CHP'li Gürer: Asbestli Su Boruları Neden Değiştirilmiyor?

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Plan Bütçe görüşmelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a 9 yıldır bir türlü değiştirilmeyen ve farklı tür kanserlerin yanında özellikle akciğer kanserini tetikleyen asbestli su borularının neden hala değiştirilmediğini sordu.

Vekil Haberleri 12.11.2019, 12:40
CHP'li Gürer: Asbestli Su Boruları Neden Değiştirilmiyor?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2010 yılında asbestli malzemelerin ve içme suyu borularının yasaklanmasının ardından hala değiştirilmeyen asbestli içme suyu borularını TBMM’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bütçe Komisyon görüşmelerinde Bakan Murat Kurum’a sordu. Bakan “neresi varsa bize bildirin?” derken, Gürer, “bildirdiklerimiz ile ilgili bir yıldır çalışma başlatılmadı” dedi.

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülke genelinde hala yüzde 25 oranında asbestli içme suyu borularının olduğuna dikkat çekerek, “İnsan sağlığına zararlı ve dokuz yıldır yasak olan asbestli içme suyu borularının ülke genelinde yüzde 75'ini değiştirdiğinizi, yazılı soruma yanıt olarak verdiniz. Bu durumda, yüzde 25 oranında hâlen asbestli içme suyu borularından geçen sular tüketiliyor. Özellikle, belediyeyken köye dönen yerlerde bu borular var. Sayın Özhaseki, Niğde Kemerhisar Belediyesi için söz verdi, bir yıldır hiçbir şey yapılmadı. Kızılcaköy’de de benzer sorunlar var. Bu boruların tamamını ne zaman değiştireceksiniz?” diye sordu.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Gürer’e verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı: “Asbestli borulara ilişkin olsun, yine şehirlerimizdeki atık su problemlerine ilişkin olsun, yağmur suyu problemlerine ilişkin olsun, altyapıya ilişkin tüm problemlere ilişkin biz 2023 yılına ilişkin bir hedef koyduk ve bu hedef doğrultusunda asbestli boruların değişimi noktasında neresi varsa bize bildirin, biz yapalım” dedi.

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bir önceki dönem Bakan Mehmet Özhaseki’ninde  değiştirme sözü verdiğini  anımsatıp, “2010 yılında insan sağlığına zararlı olduğu için yasaklanan asbest ile yapılan içme suyu boruları halen kullanılıyor ve bakanlık %25 oranında bu boruların varlığını ifade ediyor.  İnsana zararlı olduğu saptanan asbest ile üretilmiş içme suyu borularının hâlihazırda kullanılır olması  anlaşılır bir durum değil. Bakanlık hangi ilde, hangi belediyede  hangi su borusu asbestli bilmiyor mu? 1000’in üzerinde Belediyede iller Bankası, asbestli su borusu olduğunu ve bunun bir bölümünün değiştiğini belirtiyor. Bakanlık % 25 oranında asbestli boru duruyor diyor. Bakan, “bildirsinler değiştirilelim” ifadesini kullanıyor ama   9 yıldır bu borular değiştirilmemiş, olacak iş değil, insan sağlığı için zararı açıklanan içme suyu boruları bir an önce değiştirilmelidir.” dedi.

 

“AKKAYA BARAJINDA VE KIZILCA DERSİNDE CANLI YAŞAYAMIYOR”

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bütçe komisyon görüşmelerinde Bakan Kurum’a Niğde’deki çevre sorunları ile ilgili de sorular yöneltti. Gürer, “Niğde Bor arası Akkaya Barajı üniversitenin yanında, on yıldır içinde canlı yaşamıyor, kokusu kenti sarıyor, "Belediye arıtma tesisiyle bu sorun bitecek." deniyor ancak Akkaya Barajı temizlenmeden bu nasıl olacak? Akkaya Barajı'nı izliyor musunuz? Bor ilçesine bağlı Kızılcaköy Kızılca Deresi'nde canlı yaşamıyor, dere içinde ağaçlar kurudu. Sorunu çözmeyi düşünüyor musunuz?” diye sordu.

 

“SEBZELER HANGİ SULARLA SULANIYOR”

 

CHP Ömer Fethi Gürer, ülke genelinde kirlenen dere sularının sulama suyu olarak kullanılmasıyla ilgili bir soru daha yöneltti. Gürer, “Ülke genelinde kirlenen dere sularının sulama suyu olarak sebzelere etkisi üzerinde bir takip sisteminiz var mıdır?” dedi.

Yorumlar (0)