CHP'li Gürer, Şeker fiyatlarına gelen zama tepki gösterdi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, şekere gelen yüzde 25’lik zammın, şeker fabrikalarının özeleştirilmesinin bir sonucu olduğunu belirterek, “Bundan sonraki süreçte şeker kullanılarak elde edilen tüm mamuller zamlanacak” dedi.

Vekil Haberleri 17.11.2021, 11:34 17.11.2021, 11:36
CHP'li Gürer, Şeker fiyatlarına gelen zama tepki gösterdi

AKP iktidarının özelleştirdiği her alanda sorunların arttığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçinin yanında olan kuruluşlar kapandı. Üretimin önü kesiliyor ama aracılık yapan ithalatçılar ya da farklı biçimde para kazanmayı meslek edinmiş olanların destekler kesilmiyor” diye konuştu.

GÜRER, ÖZELLEŞİRME POLİTİKALARINI ELEŞTİRDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak, şekere gelen zam üzerinden AKP iktidarını özelleştirme politikasını eleştirdi.

FABRİKALAR ÖZELLEŞTİRİLİRKEN BUGÜNLERİ ÖNGÖRMÜŞTÜK

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, 2018 yılında şeker fabrikalarının büyük çoğunluğu özelleştirilirken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile özelleştirilen fabrikalara gidip, çiftçiye, esnafa, halka özelleştirmenin yaratacağı sorunları anlattıklarını hatırlatarak, “O gün söylediklerimizin bugüne yansıması şekere yüzde 25 zam gelmesiyle ortaya çıktı. Bundan sonraki süreçte de şeker fabrikaları özelleştirildikçe vatandaş daha pahalıya ürün almak durumunda kalacak, şekere gelen yüzde 25 zamla birlikte şekerden mamul tüm ürünlerin de fiyatı artacak” dedi.

İKTİDARI ZORLAYARAK, ŞEKERE ZAM YAPTIRDILAR

Adalet ve Kalkınma Partisinin son dönemde, yalnızca belli bir kesimi koruyarak onların haklarını gözettiğini belirten Gürer, “ Çiftçilerin buradan bir faydası olmuyor çünkü bu yıl şeker pancarının tonunu Fabrikalar 420 liradan alıyorlar, ona da bir yıl öncesine göre yüzde 25 zam yaptılar ama geçen yıl düşük tutmuşlardı, bu yıl çiftçi pancardan doğru dürüst para kazanmadı ancak fabrikalar daha önce küspeyi parayla satmazken artık Türkiye'de şeker fabrikaları küspeyi aldıkları şeker pancarının fiyatına satıyorlar yani fabrikalar hem küspeden hem melasdan hem alkolden hem şekerden para kazanıyorlar; olmadı, iktidarı zorlayarak şeker zam yaptırıyorlar” diye konuştu.

TÜRKŞEKER DE BAĞIMSIZLIĞINI KAYBETTİ

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TÜRKŞEKER üç gün önce Cumhurbaşkanının talimatıyla Tarım ve Orman Bakanlığına bağlandı, bu arada günlerdir şeker için de stoklamanın yolu açılarak belli kişilerin de para kazanmasının önü açıldı. yüzde 25'lik zamla birilerinin cebine para girdi. Para girmeyen çiftçiler, üreticiler... “ ifadelerini kullandı.

BASKIYA DAYANAMADILAR ŞEKERE ZAM YAPTILAR

Gübreye, ilaca, tohuma, mazota, yer altından çıkarılan suyun elektrik fiyatına getirilen fiyat artışlarının çiftçinin üretimini zorlaştırdığına işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Gittiğimiz her yerde çiftçilerimiz dert yanıyor, iktidar bunları görmüyor, duymazdan geliyor. fabrikaların baskılarına ise dayanamadı, şekere zam yaptı” şeklinde konuştu.

PANCAR İÇİN EK BİR DESTEK Mİ VAR SANKİ?

Şekere yapılan zamdan sonra diğer ürünlerin de aynı şekilde fiyat artışının sabit ve dar gelirlilerin mağduriyetini artırdığını söyleyen Gürer, “çiftçiye taban fiyat olarak 420 lira verdiniz, girdi artışlarıyla verilen fiyatın düşük kaldı Şeker pancar için ek bir destek sağlıyor musunuz? Sağlamıyorsunuz. Bunun için de çiftçiye vermediğiniz desteği fabrikalara veriyorsunuz onları da özelleştirerek zaten önümüzdeki süreci sorunlu kıldınız” dedi.

OLAN VATANDAŞA OLUYOR

Neresi özelleştiyse orada sorunun artığına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“ Gübre fabrikaları özelleşti, neredeyse gübre altınla yarışıyor. Türkiye Zirai Donatım Kurumu kapatıldı, Toprak Su kapatıldı, Köy Hizmetleri kapatıldı, çiftçinin yanında olan kuruluşlar kapatılıyor, bunun yanı sıra çiftçinin üretmesinin önü kesiliyor, aracılık yapan ithalatçıların ya da farklı biçimde para kazanmayı meslek edinmiş olanların destekleriyse kısılmıyor; sorunu çeken yaşayan üretici ve zamlarla mağdur olan tüketici. Üretici ve tüketici arasındaki aracılar ortadan kaldırılmasına yönelik ne yazık ki siyasi iktidarın bir çalışması yok. Olan, vatandaşa oluyor; olan, çiftçimize oluyor …”

Yorumlar (0)