CHP'li Gürer'den Bakan Albayrak'a Zor Sorular!

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Albayrak’a sordu: İntiharlar sizi rahatsız etmiyor mu? Bu ciddi travmalar için bir bakan olarak benim sorumluluğum var diye düşünüyor musunuz?

Vekil Haberleri 28.11.2019, 10:45
CHP'li Gürer'den Bakan Albayrak'a Zor Sorular!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2020 Hazine ve Maliye Bakanlığının Plan ve Bütçesinin görüşüldüğü komisyonda Berat Albayrak’a yokluk ve yoksulluğun artığını söyledi. Çalışanların sorunlarını Bakan’a tek tek soran Gürer, “Sayın Bakan, ekonominin genel durumunu siz iyi diye tanımlıyorsunuz, biz de halkın yaşam şartlarını yerinde gidip gördüğümüzde yokluğun ve yoksulluğun arttığına tanık oluyoruz. Yalnız Niğde ilinde 22 bin hane kömür yardımı alacak kadar yoksul ise ülkemizde ekonominin iyi olduğundan nasıl söz edebiliriz? Bu durumda size somut sorular yönelteceğim, açık yanıt vermenizi beklerim” ifadelerini kullandı..

“ASGARİ ÜCRET VERGİ DIŞI KALACAK MI?”

Asgari ücretin vergi dışı kalıp kalmayacağını Bakan Albayrak’a soran Gürer, “Tüm çalışanların ücretlerinde asgari ücret tutarı kadar ve asgari ücretle çalışanlarda asgari ücretin tamamının vergiden muaf tutulması için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Yoksulluk sınırı altında, asgari ücret alan kesimin varlığını dikkate alarak bir iyileştirme sağlayacak mısınız? Emekliler için intibak düzenlemesi yapacak mısınız?” diye sordu..

“ÇİFTÇİ BORÇLARI ERTELENSİN, BORÇ FAİZLERİ SİLİNSİN”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin artan girdi maliyetleri nedeniyle üretimde zorlandıklarını, ürünlerinin tüccar ve ithalat baskılamasıyla değer bulmadığı için ciddi sorun yaşadığını vurgulayarak, “Üreticimiz, çiftçimiz yetersiz ve zamanında verilmeyen destekler yanında bankalara borçlarını ödeyemez durumdalar. Özellikle elektrikte bir yılda yüzde 60'a varan zam yer altı suyunu enerjiyle çıkaranların belini büktü. Çiftçilerimiz için 2020 banka borçlarının ertelenmesi ve faizlerinin silinmesi yönünde bir çalışmanız olacak mıdır?” dedi.

“İCRALIK OLAN ÇİFTÇİ İÇİN BİR DÜZENLEME DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?”

Gürer, Tarım Kredi Kooperatifine olan borçları nedeniyle haciz gelen çiftçilerin durumunu da Bakan Albayrak’a ileterek, “Tarım Kredi Kooperatiflerini, tarımsal üretici ya da çiftçi saymadığınız için Ziraat Bankası tarafından düşük faizli tarımsal kredi kullandıracak kişiler arasında görmüyorsunuz. Tarım Kredi Kooperatifi, Bakanlar Kurulunun "Çiftçi faizi yüzde 8'i aşamaz." dediği faizi çiftçiden kaynak kullanım bedeliyle yüzde 20'nin üzerinde alıyor. Çiftçilere kredi sağlayan ve dergisi Bakanlık çalışmalarıyla dolu Tarım Kredi Kooperatifinin de çiftçi sayılması için bir çalışmanız var mıdır? Ayrıca, Tarım Kredi Kooperatifine olan borçları nedeniyle haciz gelen çiftçilerin durumunu değerlendirip bu bağlamda çiftçiliğe devam etmeleri için bir katkı düzenlemesi düşünüyor musunuz?” diye sordu..

ESNAF İSYAN EDİYOR: “İTİBARIMLA OYNANIYOR…”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, küçük esnaf ve işletmelerin sosyal güvenlik borcu ve vergi borcu için e-haciz gönderildiğini de hatırlatarak, “Sosyal güvenlik ve vergi borcu nedeniyle E-haciz gönderilen kişi sayısının 3 milyon 300 bin kişi olduğu belirtiliyor. Son rakamı da siz açıklarsınız. Banka hesaplarına bloke konan esnaf Niğde'den arıyor, "E-hacizle varlığıma banka el koymuş. Ödemem var, varlığım borcumdan fazla ama hareket alanım kalmadı. İtibarımla oynanıyor. Batırmak mı istiyorlar?" diye soruyor. Kara liste olunca tüm kapılar da yüzüne kapanıyor. E-haciz uygulamasının yarattığı sorunlara çözüm getirecek misiniz? Sicil affı çıkarmayı düşünüyor musunuz?” Diye konuştu.

“TAŞERONDA KALANLAR NE OLACAK?”

Kamuda taşeron sisteminin sona ermediğine de değinen CHP’li Gürer, “Kamuda taşeronda kalan ve çalışan işçi sayısı kaçtır ve bu işçilere kadro verilmesi neden sağlanmamaktadır? Bakanlıklarda dahi taşeron varlığı ifade edilmektedir ki bakanlara sorduğumuz sorularda bunu yanıtlıyorlar. KİT'lerde çalışan taşeronlara, Cumhurbaşkanlığı genelgesine rağmen kadro vermemelerine Bakanlığınızdan kaynak sağlanmadığı nedeni belirtiliyor. Bu nedenle çalışma yapılacak mıdır?” dedi.

“KAYIT DIŞI VE İSRAFI ÖNLEYİN, EYT’LİNİN HAKKINI VERİN”

Gürer Emeklilikte Yaşa Takılanların mağduriyetlerine de değinerek, “Ülkemizde emeklilikte yaşa takılanların sayısı kaçtır? Bir yıl içinde kaç kişi emekli olabilecektir? Emeklilikte yaşa takılanlar en az yirmi beş yıl prim ödemiş kişilerdir. Devlet aldığı primi doğru değerlendirse her kişi kendi emekliliğini finanse edecek kaynağı doğal olarak yaratmış olmuyor mu? Yüzde 37'yi aşan kayıt dışı ya da israfı önlemek yerine neden EYT'lilerin hakkı verilmiyor?” dedi..

“ZEHİR DAĞITAN İŞLETMENİN PATRONUNU KORUMAK KADAR TÜM CANLILARIN YAŞAMINI KORUMAK DA SİZİN GÖREVİNİZ DEĞİL Mİ?”

15 termik santralin baca filtresi takmadan ve arıtma tesisi kurmadan 2.5 yıl daha 'zehir saçmasına' izin verildiğini hatırlatan Gürer, “Kömürle çalışan termik santrallere baca filtresi takılması iki buçuk yıl daha işletici özel sektörün bu bağlamda talebi üzerine ertelendi. 4 kez ertelenen bu süreçte özel sektöre sağlanan desteği o bölgede yaşayan insanlara, çevreye verdiği zarar üzerinden ekonomik ölçümlemesini yaptınız mı? Bacasından zehir dağıtan bir işletmenin patronunu korumak kadar o bölgede yaşayan insan ve ötesinde, tüm canlıların yaşamlarını korumak da sizin göreviniz değil midir?” dedi.

“ÇİFTÇİYİ DESTEKLEMESİ GEREKEN ZİRAAT BANKASI, KAÇ FUTBOL KULÜBÜNÜ DESTEKLEDİ?”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ziraat Bankası tarafından ekonomik krize giren futbol kulüplerinin borçlarını yapılandırarak devlet güvencesi altına alınmasıyla ilgili yapılan düzenlemeyi de hatırlatarak, “Sayın Bakan, çiftçiyi desteklemesi beklenen Ziraat Bankası tarafından ekonomik krize giren futbol kulüplerinin borçlarını yapılandırarak devlet güvencesi altına alınmasıyla ilgili yapılan düzenlemeden yararlanan futbol kulübü sayısı kaçtır? 31 Ocak 2019 tarihine kadar gelir-gider bilançolarının hazırlanması için verilen süreye kaç spor kulübü uymuştur? Bankalar Birliği ve konsorsiyum ortakları her kulüp için farklı bir plan çıkararak borçların beş yıla kadar taksitlendirmesi yönünde aldığı karardan yararlanan spor kulübü kaçtır? Borç toplamı ne kadardır?” diye sordu..

“13 DAİRE BAŞKANI VE 26 BÖLGE MÜDÜRÜ NEDEN HALA VEKÂLETEN GÖREV YAPIYOR?”

Uzun yıllar vekâletle görev yapan Bürokratların varlığına dikkat çeken Gürer, “Sayın Bakan, Bakanlığınızın vekâletle yönetilen çok sayıda birimi var. Bugün sunumda da 4 arkadaşımız vekâletle görev yaptığını belirtti. Hatta birisi beş yılı aşkın süredir tedbiren başkanlık görevini yürütüyor. 13 daire başkanlığı ve 26 bölge müdürlüğü neden vekâletle yönetiliyor da asaletle bu atamalar yapılmıyor?” dedi.

“İNTİHARLAR SİZİ RAHATSIZ ETMİYOR MU?”

Son günlerde artan intihar vakalarına da dikkat çeken Gürer Bakan Albayrak’a, “6 kişi hatta biri de Türkiye Büyük Millet Meclisine kadar gelen, kendini yakan vatandaşımız oldu. İşsizim diyerek bunlar dramlarını ortaya koydular. Ailece intihar edenler var. Bu durum sizi rahatsız etmiyor mu? Bu ciddi travmalar için bir bakan olarak benim sorumluluğum var diye düşünüyor musunuz?” diye sordu.

Yorumlar (0)