CHP'li Gürer: “Gözde ürün haline gelen lavanta, tarımsal sanayiye kazandırılmalı”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde lavanta üretimi ve bu bitkiyi üreten üreticilere verilen desteklemelerle ilgili soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye genelinde 52 ilde 795 üretici tarafından lavanta üretiminin yapıldığını açıkladı. Pakdemirli, Niğde’deki lavanta üreticisi sayısının ise 7 olduğunu bildirdi.

Vekil Haberleri 10.10.2020, 12:37 10.10.2020, 12:39
CHP'li Gürer: “Gözde ürün haline gelen lavanta, tarımsal sanayiye kazandırılmalı”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulukışla ilçesine bağlı Karacaören köyünü de örnek göstererek, ülkemizdeki lavanta üretimiyle ilgili istatistiki bilgilerin açıklanması istemiyle, Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Ömer Fethi Gürer önergesinde, “Niğde ili Ulukışla ilçesi Karacaören Köyü’nde 2017 yılında yetiştirilmeye başlanan lavanta bahçelerinden beklenen fayda sağlanmış mıdır? Ekim alanları hektar sayısı ne kadardır? Bölgede lavanta eken çiftçi sayısı kaçtır?

Ülkemizde lavanta ekimi yapılan il sayısı kaçtır? Lavanta ekimi yapan çiftçi sayısı kaçtır?

Türkiye’de yer alan lavanta bahçeleri hangi illerdedir? Lavanta bahçesi ve üretimi için verilen destekler nelerdir? Türkiye’de yer alan lavanta bahçelerinden ekonomik anlamda beklenen fayda elde edilmekte midir?” şeklinde sorular yöneltti.

NİĞDE’DE İLK HASAT YAPILDI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Niğde İl Özel İdaresi Müdürlüğü tarafından demonstrasyon amaçlı 3,5 dekar lavanta bahçesi tesis edildiğini belirterek, “ Günümüz itibarı ile bahçenin 3. sezonunda ilk hasat gerçekleşmiştir. İlerleyen dönemlerde lavantanın tanıtımı açısından önemli bir katkı sağladığı düşünülmektedir” dedi.

52 İLDE LAVANTA ÜRETİLİYOR

Ülkemiz lavanta yetiştiriciliği, 2019 yılı Çiftçi Kayıt Sistemine göre 52 ilde ve 925 üretici tarafından yapıldığını açıklayan Bakan Pakdemirli, Niğde İli 2020 yılı Çiftçi Kayıt Sisteminde 7 üreticinin kaydının bulunduğunu bildirdi.

DEKAR BAŞINA DESTEK

Organik tarımı yapılan tıbbi ve aromatik bitkilerin kategorilere ayrıldığını ve destekleme oranlarının bu kategorilere göre belirlendiğini ifade eden Bakan Pakdemirli, “ Lavanta 3. Kategori Ürünler içinde yer almaktadır. Lavanta üreten çiftçilerimize üretici gurubu ürün sertifikası için dekara 5 TL, bireysel ürün sertifikası için dekara 10 TL destekleme ödemesi yapılacaktır” dedi.

Bakan Pakdemirli, ülkemizde lavanta pazar durumunda kalite ve markalaşma konularına ilişkin çalışmalar devam ettiğini de sözlerine ekledi.

PAZARLAMA SORUNU OLMASIN

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise lavantanın son zamanlarda gözde bir ürün haline geldiğini ancak bu üründen elde edilecek ürünlerin pazarlamasıyla ilgili sorunlar için önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.

TESİSLEŞME TEŞVİK EDİLMELİ

Ömer Fethi Gürer, lavanta üreticileri için bu ürünün ekonomiye kazandırılması için tesisleşme gibi çalışmaların teşvik edilmesinin, bu üründen elde edilecek ekonomik gelir için daha avantajlı olabileceğini vurguladı.

ÜRETİM TESİSLERİ KURULMALI

Lavantandan yağ, sabun ve farklı ürünlerin üretilebildiğine işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde gibi bazı iller lavanta üretimini konusunda iklim ve toprak özelliklerinin uygun olduğu biliniyor. Tarımsal sanayi açısından değerlendirildiğinde, üretimin artırılması ve en azından lavanta yağının çıkarılması için tesis kurulması konusunda üreticilere destek olunması gerekiyor. Önümüzdeki dönemlerde artış olacağı tahmin edilen lavanta üretimiyle alakalı üreticiler birliği kurulması konusunda da şimdiden girişim başlatılmalıdır. Birden çok yerde ekim sağlanıyor ,bu üründe olsun tüm boyutu ile planlama yapılarak ekim alanları genişletilsin ” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)