CHP'li Gürer: Engelliler İçin Hassasiyet İstiyoruz

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) tarafından, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'ne (ÖSYM) ellerini kullanamayan engellilere sınavlarda ek süre verilmesi tavsiye edilmişti. CHP’li Gürer’e verilen cevapta bu konuda hala somut bir adım atılmadığı ortaya çıktı.

Vekil Haberleri 26.11.2019, 09:45
CHP'li Gürer: Engelliler İçin Hassasiyet İstiyoruz

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, EKPSS'ye giren adaylardan ellerini kullanamayan kişiler için ek düzenlemeleri içeren talebine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan yanıt geldi.

Milli Eğitim Ziya Selçuk’un ÖSYM’ye yönlendirdiği sorulara yanıtı ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis AYGÜN verdi. Cevabın içeriğinde bu konuda yapılan çalışmalardan bahseden ÖSYM Başkanı, görevli atanması için ek süre verilmemesine, okuyucu ve işaretleyici yardımı verecek görevli atanmasına ve bu adaylara da görme engelli adaylar gibi ek süre verilmesine karar verildiğini açıkladı. Verilen yanıtta hala bu konuda somut bir adım atıldığına dair bilgi yer almıyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (EKPSS) giren ve ellerini kullanamadığı için süre sıkıntısı yaşayan kişilerin, ek süre talebinin reddedildiğini ve bu nedenle sınavda başarısız olduğu gerekçesiyle KDK'ye başvurduğunu belirtti. Bunun üzerine KDK’nın, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezine (ÖSYM) ortopedik engellilerden ellerini kullanamayan adaylara işaretleyici desteğinin yanı sıra makul düzeyde ek süre tanınması için tavsiyede bulunduğunu belirten Gürer, Milli Eğitim Bakanına, “Bu doğrultuda çalışma yapılması planlanmakta mıdır?” diye sordu..

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis AYGÜN tarafından verilen bilgiyi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yönlendirdi.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis AYGÜN’ün verdiği yanıt şu şekilde:

“Mezkur Yönetmelik gereği Başkanlığımız; engel gruplarına, öğrenim düzeylerine, engellilerin algılama ve öğrenme yeteneklerine göre sınavın uygulanma şeklini belirlemek üzere üniversitelerin ilgili engel grupları üzerine bilimsel araştırma yapan akademisyenlerin bulunduğu Bilim Kurulu oluşturmuştur. Bilim Kurulu; bilimsel bulguları değerlendirmek, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarındaki uzmanların görüşlerini almak ve engelli temsilcileri ile çalışmalar yapmak suretiyle sınav ile ilgili bir rapor oluşturmuştur. Bahse konu rapora göre; Milli Eğitim Bakanlığının ortaöğretim kurumlarında engellilere yönelik eğitim programlarının ve içeriklerinin, görme, işitme, dil ve konuşma ile genel engelli grupları için aynı olduğuna yönelik görüşü de dikkate alınarak, sınavda sorulacak soruların içerik olarak aynı olmasının sınava girenler arasında bir haksızlık oluşturmayacağı, sınav uygulamasının Kurulun adayların engel durumlarına uygun görüş ve önerileri göz önünde bulundurularak yapılabileceği görüşüne varılmıştır.

Bu çerçevede Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve Bilim Kurulunun görüş ve önerileri doğrultusunda sınavlarda;

-        Genel engellilerden ortopedik engellilerin ellerini kullanmakta zorluk çekenlere işaretleyici yardımı verecek görevli atanmasına ancak bunun için ek süre verilmemesine,

-        Genel engellilerden CP hastalarının el ve baş hareketlerini sabit tutamamalarından dolayı bu durumundaki adayların talebi üzerine okuyucu ve işaretleyici yardımı verecek görevli atanmasına ve bu adaylara da görme engelli adaylar gibi ek süre verilmesine karar verilmiştir.

Başkanlığımız tarafından engelli/sağlık sorunu olan adaylara uygulanan sınavlarda oluşabilecek mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla sınav öncesi ve sonrasında alınan geri bildirimler ile adaylardan gelen talepler doğrultusunda sınav uygulamasını iyileştirmeye yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda bedensel engelli olup ellerini kullanamayan adaylar için ek süre verilmesi hususunda yapılacak çalışmalar neticesinde alınacak kararlar ilgili sınav kılavuzları ile adaylara ve kamuoyuna duyurulacaktır.”

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yıllardır devam eden bu sorun için aldığımız yanıt düşündürücü. Engelli vatandaşların girmiş olduğu sınavlardan bahsediyoruz. Burada oluşan mağduriyeti çözmek bu kadar zor olmamalı. İstedikleri zaman tüm Türkiye için bir günde sınav sonucu açıklayan Milli Eğitim Bakanlığı ve ÖSYM,  sayılı sayıda engelli için çözüm sağlamalıdır. Engelli vatandaşlarımızın sorunları mutlaka ortadan kaldırılmalıdır” dedi.

Yorumlar (0)