CHP'li Gürer: “Nesli tükenmekte olan hayvanlar korunmalı”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, nesli tükenen 30 hayvan türünün korunması için eylem planı yapıldığını açıkladı.

Vekil Haberleri 02.08.2021, 12:05 02.08.2021, 12:14
CHP'li Gürer: “Nesli tükenmekte olan hayvanlar korunmalı”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaban hayvanlarının kişilere ve mallarına verdiği zararı, bu hayvanların kırsalda yurttaşlar tarafından öldürülmesiyle oluşan olumsuz etkiyi soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. 

Gürer önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Kırsal yaban hayvanları, ekili arazilere ya da evcil hayvanlara zararları yanında türlü bahanelerle öldürülmektedir. Son beş yılda saptanabilen öldürülen yaban hayvanı sayısı kaçtır?

Kırsalda yaban hayvanlarından zarar görenlerin maddi kayıplarının karşılanıp yaban hayvanlarının öldürülmesinin önlenmesi düşünülmekte midir? Bu bağlamda bir fon oluşturup zararların karşılanması sağlanabilir mi?

Kırsalda yaban hayatında sıklıkla insan ve yaban hayvanının karşı karşıya gelmesi ile oluşan sorunların aşılması ve zarar gördükleri gerekçesiyle bu hayvanları öldürenlerin eğitim ve ikna ile bu uygulamadan caydırılması için bir çalışma var mıdır?

Nesli tükenen ve korunması gereken yaban hayvanların, doğal yaşamlarının korunması bir çalışma var mıdır?”

YABAN HAYVANLARININ VERDİĞİ ZARAR KARŞILANMALI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Nesli tükenen ve korunması gereken yaban hayvanlarının, doğal yaşamlarının Yaban hayvanlarının kişilere ve mallarına verdikleri zararların Bakanlığımız tarafından
karşılanması ile ilgili olarak mer-i mevzuat kapsamında herhangi bir hüküm bulunmamaktadır” açıklamasında bulundu. 

30 HAYVAN TÜRÜ KORUNUYOR 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlükleri ve Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüklerinin yaban hayvanlarının korunması ile ilgili çalışmalar yürüttüğünü de belirterek, “Nesli tehlike altında olan 30 hayvan türünün korunması için tür eylem planı yapılmıştır” dedi. 

TARIM ÜRÜNLERİNE CİDDİ ZARAR VERİYORLAR 

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fetih Gürer ise son yıllarda özellikle yaban domuzların kırsal bölgelerde, tarım ürünlerine ciddi oranda zarar verdiğine dikkat çekti. 

DOMUZLAR KORKU SALIYOR 

Bu konuda önemli bir mağduriyet yaşandığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Özellikle yüksek rakımlı köy ve kasabalarda domuzlar sürüler halinde bağ ve bahçelere girip, ürünlere zarar veriyor ve köy halkına da korku salıyor. Bu konuda mutlaka bir önlem alınmalı. Üreticilerin yaşadığı mağduriyet giderilmeli” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)