CHP'li Gürer: “Gidişat kötü, destek şart”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Altunhisar ilçesi ve Bor ilçesinde ziyaret ettiği esnafının sorunlarını dinledi. Bor Sanayinde tek tek işyerlerini gezen Gürer’ e dert yanan esnaf “Maliyet artışından yakınan esnaf, yedek parça fiyatlarının son 6 ayda iki katından fazla arttığını belirterek, “Bu artışı müşteriye yansıtamıyoruz. Büyük mağduriyet yaşıyoruz” dedi.

Vekil Haberleri 20.11.2021, 12:55
CHP'li Gürer: “Gidişat kötü, destek şart”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, beraberinde ilçe başkanı Erdal gevrekçi ile ilçede faaliyetini sürdüren sanayi sitesi esnafını ziyaret etti.

YEDEK PARÇA 6 AYDA YÜZDE 100 ZAMLADI

Sanayi Sitesi’nde CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e dert yanan oto tamircisi, son 6 ayda yedek parça ve diğer mamullerin yüzde 100’den fazla oranda arttığını belirtti.

250 LİRAYIM TRİGER KAYIŞI 550 LİRA OLDU

6 ay önce 250 liraya aldıkları triger kayışı ve bağlantı aparatının bugün 550 liraya çıktığını anlatan oto tamircisi, “Sadece triger kayışında değil, tüm malzemelerde yüzde 100’ün üzerinde artış oldu. Motor yağı ve yedek parça ürünlerinin tamamı iki katından fazla zamlandı” dedi.

MÜŞTERİ ARABASINI BİLE TAMİR ETTİREMİYOR

Zamlı ürünleri müşteriye yansıtmak zoruna olduklarını ancak bunu yaptıklarında müşteri kaybettiklerini ifade eden oto tamircisi “ Müşteriye durumu anlatmaya çalışıyoruz ama fiyatı yüksek bulan müşteri arabayı tamir ettirmekten vazgeçiyor” diye konuştu.

PERİYODİK BAKIM ÜCRETİ 500 LİRADAN 1500 LİRAYA ÇIKTI

Geçen yıl 500 lira civarında olan ortalama özelliklere sahip bir otomobilin  periyodik bakım masraflarının bu yıl 1500 liraya çıktığını söyleyen oto tamircisi malzemelere gelen ciddi fiyat artışı nedeniyle oto tamircileri olarak yatıkları işten para kazanma şanslarının olmadığını, ellerine geçen para ile SGK, Bağ-Kur, banka kredi borcu ve diğer girdiler ödemek durumunda kaldıklarını ifade etti.

DÖVİZLE ALAKALI OLMAYAN ÜRÜNLERE BİLE DÖVİZ KURU ZAMMI GELİYOR

Döviz kurundaki artışın malzeme fiyatlarına da yansıdığını kaydeden oto tamircisi, dövizle alakalı olmayan ürünlerinde zamlandığını belirterek, “Dolarla alınan ürünlerdeki fiyat artışı bağlantılı olarak diğer ürünleri de tetikliyor” diye konuştu.

300 LİRAYA YAPTIĞIMIZ MARKET ALIŞVERİŞİ 1000 LİRAYA ÇIKTI

Hayat pahalılığının sadece işleriyle ilgili ürünlerde değil, temel tüketim ürünlerinde de var olduğunu söyleyen oto tamircisi, market alışverişinde geçen yıl 300 liraya doldurdukları arabanın bagajının bu gün 1000 liraya bile dolmadığını belirterek, “Bu 1000 liralık alışverişin içinde et bile yok ama arabanın bagajı dolmadı. Eskiden bu paraya tarla satın alıyorduk” diyerek, enflasyonun geldiği noktayı özetledi.

GİDİŞAT KÖTÜ

Sanayi esnafının sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, enflasyon ve ekonomik krizin hayatın her alanında ciddi yaralar açtığını belirterek, “Bir taraftan hayat pahalılığı, diğer yandan pandemi koşulları esnafımızı ciddi bir çıkmazın içine soktu. Esnaf sattığı bir ürünün yerine ertesi gün aynı fiyat a yenisini alamıyor. Gidişat çok kötü” şeklinde konuştu.

DESTEKLER ESNAFIN DIŞININ KOVUĞUNA BİLE YETMİYOR

Esnafın döviz kurları ve fiyat artışlarının neden olduğu mağduriyetinin giderilmesi için desteklenmesi gerektiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “verildiği söylenen destekler, girdi maliyetlerinin 2 katına çıktığı bir dönemde esnafın dişinin kovuğuna bile yetmiyor” dedi.

YARAYA MERHEM OLACAK DESTEK VERİLMELİ

Gürer, esnafın durumunun çok ciddi boyutlarda kötüleştiğine vurgu yapan Gürer, iktidarın bu konuda önlem alarak bir an önce yaşanan mağduriyetlerin kısmen e olsa önlenmesine yönelik düzenleme yapması gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

Yorumlar (0)