CHP'li Gürsel Tekin:Haydarpaşa Garı satılıyor mu?

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, mülkiyeti TCDD’ye ait olan Haydarpaşa Garı’nın bazı taşınmazların satılacak olmasını Meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 23.08.2019, 12:35
CHP'li Gürsel Tekin:Haydarpaşa Garı satılıyor mu?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

            Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri ERSOY tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 23.08.2019

       Saygılarımla.

Gürsel TEKİN

   İstanbul Milletvekili

Gazete Kadıköy‘den Erhan Demirtaş’ın haberine göre, mülkiyeti TCDD’ye ait olan Haydarpaşa Garı’nın bazı taşınmazların TCDD’nin talebi üzerine, Kültür Bakanlığı’na devredildiğine yer verilmiştir. Buraya kadar her şey normal gözükse de bütün anormallikler bundan sonra başlamıştır. Bu talebi değerlendiren 5 Numaralı Koruma Kurulu; 41-50-51-82-103 ve 118 numaralı, Haydarpaşa Garı ve Çevresi Kentsel Tarihi SİT alanı sınırlarında kalan altı adet parselin yıkılmasında sakınca bulmamıştır.

Koruma Kurulunun asli görevini, sit alanı ilan ettiği bir alanı koruyup kollamakken,  Kültür ve Turizm Bakanlığı adı altında kullanılıp kamusal alanın sermayeye kaynak olarak aktarılmasına vesile olması tam bir akıl tutulmadır. Haydarpaşa, asli işlevi olan İstanbul kentinin tren garı olarak kullanılmalıdır. Çevresindeki alanlar da sermayeye ve ticarete peşkeş çekilmemeli, halkın doğrudan kullanımına yönelik, İstanbul'un ihtiyaç duyduğu, toplumun beklentilerine dönük yeşil ve sosyal alanlar olarak kullanılmalıdır.

Bu bağlamda;

  1. 2006 yılında SİT kararını veren Koruma Kurulu’nun bugün aniden bu kararından vaz geçmesinin nedeni dedir?
  2. Haydarpaşa Garı’nı da içeren alan imara açılarak;  ticaret, turizm, konaklama fonksiyonları mı verilmek isteniyor?
  3. Gar alanı içindeki bazı yapılar için yıkım kararının çıkması ve bu alanlara yeni fonksiyonlar verilmesi ile birlikte, Haydarpaşa arazileri satılacak mı?

Yorumlar (0)