CHP'li Gürer: “Ne pembe tablosu; mercimeği bile ithal ediyoruz”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı kararnamesiyle kırmızı mercimek gümrük vergisi oranının düşürülerek, ithalatın yolunun açılmasını sert sözlerle eleştirdi.

Vekil Haberleri 06.11.2020, 12:13
CHP'li Gürer: “Ne pembe tablosu;   mercimeği bile ithal ediyoruz”

Mercimeğin anavatanı olan Türkiye’nin, tohumunu bizden alan Kanada’dan bile mercimek ithal eder duruma düştüğüne dikkat çeken Gürer, bu vahim tabloda bile Tarım Bakanının, tarımda pembe tablo çizmeye çalışmasına tepki gösterdi.

KIRMIZI MERCİMEKTE GÜMRÜK VERGİSİ ORANI DÜŞÜRÜLDÜ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameyle, kırmızı mercimekte gümrük vergisi oranının düşürülmesinin, bu ürün için ithalat yolunu açtığını belirtti.

BİRİLERİNİN VURGUN YAPMASININ YOLU AÇILIYOR

Dünyanın en kaliteli mercimeğini yetiştiren Türkiye’de kaliteli mercimeklerin yurtdışına gönderilip, düşük kaliteli mercimek ithal edildiğine işaret eden Gürer, böylece birilerinin mercimekte vurgun yapmasının yolunun açıldığını söyledi.

TMO, 3550 LİRA VERDİ, TÜCCAR 6800 LİRAYA ALIYOR

Bu şartlar altında Türk çitçisinin yine mağdur edildiğini anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu yıl hasat dönemi, çiftçi mercimeği Toprak Mahsulleri Ofisine 3.550 liradan açıklanan taban fiyattan vermedi çünkü tüccar daha iyi fiyat verdi ve ürünü aldı, böylece Toprak Mahsulleri Ofisinin de deposunda mercimek yer almadı. Hâlen mercimek ton fiyatı 6.800 liraya çıkmış bulunuyor” dedi.

MERCİMEĞİN ANA VATANI TÜRKİYE AMA YİNE DE MERCİMEK İTHAL EDİYORUZ

Yerli çiftçinin kazanmadığını, ithalatın önünün açılması suretiyle yabancı üreticilerin desteklendiğini kaydeden CHP Milletvekili Gürer, “Ana vatanı ülkemiz olan mercimek, tohumunu Kanada bizden alıp bize satar duruma geliyor, Bakan da tarımda pembe tablolar çiziyor. Kendi çiftçimize ürettirmiyoruz, kendi ülkemizin ürünlerine destek vermiyoruz, çiftçimizin mağduriyetinin artmasını seyrediyoruz, sonra da "Tarım politikamız var." diye konuşuyoruz. Ne yazık ki ülkemizde tarım politikası yok, çiftçi de zor durumda” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)