CHP'li Gürer: “Çiftçi ekim yapmak için fiyat bekliyor”

Gürer, pancar taban fiyatlarının henüz açıklanmamış olmasının çiftçiyi kaygılandırdığını söyledi. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Pancar fabrikaya teslim edilmesine rağmen fiyatı belli değil. Çiftçi ekim yapmak için fiyat bekliyor” dedi.

Vekil Haberleri 23.10.2020, 14:19
CHP'li Gürer: “Çiftçi ekim yapmak için fiyat bekliyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Her yıl pancar fiyatları kampanya öncesi açıklanırdı. Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı 1 Eylülde şeker pancarı taban fiyatını müjde olarak duyurmuş ve taban fiyat 300 TL olarak belirlenmişti. Türk Şeker, 2019 yılında uygulanan fiyatın 2020 yılı avans fiyatı olduğunu yazılı açıklama ile duyurduğunda, çiftçi bu fiyatın avans fiyatı olduğu ve taban fiyatın 2020’de yeniden belirleneceğini düşündü. 20 Eylül’de kamu ve özel fabrikalarda alım kampanyası başlaması ile birlikte çiftçi haklı olarak yeni taban fiyatın açıklanmasının bekliyordu. Kampanyanın üzerinden bir ay geçmesinin ardından çiftçi pancarını söktü, fabrikaya verdi. Ama halen taban fiyat açıklaması gelmedi. Çiftçi, oyuna getirildiğini düşünüyor ve geçen yıl belirlenen 300 liralık taban fiyat yerine acilen yeni taban fiyatın açıklanmasını istiyorlar” diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "çiftçinin girdi fiyatları bir yıl öncesine göre %50 civarında arttı. 16 polar için taban fiyatın, ton başına en az 390 TL olması isteniyor. Çiftçi yeni ekime yönelmek ve ne ekeceğine karar vermek için taban fiyatı bekliyor. Eğer taban fiyat geçen yıl ki düzeyinde olursa çiftçi perişan olur. Bu nedenle Bakanlığa sürekli çağrı yapıyoruz. Pancar taban fiyatı bir an önce açıklanmalıdır. Çiftçi pancar ekiminden yanlış politikalar nedeniyle uzaklaşmışken geçen yıl açıklanan taban fiyat ile bir kısım çiftçi yeniden pancar ekimine geri dönmüştü. Çiftçi beklediğini bulamazsa yine ekimden uzaklaşabilir. Bunun neticesi şeker fiyatı artar ve NBŞ kullanımına yöneliş doğar. Hem üreten hem de tüketen mağdur olur” dedi.

Gürer, çiftçinin kaygılarını bir an önce giderilmesi için derhal taban fiyat çiftçi mutlu olacağını biçimde açıklanmasını istedi.

Yorumlar (0)