CHP'li Gürer: “Görülmedik ani iklim değişiklikleri çiftçiyi perişan etti”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkenin farklı bölgelerinde yaşanan ani iklim değişikliğinin üreticiye büyük darbe vurduğunu söyledi.

Vekil Haberleri 12.06.2020, 12:45
CHP'li Gürer: “Görülmedik ani iklim değişiklikleri  çiftçiyi perişan etti”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2 Haziran tarihinde sağanak yağmur ve ardından bastıran dolu nedeniyle bitkisel üretimin ciddi oranda hasar gördüğü Çiftlik ilçesinde, 11 Haziran’daki dolu yağışının da ekili alanlarda zarara yol açtığını söyledi.

FASULYE EKİLİ ALANLAR DA HASAR GÖRDÜ

İkinci dolu felaketinin, hububat ekili alanlarda ve meyve bahçelerinde hasara neden olduğunu ifade eden Gürer, Bozköy beldesindeki çavdar ve fasulye ekili alanların da dolu yağışından kaynaklanan olumsuzluktan nasibini aldığını vurguladı.

Gürer, Çiftlik ilçesinde, 2 Haziran tarihinde de meydana gelen dolu yağışının bitkisel üretime önemli ölçüde zarar verdiğini anımsatarak; 10 gün arayla, ikinci kez tarım alanlarında etkili olan dolu yağışının yarattığı hasarın bir an önce tespit edilerek, üreticilerin acilen desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Gürer, pandemi sürecinde zaten zor günler geçiren üreticilerin, bir de dolu yağışı nedeniyle sıkıntılarının bir kat daha arttığını belirterek, “Bu süreç göz önünde bulundurularak, ÇKS ve TARSİM kayıtlarına bakılmaksızın zarar gören tüm üreticilerin hasarlarının karşılanması gerekmektedir” dedi. Ayrıca Gürer, “Görülmedik biçimde zarar veren dolu yağışları, etkili olduğu yerlerde % 70’lerin üzerinde zararlara sebep olmaktadır. Bu süreçte çiftçi, tarladan ürün alamadığı için ürünü biçmeye başlamış ama başak dane olmayınca sap ellerinde kalmıştır. Kamu ve özel bankalar ile Tarım krediden kredi kullanan çiftçinin, yüksek miktarda borçları bulunmakta ve üründen herhangi bir gelir sağlayamadıkları için de kara kara düşünmektedir. Borçlar ötelenmez, faizler silinmezse sorunlar daha da katlayacaktır. Çiftçiye, tohum, gübre ve ilaç gibi tarımsal girdiler, hasat mevsimine kadar bedel talep edilmeksizin verilerek ikinci bir ürün için ekim sağlanmalı ve ödemeler hasat tarihine ertelenmelidir” diye konuştu.

Yorumlar (0)