CHP'li Hakverdi'den TBMM,1 milyon pandemi mağdurunu araştırsın önergesi!

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, yaklaşık 1 milyonu ilgilendiren bu sektörlerin sorunlarının Meclis tarafından araştırılmasını istedi.

Vekil Haberleri 11.11.2020, 10:26 11.11.2020, 10:32
CHP'li Hakverdi'den TBMM,1 milyon pandemi mağdurunu araştırsın önergesi!

Hakverdi, “Okullara bağlı sektörlerde yaşanan krizden yaklaşık 1 milyon vatandaşımızın doğrudan etkilendiği düşünülmektedir. Yaşanan mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi ve acil olarak devlet tarafından desteklenmeleri gerekmektedir” dedi.

Mart ayından beri devam eden salgın nedeniyle bazı sektörler büyük sıkıntı yaşıyor. Özellikle okulların kapalı olması nedeniyle servis, kırtasiye, özel yurt ve okul kantin işletmecileri başta olmak üzere okullara bağlı sektörlerden feryat yükseliyor. CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, verdiği meclis araştırma önergesi ile yaklaşık 1 milyon kişiyi ilgilendiren bu sektörlerin sorunlarının Meclis tarafından araştırılmasını istedi.

TBMM Başkanlığı’nı sunulan Meclis Araştırma önergesinde, pandemi nedeni ile birçok sektör ekonomik krize girdiği ve zor günler yaşadığına dikkat çekildi. Özellikle okulların uzun süre kapalı kalması ve yüz yüze eğitimin tamamen başlamaması nedeniyle bu sektörlerin ağır yara aldığı kaydedildi. Meclis’in bu sektörlerin sorunlarını tespiti ve alınacak önlemleri belirlemesi için komisyon kurması talep edilerek, şu görüşlere yer verildi:

ESNAF İÇİN ZOR GÜNLER: “Okullar pandemi nedeni ile uzun süre kapalı kalmış sonrasında ise kısmen bazı sınıflar açılsa da yüz yüze eğitim tamamen başlamamıştır. Bu süre içerisinde yurt işletmecileri, kırtasiye esnafı, kantinciler ve okul servis işletmecileri zor günler geçirmektedir. Okulların açılması ile ilgili yaşanan belirsizlikler bu dört sektörü olumsuz etkilemiş hem esnafın ve hem de bu sektörlerde çalışanların mağduriyetleri artarak devam etmiştir.

ÖĞRENCİ YURTLARI KAPANIYOR: Türkiye genelinde yaklaşık 20 bin kitap ve kırtasiyeci esnafı, devlet okullarında 30 bin civarında kantin, 2.400 civarında yükseköğrenim öğrenci yurdu ve okul servis taşımacılığı yapan 200 bini aşkın servisçi bulunmaktadır. Okulların açılmamasından kaynaklı olarak bu sektörler ve sektörde çalışanlar çok zor günler geçirmekte, özellikle kiracı olarak faaliyet gösteren özel yurtlar bir bir kapanırken kantinlerde ise ürünlerin tarihi geçmektedir. Okul servis işletmecileri iş yapamamakta fakat sabit giderleri aynı devam etmektedir. Kırtasiyeciler ise aldıkları ürünlerin ödemesini yapamamakta ve borç yükleri her geçen gün artmaktadır.

1 MİLYON KİŞİYİ DOĞRUDAN ETKİLİYOR: Okullara bağlı sektörlerde yaşanan krizden yaklaşık 1 milyon vatandaşımızın doğrudan etkilendiği düşünülmektedir. Yaşanan mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi ve acil olarak devlet tarafından desteklenmeleri gerekmektedir.”

Yorumlar (0)