CHP'Lİ GÜRER: KANSERE NEDEN OLAN ASBEST İÇİN NE KADAR DUYARLIYIZ?

CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM düzenlediği basın toplantısında asbest ile ilgili sorunlara dikkat çekti.

Vekil Haberleri 17.01.2020, 11:45
CHP'Lİ GÜRER: KANSERE NEDEN OLAN ASBEST İÇİN NE KADAR DUYARLIYIZ?

2010 yılında ülkemizde kullanımı yasaklanan asbestin halen bazı ürünlerde kullanıldığını, Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlıklarının bu konuda gerekenleri yapması ve yönetmeliklerin bir an önce çıkarılmasını istedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 7 yılda Yıkım yönetmenliğini dahi çıkaramadı” dedi.
 

CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer- “Asbest sahip olduğu ısıya, kimyasallara dayanıklılık, mukavemet ve izolasyon gibi özellikleri nedeniyle günlük yaşamımızda geniş kullanım alanı bulan topraktan çıkarılan bir mineraldir.”

Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi tarafından kanserojen maddeler listesinde tanımlanmıştır.

Gözle görülmeyen lifsi bir toz olan asbest solunduğunda akciğerlerde birikerek pürüzlü ve çengelli yapısı sayesinde akciğerlerde tutunması sonucu doku zedelemesine neden olur.

Etkileri uzun vadede görülmesi nedeniyle yarattığı sağlık riskleri nedeni ile önemsenmeye başlanmıştır. “Dedi.

ASBEST KANSEROJENDİR

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer asbest kansere neden olduğunun bilim insanlarınca belirlendiğine dikkat çekti.

Gürer” Ülkemizde de 29 Ağustos 2010 tarihinde çıkan yönetmelikle asbest kullanımı yasaklanmıştır. Asbest diğer adıyla amyant halen mamul ürünlerde ne yazık ki kullanımı devam etmektedir. Özellikle de kentsel dönüşümde yıkımlarda bu bağlamda yeterli önlem alınmaması asbest sağlık açısından çalışanlara ve o ortamda bulunanlara riskini artırmaktadır.” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE RİSK VAR

CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 7 yıldır yıkım yönetmeliğinin çıkarılmadığınıbelirterek, kentsel dönüşümde bu bağlamda risklerin sürdüğünü ifade etti.

Gürer- “Kentsel dönüşümlerde asbest içeren yapı malzemelerinin ve binalarda asbestli alanların uygunsuz sökülmesi, bina yıkımlarının kontrolsüz ve denetimsiz yapılması neticesinde ileriye dönük oluşabilecek sorunlarda dikkate alınarak gerekli önlemler alınmalıdır. Bakanlık 7 yıldır çıkarmadığı yıkım yönetmenliği Kentsel Dönüşüm sona erince mi çıkaracak” dedi.

ENDÜSTRİDE KULLANILIYOR

CHP’li Vekil Ömer Fethi Gürer yasak olmasına rağmen asbest bazı ürünlerde de varlığına işaret edip beraberinde getirdiği asbestli ürünleri tanıttı.

Gürer” Hali hazırda endüstriyel alanlarda (conta,balata,filitre) asbestli ekipmanlar, amyantlı mamul adı ile satılan yapı ve izolasyon malzemelerin üretiminde ,toprak örtüsünün bulunduğu kırsalda, sıvada, badanada asbest varlığı devam etmektedir. Sağlık sektöründe kullanılan talk pudraların ve kozmetik sektöründe makyaj ürünlerin içine kontamine olması nedeniyle kullanılmaktadır. Tehlikeli atık olduğu için bertarafının kanun ve yönetmenliklere de uygun yapılması gereklidir. “ dedi.

Gürer” Asbeste piyasada amyant adı altında satılan ürünlerde mevcuttur.

Bazı bölgelerde toprak kap, salmastra, amyant kumaş amyant eldiven, petek arkası ısı kesici amyant levha, talk pudrası, amyant conta, gibi ürünlerde bu bağlamda risk vardır ve takip gerektirir. Yurtdışından gelen birçok mamul içinde asbest varlığından söz edilmektedir, Uzmanlar bu konuda yeterli denetimin olmadığını belirtmektedir. Ticaret Bakanlığı bu bağlamda denetimler yapmalı ve kamuoyunu bilgilendirmelidir.” dedi.

YIKIMLARA DİKKAT

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer” Bina yıkımlarından önce belediyeler asbest envanter raporu ve atık yönetim planı istenmeli, binada asbest varsa yıkım öncesi binada yapılacak asbestle çalışmalar denetlenmeli uygun olmayan çalışmalar önlenmelidir.

Gemi geri dönüşüm nedeniyle ülkemize sökülmek için gelen yabancı gemilerde asbestle yapılacak söküm çalışmalarında mevzuat sıkı olarak uygulanmalıdır.

Belediyelerde asbestli boruların değişimi bir an önce sağlanmalıdır

Halen endüstriyel alanlarda ve üretim yapılan fabrikalarda asbestli olduğu bilinen ekipmanların değişimi sağlanmalıdır. Sıcak pota, kazanlar, conta, flanş, balata ve filtre gibi ekipmanlardan asbestli olanlar değiştirilmelidir.” dedi.

TAŞINACAK KÖYLER NE OLDU?

CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer – “Sağlık Bakanlığı 58 ilde 1236 köyde asbest örnekleri alıp, yaptığı inceleme sonucu 379 köyde asbest saptanmıştı. Bu köylerde yaşayan yaklaşık 150 bine yakın kişi tespit edilmiş olmasına rağmen çalışmaların eylem aşamasını geçmediği bilinmektedir.” dedi.

Asbest saptanan bölgelerde, diğer bölgelere göre kanser hastalığına yakalanan kişi sayısı artmaktadır. Bu bağlamda asbestle ilgili özellikle içme suyu boruları konusunu gündeme taşıdığımda Çevre ve Şehircilik Bakanları iki bakanda hem mevcut hem bir önceki bakan konuya çok duyarlılık göstermişti. Kısa sürede bu boruların değiştirileceğini söylemişlerdi. Ancak şu ana kadar hala içme suyu borularının%25 ‘i asbestli malzemeyle yapılan borulardan oluşmaktadır. Bu boruların kulanım esnasında kolay deforme olması sulara atıkların karışmasına sebebiyet verebilecek bu da sağlık açısından büyük risk oluşturacaktır. Bu nedenle gerek kentsel dönüşümle ilgili yapılacak düzenlemelerde gerekse asbest kullanılmış ve kullanılmakta olan alanlarda denetimler arttırılmalıdır.

Bu konuda Mehmet Şehmus Ensari Bey’in başkanı olduğu “Asbest Söküm Uzmanları Derneği’nin” yoğun çalışmaları vardır. Bu konu insan sağlığı açısından çok önemlidir. Hani ülkede kanser artıyor diyoruz, bu konuda sorunların varlığından söz ediyoruz ya! Bunların bir gerekçesi ve nedeni var. Gıda konusundaki riskleri daha önce gündeme getirdik. Bu kez asbestin insan sağlığı üzerindeki etkisinden söz ediyoruz. Çünkü asbestle ilgili kentsel dönüşümde meydana gelen yıkımlarda ortaya çıkabilecek tozları insanların soluması kısa süreçte olmasa da uzun vadede insan bünyesinde tahribatlar oluşturuyor. Böylece ilerleyen zamanlarda insan sağlığı açısından büyük risk teşkil ediyor. Bunu yetkililere bir kez daha duyurmak istiyoruz. Ticaret Bakanlığı denetimleri arttırmalıdır. Çalışma bakanlığı bu konuda 2 yıldır çıkarmadığı yönetmeliği ivedi bir şekilde çıkarmalı ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kentsel dönüşümde meydana gelen yıkımlarla ilgili 7 yıldır çıkaramadığı yönetmelik için de bir an önce çıkarılmalıdır. Sağlık Bakanlığı asbestli köyler ne olacak açıklamalıdır” dedi.

Yorumlar (0)