CHP'li Gürer, restorasyon bekleyen tarihi Eserleri bakana sordu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yönelttiği 3 ayrı soru önergesinde, Gümüşler Manastırı’ndaki çökme iddiaları, daha önce kilise olarak kullanılan Begüm Camiinin restorasyonu ve Bor ilçesindeki Osmanlı Hamamının 5 yıldır tamamlanamayan restorasyonunu gündeme taşıdı.

Vekil Haberleri 12.05.2019, 10:12
CHP'li Gürer, restorasyon bekleyen tarihi Eserleri bakana sordu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yönelttiği 3 ayrı soru önergesinde, Gümüşler Manastırı’ndaki çökme iddiaları, daha önce kilise olarak kullanılan Begüm Camiinin restorasyonu ve Bor ilçesindeki Osmanlı Hamamının 5 yıldır tamamlanamayan restorasyonunu gündeme taşıdı.

 

MANASTIR ÇÖKÜYOR MU?

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Gümüşler Beldesi’ndeki 11 asırlık Gümüşler Manastırı’nın yakındaki maden ocağında kullanılan patlayıcılar nedeniyle çökme tehlikesine karşı farklı materyallerde desteklendiği iddialarına gündeme getirdi. Gürer, dünya sadece bu manastırda bulunan Gülen Meryem Ana Freskinin döküldüğü iddialarını da soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

 

Gürer’in Gümüşler Manastırıyla ilgili soru önergesine yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, manastırın 1973 yılında Eski Eserler Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından tescil edildiğini, 2010 yılında ise Gümüşler örenyerinin bütününü kapsayacak biçimde 1.dereceden Arkeolojik Sit Alanı ilan edildiğini belirtti.

 

PROJE İHALESİ BU YIL YAPILACAK

 

Bakan Ersoy, Gümüşler Manastırı'nda kaya kopmalarına yönelik olarak "Niğde Gümüşler Manastırı ve Yer Altı Şehri Çevre Düzenleme Proje Yapımı İşi’nin" Bakanlıklarının 2019 Yatırım Programı'nda olduğunu da belirterek, yaklaşık maliyet çalışmaları yapılarak 2019 yılı içerisinde proje ihalesine çıkarılacağını kaydetti.

 

DİLEK KUYUSU TALAN EDİLİYOR

 

CHP Milletvekili Gürer, Kültür ve Turizm Bakanlığına yönelttiği başka bir soru önergesinde ise Aşağı Kayabaşı Mahallesi Merdivenli sokakta bulunan ve 1835 yılında kilise olarak inşa edilen ve günümüzde ise cami olarak ibadete açılan Begüm Camii’nin restorasyonunu gündeme getirdi. Tarihi yapının cami olarak kullanılmadan önce yan tarafındaki dilek kuyusunun bulunduğu ve bölgenin hazine avcıları tarafından talan edildiği yönündeki iddialara açıklık getirilmesini isteyen Gürer, caminin restore edilip edilmeyeceğini de sordu.

 

BEGÜM CAMİİ RESTORE EDİLECEK

 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Begüm Camii’nin rolöve, restitüsyon ve restorasyon projelerine ait hizmet alım işimin gerçekleştirildiğini belirterek, “Hazırlanan projeler Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nca onaylanmıştır. Yatırım öncelikleri ye bütçe imkânları çerçevesinde 2019 yılında onarım çalışmalarına başlanılması planlanmaktadır” açıklamasında bulundu.

 

OSMANLI HAMAMI 5 YILDIR ONARILAMADI

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor ilçe merkezindeki Osmanlı Hamamında 5 yıldır süren ve bir türlü tamamlanamayan restorasyon çalışmalarını da gündeme taşıdı. Gürer, “Niğde ili Bor ilçesinde, Osmanlı döneminde yapılmış, Osmanlı hamamı onarım çalışmaları beş yıldır devam etmekte. Hali hazırda hamam da çalışma yapılamamaktadır. Tarihi hamam ilçe merkezinde yarım kalan inşaatı ile ne olacağı belirsiz bir durumdadır. Halkın düzenli kullandığı bir tarihi miras olan hamamda onarım ne zaman sona erecektir? Neden bu kadar sürede onarım tamamlanamamıştır?” şeklinde soru yöneltti.

 

PROJEDE REVİZYONA GİDİLDİ

 

Bakan Ersoy, Osmanlı hamamının restorasyonuyla ilgili önergeye verdiği yanıtta ise “Hazırlanan rolöve, 14.09.2012 tarihli ve 465 sayılı karar ile restitüsyon ve restorasyon projesi, 01.11.2014 tarihli ve 1311 sayılı karar ile restorasyon tadilat projesi, 30.03.2017 tarihli ve 2547 sayılı karar ile revize-restorasyon projesi, 2710.2018 tarihli ve 3344 sayılı karar ile uygun bulunmuştur. Yeni Hamam'ın restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Eserin restorasyonu sırasında karşılaşılan yeni durumlardan dolayı projede revizyona gidilmiş olup ilgili Koruma Kurulu kararı beklenilmektedir” dedi.

 

Yorumlar (0)