CHP'li Gürer:Türkiye geçen yıl 4.8 milyar Sm3 spot LNG ithal etti, ithal edilen ülke de tutarı da sır

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2018 yılında 4.8 milyar Sm3 spot LNG ithal edildiğini açıkladı. Bakan Dönmez, Doğal gaz Piyasası Kanunu gereğince doğalgazın hangi ülkelerden ithal edildiği ve ithal edilen LNG gazı için ödenen miktarın açıklanamayacağını söyledi.

Vekil Haberleri 13.04.2019, 10:52
CHP'li Gürer:Türkiye geçen yıl 4.8 milyar Sm3 spot LNG ithal etti, ithal edilen ülke de tutarı da sır

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş (BOTAŞ) tarafından ithalat yoluyla spot sıvılaştırılmış doğal gaz(LNG) alımları 2018 yılında ne kadar olup, toplam ödeme ne kadardır? Hangi ülkelerdendir?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi. 

 

Bakan Fatih Dönmez, CHP Milletvekili Gürer’in önergesine verdiği yanıtta “BOTAŞ tarafından 2018 yılında spot piyasada yer alan muhtelif tedarikçilerden 4,8 milyar Sm3 spot LNG ithal edilmiştir” dedi. 

 

Bakan Dönmez, “Doğal gaz alım satım anlaşmalarının ekonomik ve siyasi etkileri olan ticari akitler olması ve bu anlaşmaların hükümlerinin ticari gizlilik içermesi, ayrıca Doğal gaz Piyasası Kanunu kapsamındaki "ticari gizliliği olan bilgiler Kurum hariç üçüncü taraflara açıklanamaz" ve "doğal gaz piyasasında faaliyet gösteren taraflar ticari yönden hassas bilgi ve belgeleri gizli tutmakla yükümlüdür". Hükümleri kapsamında alım maliyeti bilgilerinin paylaşılması sözleşme hükümlerine aykırı olduğundan, alım maliyetlerine ilişkin bilgilerin paylaşılması mümkün değildir” açıklamasında bulundu.

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili; “Ticari sır” kapsamında yapılan ticaretin çok yönlü değerlendirilmesinin önü tıkanmaktadır. Ticaret yapılan ülke adı ile toplam tutarın bilinmesi açıklanabilir bir durum olmalıdır. Ödeme planı, fiyatı , firması gibi konularda getirilen düzenlemenin genel tanımlarda da geçerli kılındığı görülüyor. Üreten ve gönderen belli ise bunun kamuoyunca bilinmesinin ne mahsuru olabilir? Bildirilmemesi esasen kafa karıştırır. Ülkenin çıkarlarını gerektiren hallerde sır olarak kalması gereken konular olabilir ancak ticarette özel haller dışında olağan ilişkilerle süren düzenlemelerde sır kapsamında olması doğru bilgi ile buluşmanında önünü keser” dedi.

Yorumlar (0)