banner773

CHP'li Gürer: Bakan Kurum, ser verdi sır vermedi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan hazineden özel sektöre veya şahıslara geçen tarım arazileriyle ilgili istatistiki verilerin açıklanması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Vekil Haberleri 10.04.2021, 00:00 10.04.2021, 10:42
CHP'li Gürer: Bakan Kurum, ser verdi sır vermedi

Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Kurum, adeta ser verdi sır vermedi. Hazineye ait tarım arazilerinin satışıyla ilgili kanun maddelerinden bahseden Bakan Kurum, rakamsal verileri açıklamadı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Kamudan, hazineden özel sektöre veya şahıslara geçen arazilerin ne kadarı tarım arazisidir?

Bu arazilerin ne kadarı orman vasfını yitirmiş alanlardır?

Satılan arazilerin bölgelere göre dağılımı nedir?

Askeri alan olarak kullanılan kamu ya da hazineye ait taşınmazlardan ne kadarı askeri alan olmaktan çıkarılıp farklı amaçla kullanılmaktadır?” şeklinde sorular yöneltti.

Önergeye yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, hazineye ait arazilerin ihale usulü ile çeşitli özel kanunlarda yer alan hükümler uyarınca da doğrudan hak sahiplerine satılabildiğini belirtti.

6292 Sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi İle Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanunun ilgili maddelerinden de bahseden Bakan Kurum, kamudan özel şirketlere veya şahıslara geçen arazi miktarı ile bunların hangi bölgelerde olduğuna dair soruyu yanıtsız bıraktı.

ARAZİLER KİME GİDİYOR

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hazine arazilerinin satışı ile ilgili çok sayıda şikâyet alıyoruz. Özellikle yıllardır ekip diktiği alanı satılan vatandaşlar ciddi tepki gösteriyorlar. Öncelik bu kişilerde olmasına karşın gücü olan arazi sahibi oluyor. Ayrıca askeri alan olan birçok yer hazine eliyle el değiştirdi. Bunun yanında orman vasfını yitirdiği gerekçesiyle orman alanı dışına çıkarılan alanlar var. Bu alanlar ne kadar? Bakan, ne yazık ki sorularımıza kamuoyunu aydınlatıcı cevaplar vermiyor. Yaptıkları işin dahi bilinmesini istemeyen bir anlayış ile ülke yönetiliyor” diye konuştu.

Yorumlar (0)