CHP'li Hakverdi: AKP kendisinden olmayanlara yaşam hakkı vermediği gibi okuma hakkı da vermek istemiyor!

CHP'li Hakverdi KYK Burs ve Kredi Başvurularındaki "Gençlik merkezi üyeliği" ve "Genç Gönüllüler platformu üyeliği" seçeneklerini meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 29.10.2020, 14:28 29.10.2020, 14:44
CHP'li Hakverdi: AKP kendisinden olmayanlara yaşam hakkı vermediği gibi okuma hakkı da vermek istemiyor!

CHP'li Hakverdi, KYK Burs ve Kredi Başvurularındaki "Gençlik merkezi üyeliği" ve "Genç Gönüllüler platformu üyeliği" seçeneklerini sordu.

Hakverdi'nin o açıklaması:

İktidar her alanda torpil ve adam kayırmaya devam ediyor. Görünen o ki AKP kendisinden olmayan ve partilerine sempatisi olmayanlara yaşam hakkı vermediği gibi okuma hakkı da vermek istemiyor.

Bunun son örneği ise KYK Burs ve Kredi Başvurularında yaşanıyor öğrencilerin başvuru yaparken önüne gelen ekranda karşılarına “Gençlik merkezi üyesiyim” ve “Genç Gönüllüler Platformu Üyesiyim” seçenekleri geliyor. Adeta AKP gençlik teşkilatına dönüştürülen bu yapılar üzerinden fişleme ve torpil yapılıyor.

Gelen tepkiler üzerine bakanlık “Gençlerimize yönelik anket yapıyorduk, yanıtlar başvurucu sonucunu etkilemeyecek “ açıklaması yaptı. O halde Başvuru ile ilgisi olmayan ve sonucu değiştirmeyecek soruların o formda ne işi var? Bakandan biran önce sorularımızı yanıtlamasını ve bu yanlışı bir an önce düzeltmelerini istiyoruz.

CHP'li Ali Haydar Hakverdi'nin yönelttiği o sorular:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 

Bakanlığınızca yapılan duyuru ile “2020-2021 eğitim öğretim yılında Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’na girerek ilk defa bir yükseköğretim programına girmeye hak kazanan öğrenciler ile hâlen bir yükseköğretim programına devam eden ara sınıf öğrencileri ve yurt dışında öğrenim gören Türk vatandaşlarının burs/kredi başvuruları başladı. Burs/kredi hakkından yararlanmak isteyen öğrencilerin 28 Ekim- 3 Kasım tarihleri arasında e-Devlet üzerinden başvurması gerekiyor.” Denilmekte ve başvurular online olarak kabul edilmektedir.

Başvuru yapan öğrencilerden çeşitli bilgiler istenmiştir. Ancak bu bilgiler arasında öğrencilerin burs ya da kredi başvurusu ile ilgisi olmayan sonrasında bakanlığınca “anket içindi” diye savunulan bilgilere de ulaşılmak istenmiştir.

Başvuruda formunda bulunan, Gençlik Merkezi Üyesiyim (Evet/Hayır) ve Genç Gönüllüler Platformu Üyesim (Evet/Hayır) bölümleri ile ilgili bakanlığınız karşılaştığı tepkiler üzerine;

“Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü burs ve kredi başvurusuna katılan tüm gençlerimize teşekkür eder; başvuru esnasında gençlerimize yönelik yapılan anket çalışmasında yer alan bakanlığımıza ait gençlik merkezleri ve gönüllülük faaliyetlerine ilişkin sorulara verilen yanıtların başvuru sonucunu etkileyemeyeceğinin altını çizmek isteriz.

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü burs ve kredi formlarımızda yer alan gençlik merkezleri ve gönüllülük faaliyetlerine ilişkin sorular, bilgilendirme amaçlı olup, gençlerimizin bakanlığımızın bu tür faaliyetlerine katılmaları doğrultusunda davet niteliğindedir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” Açıklamasını yapma gerekliliği duymuştur.

Bu çerçevede;

1- Daha önceki yıllarda da bu sorular başvuruculara yöneltilmiş midir? Yöneltilmemişse bu yıl neden bu sorular sorulmuştur?

2- Başvurucular arasında özellikle burs verilecek olanları gençlik merkezlerine üye olanlardan mı tercih edilecektir?

3- “Gençlerimize yönelik anket” çalışmasını böylesine özel bir başvuru içerisine alarak verilecek burs ve kredilere dair oluşan şaibeyi nasıl ortadan kaldırmayı düşünüyorsunuz?

4- Bakanlığınıza ait gençlik merkezlerine kimin üye olup olmadığını bilmediğiniz için mi başvuruculara sormaktasınız?

5- Bakanlığınıza ait gençlik merkezlerine üye kaç kişi aynı zamanda AKP üyesidir?

6- Bakanlığınıza bağlı gençlik merkezlerine kayıtlı olup kurumunuzdan burs alan kaç öğrenci vardır?

7- KYK borçlarının silinmesi ve bundan sonrası için burs olarak verilmesi doğrultusunda verdiğimiz kanun teklifleri komisyonlarda görüşmeye dahi alınmamaktadır. Bu konuda bakanlığınızca yapmış olduğunuz bir çalışma bulunmakta mıdır? Bakanlığınızın planları arasında KYK borçlarının silinmesi bulunmakta mıdır?

Yorumlar (0)