CHP'li Gürer: “İstihdam arttırılsın diye verilen teşvikler kimlere gitti?”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Aile, Çalışma ve Sosyal hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle yöneltmiş olduğu ‘İstihdamın artırılması amacıyla işverenlere ödenen teşviklere ilişkin’ yazılı soru önergesine Bakan Selçuk’tan yanıt geldi.

Vekil Haberleri 07.08.2019, 11:28
CHP'li Gürer: “İstihdam arttırılsın diye verilen teşvikler kimlere gitti?”

“TEŞVİKLERİN KİMLERE VERİLDİĞİ SIR”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Selçuk, yine web sitesini adres gösterdi. İstihdam arttırılsın diye verilen 5,25 milyarlık teşviğin ve kadın, genç ve engellilerin daha fazla istihdama katılması için sağlanan 1 milyar 84 milyon liralık ilave desteğin kimlere sağlandığı sır olarak kaldı.

“İSTİHDAM DEDİLER AMA….”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İstihdamın artırılması amacıyla işverenlere 5,25 milyar lira teşvik ödenmiş ise kaç işverene kaç işçi için ödenmiştir? Bu sayede sağlanan istihdamla işe alınan kişi sayısı kaçtır? İşe alınanların kaçı işini kaybetmiştir? Kadın, genç ve engellilerin daha fazla istihdama katılması için 1 milyar 84 milyon lira ilave destek kaç işverene sağlanmıştır? Kaç kadın, genç ve engelli bu bağlamda yararlanmıştır?” şeklindeki sorularını Aile, Çalışma ve Sosyal hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a yöneltti.

MEVZUATLI YANIT

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine verdiği cevapta Aile, Çalışma ve Sosyal hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştıran özel sektör işverenlerine, kayıtlı sigortalı istihdamının artırılması, kadınlar, gençler ve engelliler gibi dezavantajlı grupların istihdamının arttırılması, bölgesel, büyük ölçekli yatırımlar ile stratejik yatırımların özendirilmesi, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılmasını teminen çeşitli kanunlarda yer alan sigorta primi teşvik, destek ve indirimlerden yararlanabilme imkânı sağlanmaktadır.

Türkiye İş Kurumu tarafından, engellilerin kendi işini kurması için hibe desteği verilmekte, engellilerin, gençlerin, kadınların ve diğer iş arayanların mesleki eğitim kursları, girişimcilik eğitim programları ve işbaşı eğitim programlarından yararlanması sağlanmaktadır.

Ayrıca, işsizlik sigortasına ilişkin verilere Türkiye İş Kurumu web sayfasında yayınlanmakta olan aylık işsizlik sigortası bültenlerinden ve aylık istatistik bültenlerinden ulaşılmaktadır” yanıtını verdi.

GÜRER: “SORULARIM YİNE YANITSIZ KALDI”

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sayın Bakan yöneltmiş olduğum sorulara yanıt vermek yerine web sayfasına yönlendirdi, sayfada sormuş olduğum bilgiler olsa neden Bakanlığa yönelteyim sorularımı?  5,25 milyar lira teşvik ödenmiş, nereye kimlere gitti bu teşvik? Kadın, genç ve engellilerin daha fazla istihdama katılması için 1 milyar 84 milyon lira ilave destek kaç işverene sağlanmıştır? Kaç kadın, genç ve engelli bu bağlamda yararlanmıştır? Bu sorularımın yanıtı yok web sitesinde.. Nedense Bakan açık ve şeffaf yanıtlar yerine mevzuatı yanıt olarak sunup sorulara yanıt vermekten kaçınmaktadır. Sorular açık ancak yanıtlar amaca uygun değil” dedi.

Yorumlar (0)