CHP'Lİ GÜRSEL: ''TÜRKİYE'YE GİRİŞ YAPACAK YABANCI UYRUKLU KİŞİLERE 'ARACI HİZMETİ' HANGİ FİRMALAR VERECEK?''

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin'in Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'na sordu: ''Kim bu firmalar?''

Vekil Haberleri 21.02.2020, 11:10
CHP'Lİ GÜRSEL: ''TÜRKİYE'YE GİRİŞ YAPACAK YABANCI UYRUKLU KİŞİLERE 'ARACI HİZMETİ' HANGİ FİRMALAR VERECEK?''

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin: ''Türkiye Cumhuriyeti vize rejimi kapsamında ülkemize giriş yapacak olan yabancı uyruklu kişilere ‘aracı hizmeti’ verecek olan ticari kuruluşun belirlenmesinde tek yetkili kişinin Dışişleri Bakanı olduğunu şaşkınlık içinde öğrenmiş bulunmaktayım. Ülkemize giriş için vize talebinde bulunan milyonlarca kişinin ödediği ücretler göz önüne alındığında bu denli büyük bir ticari faaliyetin hangi firma tarafından yürütüleceğine tek bir kişinin karar veriyor olması tam bir akıl tutulmasıdır. Örneğin, Irak vatandaşları için ön başvuru sırasında şirket sadece online vize başvuru alma ve dosya hazırlama hizmet bedeli olarak 50 ABD Doları (VIP hizmeti istenirse 75 ABD Doları, mobil başvuru hizmeti istenirse 150 ABD Doları) ve zorunlu seyahat/sağlık sigortası için 40 ABD Doları tahsil edebilmektedir.
Bu kapsamda aracı hizmet verecek kuruluşlardan/firmalardan malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin ilgili belgeler temin edildikten sonra sadece Dışişleri Bakanının onayı ile bu yetki veriliyor ya da iptal edilebiliyor. Bakan veya yetki verdiği görevli tarafından kuruluşun belirlenmesinden itibaren Dış temsilcilik ile kuruluş arasında süresi üç yılı aşmamak üzere sözleşme imzalanıyor. Üç yıldan daha az süreli sözleşme imzalanması öngörülüyor ise buna ilişkin karar yine Bakan veya yetki verdiği görevli tarafından alınıyor.
Dış politikada çok ciddi meseleleri olan ülkemizin sorunlarıyla ilgilenmek durumunda olan Sayın Dışişleri bakanının, aynı zamanda ticari bir faaliyet olan aracılık hizmetlerini; kimin, nerede, kaç yıllığına yapacağına da kendisinin karar veriyor olmasını anlamakta güçlük çekiyorum. Bu anlamda Sayın Bakanın, aracı hizmeti verecek kuruluşların belirlenmesine yönelik yetkisini daha adil olabilecek bir düzenlemeye bırakıp bırakmayacağının takipçisi olacağımı belirterek aşağıdaki soruları kamuoyunun aydınlanması adına kendisine sormak istiyorum.

1- 2019 yılı itibariyle aracı hizmet bedeli ödeyerek ülkemize giriş yapan yabancı uyruklu kişi sayısı kaçtır? Ülkelere göre dağılımı nasıl gerçekleşmiştir?
2- Türkiye vizesine resmi olarak aracılık etme yetkisine sahip kaç firma vardır. Bunlar hangi ülkelerde hizmet vermektedir? Sözleşmeleri kaç yıldır devam etmektedir? Bakanlığınız döneminde yetkilendirilmiş kaç firma bulunmaktadır?
3- Türkiye vizesi için aracı hizmeti verecek kuruluşları belirlemede tek yetkili kişi olmayı etik buluyor musunuz?
4- Aracı hizmet bedeli hangi kriterler göz önünde bulundurularak belirleniyor? Hizmet bedelinin ne kadarı aracı kurum tarafından tahsil ediliyor?
5- Son beş yıl içinde vize başvurularına aracılık eden firmaların elde ettikleri kazanç ne kadardır?
6- Aracı hizmeti verecek kuruluşların belirlenmesine yönelik daha adil olabilecek yeni bir düzenlemeyi yapmayı düşünüyor musunuz?
 

Yorumlar (0)