CHP'li Gürer: Yüksek Hızlı Tren çalışanı, taşeron!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulunda söz alarak, TCDD’nin yapısal sorunlarına değindi.

Vekil Haberleri 11.07.2019, 11:21
CHP'li Gürer: Yüksek Hızlı Tren çalışanı, taşeron!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarları döneminde, var olan, mevcuttaki kamu kurumlarının içlerinin boşaltıldığını ya da işlevlerinin değiştirildiğini söyledi. Gürer, “Nedense ülkemizde yaşanan olaylardan sonra değerlendirmeler yapıyoruz ve o acılar oluşmadan önce kurumlarla da çok ilgili değiliz. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları da bu kapsamda Türkiye'nin önemli bir kamu kuruluşuyken serbestleştirme mantığıyla şirketlere ayrılarak iyi kısımları şirketler eliyle özel sektöre yönlendirilirken sorunlu bölümleri kamuda bırakıldı” dedi.

“DEMİRYOLLARI RUHUNU YİTİRDİ”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2013 yılında çıkarılan Serbestleştirme Kanunu çerçevesinde, Devlet Demiryollarının ruhunu yitirdiğini söyledi. Kuruma ait olma duygusundan uzaklaşan çalışanların varlığıyla Devlet Demiryollarındaki sorunların bitmeyeceğini söyleyen Gürer, “Teknolojik anlamda yenileşme adına yüksek hızlı trenin dışında, söylenebilen çalışmalara rağmen, hâlâ yüzde 90'ı tek hatlı olan demir yollarından bahsediyoruz. Aynı zamanda, 3.010 hemzemin geçidin ne yazık ki 230'unda bekçi var. Bu geçiş noktalarında meydana gelen tekli ölümlü kazalar ne yazık ki basının da gündemine gelmiyor kamuoyunun da gündemine gelmiyor” “ dedi.

“MAKİNİST FAZLA ÇALIŞTIRILIYOR”

Demiryollarının bütün olarak işleyişinin Meclis araştırmasıyla ele alınmasın ihtiyaç olduğunu dile getiren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bugün, makinistlerin yedi buçuk saat görev yapması gerekirken on beş saate kadar çalıştırılanlar oluyor. Onun ötesinde, üniversiteli işçi statüsünde olanların memur olmasının önü açılmadı. Kurumun içinde çalışan, geçmişte var olan kısım şefi, yol çavuşu ya da buna benzer Devlet Demiryollarıyla bütünleşmiş, kurumu sahiplenen görev anlayışı içindekilerin kurumdan ayrılmasının ardından, yeni yapılanmada, ne yazık ki kurumun işleyişinin bütünüyle değişmesi bu sorunların oluşumuna neden oluyor. Yol bekçisi küçümseniyor. Verilen yanıtta Bakan diyor ki: "10 kilometrelik mesafeyi yol bekçisi gelip gidip ne yapacaktı? Teknolojiyle bu işleri çözüyoruz." Önemli olan o yolda gelip giden bekçinin orayı sahiplenme duygusudur, orada çalışanın kendini oraya ait hissetmesidir. Bugün, yüksek hızlı trene biniyorsunuz, yüksek hızlı tren çalışanları hâlâ taşeron. Onların kurumla bağları yalnızca asgari ücret düzeyindeki bir maaşla gerçekleşiyor. Kurum çalışanlarının huzurlu ve mutlu olmadığı yerde sorunların  bitmesi olası değil” dedi.

“AKP SEMBOLEŞEN KURULUŞLARI TÜKETİYOR”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Devlet Demiryollarının bir bütün olarak ele alınıp, işçileriyle, yeniden geçmişteki konumuna getirilmesi gerektiğini söyledi. AKP’nin geldiği yıldan beri yaptığı tek şeyin, Cumhuriyet Dönemi'nde sembolleşmiş kuruluşların üzerinde oyun oynamak olduğunu söyleyen Gürer, “"On yılda demir ağlarla ördüm." mantığını bertaraf edeceğini düşünüp, yüksek hızlı treni yaptığını söyledi. Ama Ankara-İstanbul arasında hâlâ Arifiye'de 70 kilometre hızla giden bir tren var. Yüksek hızlı trenle ilgili projeler anlatılıyor, çoğu şehir, her seçimde yüksek hızlı tren geleceğini sanıyor ama projelerin bitiş tarihi geçti, daha o projeler başlamadı. Devlet Demiryollarını kurum olarak sahiplenmenin yolu -giyiminden -oradaki çalışanına kadar bir bütün olarak değerlendirilmesi ve kuruma ait birliğin, dirliğin yeniden sağlanmasıyla mümkün olur. Yoksa kazalar olmaya devam ettikçe biz de gelir burada bunu konuşuruz” dedi.

Yorumlar (0)