CHP'li Gürer: “Tarım ve hayvancılıkta ciddi sorunlar yaşanıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevlendirmesi ile Erzincan ilinde ziyarette bulunan CHP heyeti, il genelinde farklı kesimleri ziyaret ederek vatandaşın sorunlarını dinledi.

Vekil Haberleri 26.09.2019, 11:27
CHP'li Gürer: “Tarım ve hayvancılıkta ciddi sorunlar yaşanıyor”

Meclis üyeleri, belde ve belediye başkanlarının katıldığı danışma toplantısında Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakıroğlu, Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuz Yılmaz ile ziyaretler gerçekleştirildi.

 

Erzincan Sanayi ve Ticaret Odası, Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Ziraat Odası, Mühendis Odaları Başkanları, Damızlık Birlik Başkanı, Pancar Kooparatif Birliği, Eğitim Sen ve bazı köy muhtarları ile  görüşen  parti örgütü ile toplantılar yapıldı. Esnaf ve besici ziyaretlerinde bulunan heyet, sorunları rapora dönüştürüp genel merkeze sunacak.

 

“TARIM VE HAYVANCILIK ZORDA”

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2 gündür Erzincan’da besicilerin ve tarımla uğraşanların sorunlarını dinlediklerini ve çoğu besicinin “hayvanımızı kesime vereceğiz, bu işi bırakacağız” diye kendilerine dert yandığını söyleyerek, “Çiftçi, besici, esnaf,  sanayici zorda. İşsiz ekmek bulma derdinde, tarım ürünlerindeki girdi fiyatları katlamış ama gelir artmıyor. Burada pancar sorunlu ürün durumunda. Ekim alanları daralmış, buğday para kazandırmaz olmuş, tohum, gübre, ilaç, sulama suyu, elektrik, mazot pahalı.. Farklı bir gelir kapısı bulan tarımdan uzaklaşıyor, tarımda sorunlar derinleşip artıyor” dedi.

“BESİCİLİK CAN ÇEKİŞİYOR”

 

Besici ise, “Hayvanlarımı satış ve kesim için sıra almış durumdayım. Şartlar bizi çok zorluyor. Girdi fiyatları yükseldi. Mazot, işçilik, elektrik, yem.. Biz altından kalkamıyoruz. 50 baş hayvanım var ama artık bu işi bırakacağım. Sütten etten para kazanamıyorum. 1 litre süt almak için 1 lira 75 kuruşluk yem tüketiyor hayvanımız. 1 lira 95 kuruşa zor satıyoruz. Maliyeti karşılamıyoruz.” dedi.

Kapalı alanda, 12 ay yemle beslenen hayvanların, yemde durdurulamayan fiyat artışıyla hayvanını kesme noktasına taşıdığını söyleyen Gürer, “Kamu Bankası ilk krediyi vermiş, ikinci krediyi vermemiş. Besici özel bankadan daha yüksek kredi alınca faizi ödeyemez duruma düşmüş. Yem pahalı, süt ve et üreticinden ucuz alınınca, üretici masrafını çıkaramaz hale gelmiş. Üretici desteklenmeli, krediye düşük faiz ile ulaşım sağlanmalıdır. Girdi ve yem fiyatlarının düşürülmesi için çalışılmalıdır. Çiftçilerin kredi borçları ertelenmelidir, faizler düşmelidir. Bölgesel ürün belirleme düzenlemelidir, üretici ve besici emeğinin karşılığını almalıdır” dedi.

Yorumlar (0)