CHP'li Gürer: DİR İthalatına ‘Ticari Sır’ Kılıfı

Ticaret Bakanı CHP’li Gürer’e “ticari sır” diye yanıt vermediği bilgileri “TUİK’ten isteyin” dedi. Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ihraç koşuluyla yapılan vergisiz ürünlerin iç piyasada satıldığına ilişkin iddialar sürüyor. Özellikle ithalatında yüksek vergi bulunan tarım ürünleri gündemde. Bazı firmalara ayrıcalık tanındığı, bu firmaların işleyip ihraç etme koşuluyla dünya fiyatlarından ithal ettiği ürünleri iç piyasaya sürdüğü, hem haksız rekabete yol açtığı, hem de üreticilerin ürünlerinin fiyatının düşürdüğü vurgulanıyor.

Vekil Haberleri 06.12.2019, 12:00
CHP'li Gürer: DİR İthalatına ‘Ticari Sır’ Kılıfı

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a yönelttiği, yurt dışından ithal edilerek işlenip yurt dışına ihraç edilen ürünlerin miktar ve tutarlarına açıklık getirilmesine ilişkin sorulara Bakan Pekcan yazılı olarak yanıt gönderdi..

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yönelttiği sorulara cevap vermekten kaçınan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bilgileri TUİK’ten isteyin dedi. Gürer, bu yanıta tepki gösterdi. Gürer, “Buğday, arpa, mısır ve pirinç ithalatının tamamının DİR (Dahilde İşleme Rejimi) kapsamında olup olmadığı nasıl sır olabilir. 2018 Ocak - Ekim döneminde Dahilde İşleme Rejimi kapsamında, 77 firma 308 milyon dolar tutarında mısır ithalatı gerçekleştirmiş. Ne kadar ihracat yapıldığını sorduğumuzda ise yanıt yok. “Bu konuya açıklık getirecek misiniz?” diye sorduğumda ise Bakan, “TUİK’ten isteyin” diyor. TUİK verileri ile Bakanlık cevapları örtüşmüyor, Bakanların verdiği yanıtlar bunu kanıtladı" dedi.

“77 FİRMA 308 MİLYON TUTARINDA MISIR İTHAL ETTİ”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, buğday, arpa, mısır ve pirinç ithalatının tamamının DİR (Dahilde İşleme Rejimi) kapsamında olup olmadığını sorarak, “2018 Ocak - Ekim döneminde Dahilde İşleme Rejimi kapsamında, 77 firma 308 milyon dolar tutarında mısır ithalatı gerçekleştirmiş. Ne kadar ihracat yapıldığını sorduğumuzda ise yanıt yok. Bu konuya açıklık getirecek misiniz” şeklindeki sorusuna yanıt istedi.

BAKAN PEKCAN: “BİLGİLER TUİK’TEN TEMİN EDİLSİN!”

Gürer’in sorularına  yanıtlayan Bakan Pekcan, kişisel bilgi niteliğindeki dış ticaret istatistiklerinin verilmesinin Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) arasında akdedilen Veri Değişim Protokolü gereğince, mümkün bulunmadığını ifade etti. Pekcan, “Bu doğrultuda, talep edilen verilerin TÜİK'ten temin edilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir” dedi.

“DİR KAPSAMINDA 2018 YILINDA 1,5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT GERÇEKLEŞTİ!”

2018 yılı DİR kapsamında toplam ihracat tutarını veren Bakan Pekcan, ithalat ile ilgili toplam rakam ve miktar vermekten kaçındı.

2018 yılında Dahilde İşleme Rejimi kapsamında 317 milyon dolarlık mısır ithalatı gerçekleştirildiğini açıklayan Bakan Pekcan, mısırın yetiştiricilik faaliyetlerinde yem hammaddesi olarak kullanılan hayvansal ürünler ihracatı ile yem ürünleri, nişasta, irmik ve glikoz gibi ürünlerde, dahilde rejimi kapsamında toplam yaklaşık 1,5 milyar dolar değerinde ihracatın gerçekleştirildiğini bildirdi.

Bakan Pekcan’ın verdiği yanıt şu şekilde:

“Tarım ürünlerine ilişkin dahilde işleme izin belgesi (DİİB) başvuruları 4458 Sayılı Gümrük Kanunu, 2005/8391 Sayılı Dahilde İşleme Rejimi (DİR) Kararı, İhracat:2006/12 Sayılı DİR Tebliği ve İhracat: 2016/1 Sayılı Tarım Ürünlerine İlişkin DİR Genelgesi hükümleri çerçevesinde değerlendirmeye alınmaktadır. Dâhilde İşleme Rejimi (DİR); serbest dolaşımda olmayan eşyanın, ülkemizde işlenmek üzere geçici olarak ithal edilmesine ve işleme faaliyeti sonrasında elde edilen işlem görmüş ürünün yeniden ihraç edilmesi esasına dayanan ekonomik etkili bir gümrük rejimidir.

Bu çerçevede, dahilde işleme rejimi (DİR) kapsamında ithal edilen ürünlerin tamamı işleme faaliyeti sonrası ilgili DİR mevzuatı çerçevesinde ihraç edilmekte olup, Dahilde İşleme Rejimi çerçevesinde, ithal edilen ürünün süresi içerisinde ihracatının gerçekleştirilmemesi halinde ithal eşyası için 4458 sayılı Gümrük Kanununun 238 inci maddesi hükmü çerçevesinde müeyyide uygulanmaktadır.

2018 yılında Dahilde İşleme Rejimi kapsamında 317 milyon dolar mısır ithalatı yapılmış, mısırın yetiştiricilik faaliyetlerinde yem hammaddesi olarak kullanıldığı hayvansal ürünler ihracatımız ile yem ürünleri, nişasta, irmik ve glikoz gibi ürünlerde dahilde rejimi kapsamında toplam yaklaşık 1,5 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirilmiştir.

Ayrıca, kişisel bilgi niteliğindeki dış ticaret istatistiklerinin verilmesi, 5429 Sayılı Türkiye İstatistik Kanunu ve "Resmi İstatistiklerde Veri Gizliliği ve Gizli Veri Güvenliğine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" hükümleri gereğince; ürün bazında miktar, değer ve/veya firma bilgilerinin Bakanlık ve bağlı birimlerinin çalışmaları dışındaki kişi, kurum ve kuruluşlara verilmesi Bakanlığımız ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) arasında akdedilen Veri Değişim Protokolü gereğince, mümkün bulunmamaktadır. Bu doğrultuda, talep edilen verilerin TÜİK'ten temin edilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir” dedi.

 

Yorumlar (0)