CHP'li Gürer: Zamlardan Evde Lamba Yakılamaz Oldu, Tarladaki Ürün Susuz Kaldı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2020 Plan ve Bütçe komisyon görüşmelerinde, Bakan Fatih Dönmez’e elektrik fiyat artışlarının vatandaşa ve tarıma nasıl yansıdığını anlattı. Gürer, “Biz indirim soruyoruz, siz artışları sürdürüyorsunuz. Hangi maliyet bu kadar zammı ihtiyaç kıldı? Patates, soğan deposu basan Ticaret Bakanı, onları fiyat artışı nedeniyle terörist ilan etti ama patates, soğan yalnız gıdayı etkiliyor. Elektriğin etkilemediği alan yok” dedi.

Vekil Haberleri 23.11.2019, 12:30
CHP'li Gürer: Zamlardan Evde Lamba Yakılamaz Oldu, Tarladaki Ürün Susuz Kaldı

Konuşmasında kayıp ve kaçak bedelinin faturasını düzenli ödeyen masum vatandaştan alınmamasını vurgulayan Gürer, elektrik faturalarındaki TRT katkı payının da kaldırılmasını istedi..

Bakan Dönmez, elektrikte fiyat oluşumundan bahsetti ancak indirimden söz etmedi.

Niğde ve birçok ilde tarımda kullanılan yer altı sularının yeryüzüne elektrik enerjisinden yararlanılarak çıkarıldığını, bir yılda yüzde 60 oranına ulaşan elektrik zamlarının üreticiyi ciddi oranda mağdur ettiğini ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çoğu üreticinin sulama suyunu daha az kullanması ürünün verimini etkilemiştir. Özel sektörün borç tahsilini devlete göre esneklik göstermeden yapması, borcunu ödeyemeyen çiftçinin elektriğinin kesilmesine neden olmuş ve tarlalardaki ürün susuz kalmıştır. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne dâhil olsun olmasın tarımda kullanıldığı belgelenen tüm sulama suyu elektrik fiyatları için yeni bir düzenleme düşünüyor musunuz? Faturalar çok zamlanınca evlerde lambaları yakmadan elektriği en az kullanmaya çalışarak vatandaş yaşamını sürdürüyor ama çiftçiye elektrik faturası darbesi vurunca üretim de düşüyor. Bu konuda bir düzenleme şart. TEDAŞ’ın uyguladığı ‘tarımsal sulama abonelerinin borçlarının yapılandırılması ve 5 taksit uygulaması’yla değil, özel sektör kuruluşlarını kapsayan elektrik borçları ve fiyatlarında bir düzenleme olacak mıdır? Bu yöndeki görüşünüzü açıklar mısınız?” dedi.

“PATATES SOĞAN SADECE GIDAYI ETKİLER AMA ELEKTRİK HER ŞEYİ”

Konutlarda kullanılan elektrik fiyatları için bir indirim düşünülüp düşünülmediğini Bakan Dönmez’e soran Gürer, “Yazılı sorularıma verdiğiniz cevapta “Dağıtım tarifeleri ve perakende satış tarifelerinin maliyet unsurlarında gerçekleşen değişimler, söz konusu tarifeye yansıtılmaktadır. Maliyet unsurlarının azalması yönünde bir değişiklik olması hâlinde fiyatlarda aynı yönde bir değişiklik yaşanacak” demiştiniz. O günden bu güne fiyatlar yüzde 60'a yakın arttı. Biz indirim sorduk, siz artışları sürdürdünüz. Hangi maliyet bu kadar zammı ihtiyaç kıldı? Patates, soğan deposu basan Ticaret Bakanı, onları fiyat artışı nedeniyle terörist ilan etti ama patates, soğan yalnız gıdayı etkiliyor. Elektriğin etkilemediği alan yok. Bu fiyat artışları devam edecek midir?” diye sordu..

GÜRER: “KAYIP KAÇAK BEDELİ VATANDAŞTAN ALINMASIN, TRT PAYI KALKSIN”

Kayıp ve kaçak bedelinin faturasını düzenli ödeyen vatandaştan alınmasına da tepkisini gösteren CHP’li Gürer, TRT katkı payının da elektrik faturalarından çıkarılmasını önerdi. Gürer, “Kayıp kaçak bedellerinin, namuslu vatandaşa ceza olarak ödettirilmesinin vazgeçilecek midir? TRT katkı payının elektrik faturalarından çıkarılmasına yönelik bir düzenleme sağlanacak mıdır? En azından, şişen faturalar için bu yönde bir düzenleme var mıdır? Doğal gazda indirimi yazdan yaza yaptığınız gibi kışın da yapmayı düşünüyor musunuz? Bu konuda da Kanun Tekliflerim mevcut, komisyonda bekliyor..” dedi.

Bakan sorulara yazılı yanıt verecek.

 

Yorumlar (0)