CHP'li Gündoğdu: 'Bir kadın dünyayı değiştirir'

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 86. yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Vekil Haberleri 04.12.2020, 12:14
CHP'li Gündoğdu: 'Bir kadın dünyayı değiştirir'

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu'nun o açıklaması:

Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının devrimleri sayesinde genç Türkiye Cumhuriyeti’nin kadınları, kadın hakları konusunda birçok Avrupa ülkesinden çok daha önce önemli kazanımlar elde etmişlerdir.

86 yıl önce Cumhuriyetin kadınları seçme ve seçilme hakkını 5 Aralık 1934 tarihinde, yani İsviçreli hemcinslerinden 36, Fransız hemcinslerinden 11, Belçikalı hemcinslerinden ise 14 yıl önce elde etmişlerdir.

Cumhuriyet kadınlarının seçme-seçilme hakkını elde ettikleri tarihten sonra 1935 yılında gerçekleşen ilk seçimlerde meclisteki 395 vekilin 18’i kadın idi ve bu da yüzde 4,6’lık bir oranla dünyada ikinci sıraya karşılık geliyordu.

Bu gurur verici tablonun ardından 86 yıl sonra yani bugün TBMM’de ki 600 milletvekilinin sadece 102’si, yani yüzde 17’si kadınlardan oluşmakta ve bu oranla ne yazık ki ülkemiz dünya çapında 118.sıraya gerilemiştir.

18 yıldır AKP Hükümetlerinin uyguladığı cinsiyet ayrımcılığını artıran, eşitlikten uzak politikalar, kadına yönelik şiddeti artırmış, kadının her platformda söz sahibi olmasını ciddi bir şekilde engellemiştir.

Kadının; hayatın her alanda eşit bir şekilde yer alması, siyasal kararlara katılımının sağlanması, eğitimden sağlığa eşitlikçi politikaların oluşturulması ve uygulamada somut gerçeklerin sağlanması öncelikli eylem planımız olmak zorundadır.

Gerçek bir demokrasinin en önemli göstergelerinden birisi kadınların kamu, özel sektör ve siyasal mekanizmalardaki varlığının ağırlığının ölçüsü ile değerlendirilir.

her anlamda erkekle eşit kılamayan toplumların dünya medeniyetler ailesinin “öncü gücü” olma olasılığı yoktur.

Bu duygularla;

Mustafa Kemal ve silah arkadaşları tarafından kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 86.yılında, cinsiyet ayrımcılığının son bulduğu, kadına şiddetin yaşanmadığı, çağdaş ve eşitlikçi bir ortamda yaşamak dileğiyle tüm kadınlarımıza saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

Yorumlar (0)