CHP'li Gürer: Engelli Vatandaşlarımızı Hayatın Bir Parçası Yapalım

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mesajında, Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilen 3 Aralık gününün, engelli vatandaşların sorunlarının ve çözüm önerilerinin dile getirilmesi, hayat standartlarının yükseltilmesi açısından yapılması gerekenlerin bütün dünyada gündem oluşturmasının önemini belirtti. Gürer, “Engelli vatandaşlarımız için sözde değil özde düzenlemeler yapılmalı, işsiz ve çalışacak durumda olan engellilerimize istihdam sağlanmalı ve bu vatandaşlarımızın hayat standartları yükseltilmelidir” dedi.

Vekil Haberleri 02.12.2019, 17:38
CHP'li Gürer: Engelli Vatandaşlarımızı Hayatın Bir Parçası Yapalım

Engelli vatandaşların herkesle eşit yaşam şartlarına ulaştırılması gerektiğini belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına engelli vatandaşlarla ilgili 112 soru önergesi ve 9 adet Kanun Teklifi sunmuş.

Gürer, soru önergelerinde engelli vatandaşların çalışma hayatında yaşadığı sorunlardan kamuda ve özel sektörde engelli istihdamının artırılmasına, engelli öğretmenlere istihdam sağlanmasından bütün engelli vatandaşların hayat standartlarının yükseltilmesini önermiş.

“KANUN TEKLİFLERİ”

Gürer ayrıca, engellilik durumu ve gelir düzeyi birlikte gözetilmek kaydıyla, engelli bireyler tarafından tüketilen doğal gaz ve elektrikten alınan ücrette düzenlemeye, engelli çalıştırma oranının yüzde 3'ten yüzde 6'ya; özel sektör kuruluşları için belirlenen oranın ise yüzde 4'ten yüzde 5'e çıkarılmasına, engelli oldukları ve özel beslenme programı izlemeleri gerektiği sağlık kurulu raporu ile belirlenen vatandaşların asgari ücretin aylık net tutarının üçte birini geçmeyen tutardaki beslenme harcamalarının Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca karşılanmasına, engelli çocuklar için her ilde engelli hastanesi ve rehabilitasyon merkezi, eğitim kurumları, kütüphane, spor alanları ve benzeri donatıların bulunduğu yaşam köylerinin kurulmasına, sporcu olduklarını belgeleyen engelli bireylerin, ikamet ettikleri yer il özel idareleri veya belediyelerine başvurmaları hâlinde doğrudan ilgili kadrolara yerleştirilmesi ve kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen engelli birey sayısının artırılmasına olanak sağlanması için Kanun Teklifleri sunmuş.

Engelli yurttaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştırmanın ve onlara engelsiz bir dünya yaratmanın herkesin görevi olduğunu vurgulayan Gürer, “Anayasada güvence altına almasına rağmen, engellilerin sorunları onları mutlu kılacak biçimde ele alınmamaktadır. Bizlerde bir engelli adayı olduğumuzu unutmayalım, engelli vatandaşlarımızı hayatın bir parçası yapmak için elimizden geleni yapalım. Her türlü eşitsizliğin sona erdiği ve engelli yurttaşlarımız için yaşamın daha kolay olduğu bir dünya diliyorum” dedi.

 

Yorumlar (0)