda bir çalışmanız var mıdır?

3- Özellikle usulüne uygun belgelenmeyen giderler konusunda kurum yetkilileri için yeni caydırıcı cezai işlemler uygulamayı planlıyor musunuz?

4- Son 5 yıl içerisinde limiti aşan ve usulüne uygun belgelenmeksizin yapılan temsil ve ağırlama giderleri konusunda soruşturma açtığınız kamu kurum ve kuruluşu yetkilileri var mıdır? Varsa kimler ve hangi kurumlardır?

5- İsraf ekonomisinin önüne geçerek burada yapılacak tasarrufla oluşacak bütçeyi ekonomik kriz altında ezilen vatandaşlara aktarma yönünde bir çalışmanız var mıdır?

Yorumlar (0)