CHP'li Gürer: “Yağlı tohum destekleri ne zaman verilecek?”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, korona virüsle mücadele süreci devam ederken, bir yandan da ekim sürecinin devam ettiği Anadolu’da çiftçilerin tohum ve gübre almakta zorlandığını belirtti.

Vekil Haberleri 27.04.2020, 11:14
CHP'li Gürer: “Yağlı   tohum destekleri ne zaman verilecek?”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, tüm dünyayı etkileyen korona virüs salgınının en önemli kesimlerin başında gelen tarım sektörü ve tarımın olmazsa olmazı çiftçilerin yaşadığı sorunlara değindi.

Türkiye’nin pek çok bölgesinde başlayan ekim sezonunun devam ettiğini belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, salgının baş gösterdiği ekonomik sorunların zaten zor durumda olan çiftçileri çaresizlikle mücadele yaşadığını ifade etti.

Pek çok çiftçinin tarlasını ekebilmek için tohum, gübre ve ilaç almakta zorlandığına vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçilerimiz Anadolu’nun neredeyse her bölgesinden bize ulaşarak, tohum, ilaç ve gübre almakta zorlandıklarını belirtiyorlar. Bazı çiftçiler yüksek faiz oranlarıyla gübre ve tohum almak zorunda kaldıklarını söylüyorlar. Yağlı tohumlar pamuk, soya ve ayçiçeği için 2019 yılı desteklerini daha alamadıklarını ifade ediyorlar ” dedi.

İLAVE DESTEK ŞART

Çiftçilerin bu konuyla ilgili talebine de değinen Gürer, “Çiftçilerimiz 2020 yılı için tarım kredi kooperatiflerinden ve Ziraat Bankası’ndan çektikleri kredilere ilave kredi desteği bekliyor. Şayet çiftçilerimizin bu talebi yerine getirilirse, çiftçilerimiz tefeciye mahkum kalmaz” diye konuştu.

BESİCİLERİN DERDİ YEM

Gürer hayvancılık yapanlarında artan yem fiyatları mağdur olduğunu belirterek bu arada hayvan küpeleme işini tarım müdürlüğü elemanları yapıyor bir küpeyi 15 TL ye takıyorlar, özel olarak bu işi yapanlar bu kadar paraya yapmıyordu. Kamu bu kadar yüksek fiyat almasın en azından Bu gibi ücretler bu dönem besicilerden alınmasın” diye konuştu. CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer hayvan sevkiyatında oluşan sorunların bazı bölgelerde hayvan temininde sorunlar yaratmaya başladığına da dikkat çekti.

HASAT DÖNEMİNDE ÖDENSİN

Korona virüslü mücadele sürecinin devam ettiği bu dönemde, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı araziler için dekar başına ilave Doğrudan Gelir Desteği, Hayvan Kayıt Sistemine Kayıtlı yetiştiriciler içinde küpe başı ilave destek sağlanması gerektiğini ifade eden CHP Milletvekili Gürer, “Tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik enerjisi borçlarının hasat zamanında faturalandırılması, besi ve süt üretiminde kullanılan yem fiyatlarındaki artışın kontrol altına alınması, çiftçilerimizin bize ulaştırdığı taleplerin başında geliyor. Süt desteklerinin artırılmasını da bekliyorlar” şeklinde konuştu.

GÜBRE FİRMALARI NAKLİYE SORUNU YAŞIYOR

Gürer, gübre firmalarının yaşanan nakliye sorunu nedeniyle, üretim tesisleri ve limanlardan gübre temini konusunda sorun yaşadıklarına da dikkat çekerek, bu sorunun mutlaka çözüme kavuşturulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)