banner758

CHP'li Gürer: “İçkiye yapılan zamlar vatandaşı ‘kimyacı’ yaptı”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, giderek derinleşen sağlıklı gıda sorununu TBMM gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 18.07.2019, 10:49 18.07.2019, 10:49
CHP'li Gürer: “İçkiye yapılan zamlar vatandaşı ‘kimyacı’ yaptı”

Gıdada yaşanan problemlerin giderek derinleşen bir boyuta ulaştığını ve acil önlemlere, toplumsal bilinçlenmeye ihtiyaç olduğunu söyleyen Gürer, “Gıda; hava su gibi insan yaşamı için en önemli unsurdur. Yurttaşlarımızın  yeterli, besleyici ve güvenilir gıdaya ulaşımı  iktidarın asli görevlidir. Ne yazık ki ülkemizde bu konuda ciddi sorunlar vardır” dedi.

“PEYNİRİN İÇİNDE ARTIK SÜT YOK”

Gıdada güvenilir kontrol ve şartlarda üretimden söz etmenin artık imkânsız olduğunu ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu durum işini doğru yapanlarında  mağduriyetine neden olmaktadır. Örneğin; peynir herkesin tükettiği bir ürün, ekonomik krizin etkisi ile vatandaşın alım gücü daraldı. Vatandaş, peynir alırken fiyatı uygun olanı arıyor. Ayçiçeği, çeşni, margarin, kemik unu, hayvansal iç yağ, hayvansal kemik unu gibi katkılar eklenen peynirin içinde artık süt yok” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞ UCUZ PEYNİR ALIRKEN DÜŞÜNSÜN”

Ulusal Süt Konseyinin üreticiden  alınan süt fiyatını belirli aralıklarla açıkladığını hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Konseyin açıkladığı son fiyat 2 lira, on kilo sütten bir kilo kaşar elde ediliyor. Fabrika giderleri, işçilik, elektrik, nakliye, aracı ve son satıcı karları eklendiğinde bir kilo peynirin yaklaşık 25-30 lira aralığında olması gerekiyor. Bunun altındaki fiyatları vatandaşın sorgulaması gerekiyor. Ne yazık ki kayıt dışı ürün ve merdiven altı üretim giderek artıyor” dedi.

“EKONOMİK SORUNLAR, MERDİVEN ALTI ÜRÜNLERE YÖNELİŞİ ARTIRDI”

Yaşadığımız coğrafyanın tarımsal üretim için her türlü olanağı sağladığının altını çizen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Önemli bir tarımsal potansiyele sahibiz. Ne var ki sağlıklı gıdaya erişimde sorunlar yaşıyoruz. Ekonomik sorunlar, gıda fiyatlarının artırması ile hileli gıda üretimini de artırdı. Doğal olarak hileli ürünlerin maliyeti daha düşük olduğu için tüketici, sağlıklı mı değil mi diye düşünmeden ürün almaya başladı” dedi.

“İÇKİYE YAPILAN ZAMLAR, KULLANICILARI ‘KİMYACI’ YAPTI”

Vergi kaybını önlemek için etil alkolün evde kullanımını önlemek için içine acı bir tat veren denatonyum benzoat katıldığını ve can kaybına yol açan metil alkolün de içine aynı maddenin katılmamasının sorunlara neden olduğunu ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İçkiye yapılan zamlar kullanıcıları “kimyacı” yaptı. Kaçak üretim yaygınlaştı. Kendi yapıp tüketen  dışında  bazı restoranlarda dahi kaçak rakıdan söz ediliyor. Yazılı ve görsel medyada yer alan haberlere bakıldığında, kaçak içkiden insanların hayatlarını kaybetmesi söz konusu, kullanılmasın demek sorunu çözmüyor. Yurt dışına ihraç edilen sebze ve meyvelerde yaşanan sorunlar da ortada. Bu konularda acil yeterli ve sonuç odaklı önlemler almak gerekiyor” dedi.

“GIDA İLE İLGİLİ DENETİMLER YETERSİZ”

Yurt dışına ihraç edilen ürünlerde ortaya çıkan ve iadelere neden olan zararlı gıdaların ülkemizde kullandırılmasına tepki gösteren CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İthal ürünler ve tohumlar ile ülkemize taşınan, sağlığa zararlı ürünler sorunlara neden oluyor. Görünen o ki gıda ile ilgili denetimler yetersiz, kontroller gerekli titizlikle ele alınmamaktadır. Ülkemizde yeterli ve etkili bir gıda denetim hizmetinin yapılamadığı sonuçlar ile ortadadır. Yeterli gıda denetim hizmetlerinin verilmesi, üretici ve tüketicinin bilinçlendirilmesi gibi alınabilecek  önlemler konusunda iktidar, gereğini yapmalıdır.


Gerekenler yapılmadığı ya da eksik yapıldığı için önemli sağlık sorunlarının ortaya çıktığı da bir gerçektir. Kolay, ulaşılabilir ve güvenilir gıda temininin temel bir insan hakkı olduğu unutulmamalıdır. Kurallara uygun, yeterli denetim kadrosu oluşturarak, şeffaf, yansız, yeterli ve etkili, bilim ve teknik öncelikli, yaygın ve sürekli denetimler  şarttır.

Gıda konusunun, ayrı bir bakanlık olarak düşünülüp ele alınacak kadar önemli olduğu da dikkate alınmalıdır. Atanamayan gıda, ziraat mühendisleri ve veterinerlerle yeni bir yapılanmaya gidilecek kadroların oluşturulması, sağlık gıda ve gıda güvenliği için doğru çözüme katkı sağlayacaktır” dedi.

Yorumlar (0)