banner773

CHP'li Güzelmansur: Her yıl 42 bin çiftçi üretimden kopuyor

Tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlılık, girdi maliyetleri sürekli artarken çiftçinin ürününün sabit kalması ve yanlış tarım politikaları üretimdeki çiftçi sayısının hızla erimesine neden oluyor. Türkiye’de, son 13 yılda sigortalı çiftçi sayısı %49 azaldı.

Vekil Haberleri 05.11.2020, 12:58
CHP'li Güzelmansur: Her yıl 42 bin çiftçi üretimden kopuyor

Tarımdaki tehlikeye dikkat çeken CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, “Türkiye’de son 13 yılda 550 bin çiftçi sistemden çıktı. 2008 yılında Türkiye'de 1 milyon 127 bin olan çiftçi sayısı 2020 Ağustos ayında 577 bine geriledi. Bu her yıl ortalama 42 bin çiftçinin üretimden kopması demek. Bu hızla giderse 5-10 yıl içinde üretimde çiftçi kalmayacak” dedi.

AMİK OVASINDA ÇİFTÇİ SAYISI %69 AZALDI

BEREKETLİ topraklarıyla ünlü Amik Ovası’nda çiftçi sayısının azalmasından duyduğu rahatsızlığı dile getiren Güzelmansur “Tarımsal üretim açısından Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olan Hatay’da, SGK verilerine göre, 2011'de 35 bin 400 sigortalı çiftçi vardı. Ağustos 2020'de bu sayı 11 bine düştü. Yani, 9 yılda Hataylı çiftçilerin %69'u tarımsal üretimden kopmuş oldu. Bereketli topraklarıyla ünlü Amik Ovası’nda tarımın, çiftçinin durumu böylesine içler acısı. Bu gidişle 5 yıla kalmaz, Hatay'da, ne eken ne de diken çiftçi kalır”

ÇİFTÇİ ÜRETİME DÖNDÜRÜLMEZSE AÇLIK SORUNU BAŞLAR

İktidarın yanlış tarımsal politikalarının çiftçiyi giderek artan bir borç sarmalına ittiğine işaret eden CHP’li Güzelmansur şunları söyledi: “Tarım ürünleri ithalatı da, çiftçinin girdi maliyetleri de sürekli artıyor. Binbir emek vererek elde ettiği ürünü para etmiyor. Destekler sürekli azalıyor. Destekler geç açıklanıyor, zamanında ödenmiyor. Bu da çiftçinin borç yükünün sürekli artmasına neden oluyor. Çiftçiyi üretimden koparıyor. Hep söylüyorduk ama Kovid-19 salgınıyla bir kez daha ortaya çıktı ki: Üretimden başka çıkış yolumuz yok. Çiftçiyi üretimde tutacak politikalar bir an önce hayata geçirilmezse, Türkiye açlık sorunuyla karşı karşıya kalır.”

Yorumlar (0)