CHP'li Gürer: “Otizmli çocuklarımıza daha iyi şartlarda özel eğitim verilmelidir”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ülkemizde otizmli çocukların eğitimini sağlayan 1470 kurumun bulunduğunu açıkladı. Bakan Selçuk, otizmli öğrenci sayısının ise 11 bin 679 olduğunu belirtti.

Vekil Haberleri 24.05.2021, 11:10
CHP'li Gürer: “Otizmli çocuklarımıza daha iyi   şartlarda özel eğitim verilmelidir”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ülkemizde otizmli çocukların eğitimini sağlayan 1470 kurumun bulunduğunu açıkladı. Bakan Selçuk, otizmli öğrenci sayısının ise 11 bin 679 olduğunu belirtti. 

 OTİZMLİ ÇOCUKLARIN ÖZEL EĞİTİM SORUNU 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde otizmli çocukların özellikle eğitim alanında yaşadığı sorunları, Milli Eğitim Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. 

EĞİTİM KURUMLARI YETERLİ Mİ?

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a yönelttiği önergesinde, “Otizmli çocukların eğitimini sağlayan eğitim kurumu sayısı kaçtır? Bu okulların illere göre dağılımı nedir? Türkiye’de 2021 yılından itibaren kaç otizmli çocuk bulunmaktadır? Bu çocuklardan kaçı eğitim görmektedir? Otizmli çocukların eğitim gördüğü kurumlar yeterli midir? Bölgesinde özel eğitim kurumu bulunmayan otizmli çocuklar için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?” şeklinde sorular yöneltti. 

1470 ÖZEL EĞİTİM OKULU

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Selçuk, ülkemizde otizmli çocukların eğitimini sağlayan 1.470 kurum bulunduğunu açıkladı. 

11 BİN 679 OTİZİMLİ ÖĞRENCİ 

Bakan Selçuk, e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi'ne kayıtlı 11 bin 679 otizmli öğrenci bulunduğunu bildirdi. 

KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ 

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler eğitimlerini kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla sürdürebildiklerine dikkat çeken Bakan Selçuk, “ Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden öğrencilere ihtiyaç duydukları alanlarda destek eğitim hizmetleri verilmesi için öğrenim gördükleri okullarda destek eğitim odaları açılmaktadır. Söz konusu destek eğitim odalarında öğrenciler gerekmesi halinde haftalık toplam ders saatinin yüzde 40’ını aşmayacak şekilde birebir eğitim alma imkânına sahip olmaktadır” açıklamasında bulundu. 

ÜCRETİZ TAŞIMA HİZMETİ

Özel eğitim okulu bulunmayan yerleşim birimlerinde ayrı bir sınıfta eğitim almalarına karar verilen özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için ise resmî ve özel okullarda özel eğitim sınıfları açıldığını anlatan Bakan Ziya Selçuk, ayrıca eğitimlerini özel eğitim sınıflarında sürdüren öğrenciler için Bakanlıklarının ücretsiz taşıma hizmeti bulunduğunu belirtti.

EVDE EĞİTİM 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Zorunlu öğrenim çağındaki özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerden sağlık problemi nedeniyle örgün eğitim kurumlarından yararlanamayacağı ya da yararlanması durumunda sağlığı açısından risk oluşturacağı belirlenen öğrencilere evde eğitim hizmeti, sağlık kuruluşlarında yatarak tedavi gören öğrencilerin eğitimlerini sürdürmeleri için hastaneler bünyesinde hastane sınıfları açılmaktadır” ifadelerini yer verdi. 

OTİZMLİ ÇOCUK SAYISINDAKİ ARTIŞ

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise dünyada ve ülkemizde otizmli çocuk sayısının her geçen yıl  artış gösterdiğini söyledi. 

ÖZEL EĞİTİM OLANAKLARI ARTIRILMALI 

Resmi verilere göre 1985 yılında her 2 bin 500 çocuktan 1’ine otizm teşhisi konulurken, günümüzde bu oranın 60’ta 1’e kadar düştüğünü belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Otizmli çocuk sayısındaki artış, bu alandaki tüm ihtiyaçların da doğal olarak artmasına neden oluyor. Özel eğitime ihtiyaç duyan bu çocuklarımızın daha iyi şartlarda eğitim almalarına olanak sağlayacak düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bazı ailelerle yaptığım görüşmede bu anlamda yapılması gereken çalışmalar ve özellikle eğitimde konuya vakıf  kadroların artırılması şart olduğunu  ifade ediyorlar. Kağıt üzerinde belirlenen çalışmaların pratikte verilen eğitimle örtüşmesi ve erken yaşta tanı konarak sorunun en aza indirilmesi olası iken  tanıda geç kalınmasının eğitimi etkidiği ima ediliyor. Toplumsal bilinçlenme yanında özel eğitiminde geliştirilmesi otizm ile mücadelede önemli etken olacağı dikkate alınıp bakanlık bu anlamda daha yoğun ve sonuç alıcı çalışmalar içinde olmalıdır.” şeklinde konuştu. 

 

Yorumlar (0)