CHP'li Gürer: “Döviz artışı, ekonomik buhranı derinleştiriyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, pazar gezdi. Esnaf ve vatandaşlarla bir araya geldi.

Vekil Haberleri 02.11.2020, 12:24
CHP'li Gürer: “Döviz artışı, ekonomik  buhranı derinleştiriyor”

Döviz artışı ve yüksek enflasyondan dert yanan vatandaşlar, çarşı-pazara çıkıp temel ihtiyaçlarını bile alamadıklarını söylerken, esnaf ve pazarcılar ise vatandaşın alım gücünün daralmasının kendilerine gelir kaybı olarak yansıdığı ve işlerinin de ciddi manada daraldığından dert yanıyor.

GÜRER, VATANDAŞLARIN SORUNLARINI DİNLEDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde ve Bor’da pazar gezerek esnaf ziyaretlerinde bulundu.

PAZARCI ESNAFI DERTLİ

Gürer, “Geçti Bor’un pazarı, sür eşeğini Niğde’ye” deyimine konu olan bir zamanlar köy ve kasabalardan gelenlerle bölgenin en yoğun pazarlarından biri durumundayken, pandemi döneminde her gün kurulmaya başlanan Bor ilçe pazarında, vatandaş ve pazarcı esnafının sorunlarını dinledi.

PAZARCI DA, VATANDAŞ DA DERTLİ

Pazarcılar, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e, artan döviz kurları ve yüksek enflasyon nedeniyle, girdi fiyatları artması nedeni ile ürün maliyetlerinde artış olduğunu, bununda vatandaşın alım gücünü etkilediğini söyleyerek, “Böyle giderse bugünü de arar hale geleceğimizden korkuyoruz” dediler. İnsanların artık temel ihtiyaçlarını bile alacak güçlerinin kalmadığına işaret eden pazarcılar, “Önceleri fileleri dolduran vatandaşlar, artık meyve ve sebzeleri, gıda ürünlerini azar azar alıyor. Çünkü ekonomik buhran geliri daralttı ve vatandaşın alım gücünü düşürdü. Bunun sonucunda bizlerin de işi düştü. Yaz boyu farklı bölgelerden gelen hemşerilerimizin de geri dönmesi ile satışlarımız iyice daraldı. Sattığımız ürünün yerine yeni ürün koyduğumuz her seferde alış fiyatımız değişiyor. Fiyatı en az kar ile belirliyoruz ki ürünü alan olsun ” dediler.

VATANDAŞ: “ZORUNLU ALIYORUZ”

Alışveriş için gelen vatandaşlar pazarda karşılarında gördükleri CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e büyük ilgi gösterdiler. Toplumun tüm kesimlerinin sorunlarını TBMM’de gündeme getirdiği için CHP milletvekili Gürer’e teşekkür eden vatandaşlar, “Evde tencere kaynaması lazım, çoluk çocuk taş yiyecek değil ya, olabildiğince ve ihtiyacımız kadar alıyoruz. Hayat pahalılığı her yere yansıdı, üretenin maliyeti artıyor ve bu artışın pazara yansıması nedeniyle de fiyatlar artırıyor. Bizim de sabit gelirimiz var, temel ihtiyacımızı önce alıp sonrası meyve ve diğer gıdalara bakıyoruz” dediler.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer pazarların, büyük kentlerdeki büyük marketlere göre, dar gelirli yurttaşlar için bir parça da olsa evlerine bir şeyler alıp, götürmelerine olanak sağladığını ifade ederek, “Her bölgenin koşulları farklı, fiyatlarda büyük dengesizlik var ve doğal olarak da alım gücü değişken. Vatandaş bir hafta önce aldığı ürünü bir hafta sonrasında aynı fiyatla alamıyor. Üretici; ilaç, gübre, tohum ve sulama suyu elektriğine gelen zamlar nedeniyle ekim yapmakta zorlanıyor. Ürün tarladan pazara gelene kadar birkaç kez el değiştiriyor ve fiyatı artıyor. Vatandaşın gelir artışı değişen ürün fiyatlarına oranla eşdeğer olmayınca temel gıdaları temin etmekte dahi zorlanıyor. Bunun neticesinde de miktarı ve çeşidi azaltarak alışveriş yapıyor ve bu durumda da pazarcının geliri daralıyor. Üretip satanlar dahi, girdi fiyatlarının artması nedeniyle hasat ettikleri ürünü nasıl yeniden ekeceklerini düşünüyor. Yılbaşından bu yana döviz kurlarındaki artış, emeklinin ve asgari ücretlinin gelirini büyük ölçüde düşürdü. Buna karşın, temel gıda ürünleri başta olmak üzere her şeye büyük oranda zam geldi. Konuştuğumuz yurttaşlarımız yarınlardan kaygılı ve iktidarın sorunları çözmek yerine seyrettiğini ifade ediyorlar” dedi.

MALİYE BAKANI MARKET-PAZAR GEZSİN

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Maliye Bakanı bir ay önce yaptığı değerlendirmede, dolar kurunun 2023 yılında 8 lira olacağını belirtmişti. Ancak Sayın Bakan maşallah 2023 yılı hedefini 1 ay içinde tutturdu! Dolar 8.35 liraya yükseldi. İnsanların alım gücü sürekli düşüyor ve ekonomik kriz vatandaşın temel ihtiyaçlarını bile sınırlar duruma getirdi. Çarşı-Pazar yangın yeri olduğu halde, halen televizyonlara çıkıp, ekonominin iyi gittiğinden bahsediliyor. Sayın Bakan ve ekibi yakınlarındaki bir AVM marketine ya da semt pazarına uğrasınlar da fiyatları ve ekonominin nasıl gittiğini görsünler ve bir yıl önceki fiyatlara göre karşılaştırma yapsınlar” diye konuştu.

Yorumlar (0)