CHP'li Gürer: “Gıda fiyatlarındaki aşırı artış iktidarın beceriksizliğidir”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yetkililer tarafından alındığı iddia edilen her türlü tedbire rağmen, gıda enflasyonunun bir türlü önlenememesini, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 24.07.2021, 11:58
CHP'li Gürer: “Gıda fiyatlarındaki   aşırı artış iktidarın beceriksizliğidir”

Gürer’in önergesinde yer alan soruları yanıtsız bırakan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, topu Ticaret Bakanlığı’na attı. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gıda fiyatlarındaki önlenemeyen artışa dikkat çekmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 

GIDA ENFLASYONU NEDEN ÖNLENEMİYOR? 

Gürer, Gıda Komitesi tarafından çeşitli tedbirlerin uygulanmaya başlandığı iddia edilmesine rağmen gıda enflasyonunun önlenememesinin nedenini sordu. 

CHP Milletvekili Gürer, ayrıca şu sorulara da yanıt istedi: 

“Yaş meyve ve sebzede lojistik süreçlerin iyileştirilerek bu ürünlerdeki fire oranlarını azaltmak ve nihai tüketime sunulan ürün arzını arttırmak için amaçlanan hedefin gerçekleşme oranı nedir?

Lisanslı depoculuk sisteminin geliştirilmesi ile uzun süre saklanabilen ve standardize edilebilen tarım ürünlerinin; depolanmasına ve derin bir piyasada ticaretinin yapılmasına imkân verecek düzenlemede amaçlanan hedefe ulaşılmıştır. Lisanslı depoculuktan yararlanan çiftçi sayısı kaçtır?

Tedarik zincirinde pazarlamaya ilişkin fonksiyonların birçoğunun aracılar tarafından yerine getirilmesine bağlı olarak, üretici birliklerinin tedarik zincirindeki payının sınırlanmasının önüne geçmek için bir eylem planı hazırlanacağı açıklanmıştı. Bahsi geçen çalışmanın son durumu nedir?

2020 yılında, ürün tedarik zincirinde karşılaşılan haksız rekabetin tüketici fiyatlarını yukarı çekmemesi için yapılan denetim sayısı kaçtır?

Tarım sektörüne yönelik finansal ürünleri çeşitlendirmek ve finansman koşullarını iyileştirmek için alınan tedbirler nelerdir? Alman tedbirler sonucunda istenen iyileştirme sağlanmış mıdır?”

Gürer’in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, önergede yer alan soruların çoğunluğunu yanıtsız bıraktı. 

LİSANSLI DEPOLARA KONAN ÜRÜNLERE DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPILIYOR 

Bakan Pakdemirli, lisanslı depoculukla ilgili soruda topu Ticaret Bakanlığına atarken, yürütülen lisanslı depo işletmelerine ürünlerini koyan üreticilere 2018 yılından itibaren destekleme ödemesi yapıldığını belirtti. 

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi’nin, 9 Aralık 2014 tarihinde kurulduğunu anımsatarak, Komitenin sekretaryasının 27 Aralık 2016 tarihinde Merkez Bankası’na devredildiğini belirtti. 

GIDA KOMİTESİ’NİN ALDIĞI TEDBİRLER DE İŞE YARAMIYOR 

İşlenmemiş gıda fiyatlarındaki değişkenliğin, enflasyon görünümünü bozması ve enflasyon öngörüleri üzerinde belirsizliğe neden olmasının engellenmesi amacıyla, Gıda Komitesi tarafından çeşitli tedbirlerin uygulanmaya başlandığı yönünde açıklamalar yapıldığını hatırlatan CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, alınan tüm bu tedbirlere rağmen, gıda enflasyonunun istenilen seviyeye getirilemediği gibi yüksek boyutlara ulaşmasının düşündürücü olduğunu kaydetti. 

DAR GELİRLİ NE YAPSIN? 

Gıda fiyatlarındaki önlenemeyen yükselişin, çoğunluğu dar gelirli olan toplumda önemli ölçüde mağduriyete yol açtığına da değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Açlık sınırı asgari ücrete denkleşti. 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ise 10 bin liraya dayandı. Temel gıda ürünlerindeki fiyat artışı öyle hızlı yükseliyor ki, bir ay önce alınan bir gıda ürününü bir ay sonra almaya kalktığınızda neredeyse aynı parayla yarısı kadar ürün alabiliyorsunuz. Bu tablo için bir an önce siyasi iktidar girişimde bulunmalı, sorununun çözümü için mesai harcamalı ve radikal tedbirler almalıdır Serbest piyasa ekonomisinin, gıdada serbest soygun uygulaması olarak devam etmesi dar gelirlileri vurmaktadır. Bu sebeple sağlıklı ve yeterli beslenme sağlanamamakla birlikte mağduriyetler de artmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)