CHP'li Hakverdi: Anayasa Mahkemesi Hak İhlali Var Dedi 20 Bin TL Tazminata Hükmetti!

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi İzmir 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumunda yaşanan ve Anayasa Mahkemesi’nin de kabul ettiği işkence ve hak ihlalini Meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 20.11.2020, 12:19 20.11.2020, 12:24
CHP'li Hakverdi: Anayasa Mahkemesi Hak İhlali Var Dedi 20 Bin TL Tazminata Hükmetti!

Hakverdi, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için verdiği önergede, İzmir 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumunda kalan mahkum Cem Kuru’nun B-51 numaralı hücreye götürülerek S. ve Y isimli infaz koruma memurları tarafından darp edildiği, kış soğuğunda pencereleri açık hücrede 5 gün boyunca elleri domuz bağı şeklinde kelepçelenerek tutulduğu, yemek verildiğinde dahi bu kelepçelerin çözülmediği ve bu şekilde aç bırakıldığı iddialarını sordu.

İşkence Doktor Raporlarına Yansıdı!

İzmir 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumunda kalan Cem Kuru isimli mahkûm vasisi L.K aracılığı ile başsavcılığa verdiği dilekçede; S. ve Y isimli infaz koruma memurları tarafından darp edildiğini, 5 gün boyunca elleri domuz bağı şeklinde kelepçelenerek tutulduğunu, yemek verildiğinde dahi bu kelepçelerin çözülmediğini iddia etmiştir. Kurumda görevli doktorların ilk raporunda mahkûmun yüzünde darp izlerinin olduğu, ikinci raporda ise bileklerinde kelepçeden kaynaklı kesik yaraları ve kaburgalarında hasar olduğu tespit edilmiştir.

Anayasa Mahkemesi Hak İhlali Var Dedi 20 Bin TL Tazminata Hükmetti!

Konu hakkında işlem başlatan savcılık faillerin ve tanıkların ifadelerine başvurmadan, ilgili kamera kayıtlarını bilirkişi marifeti ile inceletmeden sadece cezaevi idaresinin yazılı beyanını esas alarak kovuşturmaya yer olmadığına karar vermiştir. Ancak Anayasa Mahkemesi ilgili olayda mahkûm Cem Kuru’ nun kötü muameleye maruz kaldığına ve olay hakkında savcılığın gerekli detaylı kovuşturmayı yapmadığına hükmetmiştir. Mağdur mahkûma 20 bin TL tazminat ödenmesine hükmeden Anayasa Mahkemesi, sorumlular hakkında cezasızlığın ortadan kalkması için de yeniden İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmasına karar vermiştir.

Hem Hukuk Hem De İnsanlık Onuru İle Bağdaşmaz!

CHP Ankara Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ali Haydar Hakverdi verdiği önergede, “Devletimizin sorumluluğu altında cezası infaz olan bir mahkûmun cezaevi personellerince kötü muamele ve işkenceye maruz kalması hem hukuk hem de insanlık onuru ile bağdaşmayan bir durumdur. Bir mahkûmun elleri arkadan kelepçelenmiş şekilde günlerce bir hücrede tutulması Anayasa Mahkemesince de tespit edildiği gibi güvenlik kastını aşan bir uygulama, yani kötü muamele ve işkence örneğidir.” dedi.

Image URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/ad/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1Click-Through URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/jump/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1
Yorumlar (0)