CHP'li Gürer: Afetlerden Etkilenen Çiftçilere, Esnaflara Acil Destek Sağlanmalıdır

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer beklenenin üzerinde yağış alarak afete uğrayan çiftçilere acil destek sağlanmasını ve ÇKS kayıtlı olmayan, TARSİM sigortası bulunmayan çiftçi de dahil olmak üzere zarar ve ziyanın saptanarak çiftçilerin kayıplarının karşılanmasını istedi.

Vekil Haberleri 09.01.2020, 14:35
CHP'li Gürer: Afetlerden Etkilenen Çiftçilere, Esnaflara Acil Destek Sağlanmalıdır

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Afet yaşanan ve sel felaketi ile sorunlu hale gelen bölgeler ülkemizin hemen hemen her ürünün üretildiği alanlardır. Özellikle turfanda ürün elde edilen bölgeler ağır hasarlı görülmektedir. Bunun yansımaları olacaktır. O nedenle acil önlem ve desteklemeler sağlanmalıdır. AKP iktidarı tarımda bir planlaması yoktur. Tarım ve Orman Bakanlığı ürün ekimi ya da hasadında vermeyip bir yıl sonra verdiği destekler için müjde diye duyurabilmektedir.  Destekler yeterince kırsala ulaşmadığı gibi çiftçi çok zor şartlarda çiftçiliğine devam etmektedir. Afet bölgelerinde zarar gören ürünlerin tüketiciye kadar yansıyan bir sonucu olacaktır. Bunun en az hasarlı geçilmesi doğru tedbir ve politikalarla sağlanabilir.” dedi.

Gürer, Çiftçi borçlarının ertelenmesini ve faizlerin silinmesi gerektiğini belirtti. Kredi erişimi engellenen çiftçilere de afet nedeniyle bu seferlik destek sağlanması gerektiğini söyledi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Sorun oluşturacak ürünlerin farklı bölgelerde ve iklim koşulları uygun alanlarda hızla ekimi teşvik edilebilmelidir. Yaşanan sorunlar çiftçiyi, üreticiyi vurduğu gibi tüketiciye de yüksek fiyatlı ürün olarak yansıyacağı unutulmamalıdır. Bu konuda da önlem alınıp fırsatçılara fırsat verilmemelidir.”dedi.

Gürer, Çiftçinin yanı sıra esnaflar ve vatandaş haneleri de afet etkisi altında kalmıştır. Mutlaka zararları tanzim edilmelidir. Çiftçi gibi esnafa da şartsız destek sağlanmalıdır. Ekili alanlar yanında dikili alanlarda harap olmuştur. Hızla hasar tespitleri sağlanarak tüm mağdurların sorunlarına iktidar tarafından bir an önce çözümler getirmelidir” dedi.

Yorumlar (0)