CHP'li Gündoğdu: Ballı reçete Saray'a, acı reçete fakir fukaraya!

CHP'li Gündoğdu elektrik piyasası hakkında AKP'nin enerji politikaları insanı ve doğayı değil, şirketleri öncelemek ve önemsemektir. Ülkeyi şirket gibi yöneten anlayış vatandaşı ve ekolojik dengeyi öne alan değil, şirket çıkarlarını önceleyerek sorunları ele almaktadır. Bu yasayla da şu anda bunu yapmaya çalışıyorlar. ''dedi.

Vekil Haberleri 20.11.2020, 14:08 20.11.2020, 14:16
CHP'li Gündoğdu: Ballı reçete Saray'a, acı reçete fakir fukaraya!

CHP'li Gündoğdu'nun o konuşması:

Parlamentonun yani milletvekillerinin temel görevi halkın sorunlarına çözüm bulmak, yaşamlarını kolaylaştırmak, refah düzeylerini yükseltmektir. Her çıkardığımız kanunda yaşam mücadelesi veren en sıkıntılı, en yoksul vatandaşlarımızın yaşamına nasıl katkı sağlayacağımızı düşünmek zorundayız.

Peki, siz ne yapıyorsunuz?

Saray yandaşlarına ve şirketlerine imtiyazlar getiriyorsunuz. Bunu teklifin son cümlesine yazmaktan da hiç çekinmiyorsunuz ve hiç de sıkılmıyorsunuz. Ne diyor son cümle: Şirketlerin faaliyetlerini daha hızlı gerçekleştirmesini temin etmek için düzenlemeler yapılmaktadır.

Yasada halk yok, ekolojik hassasiyet yok, çevre yok.

Şirketlerin sıkıntıları var, anladık.

Peki, vatandaşın hiç mi sıkıntısı yok? Millet yüksek elektrik ve doğal gaz fiyatlarından, sırtına yüklenen kayıp-kaçaklardan şikâyet ediyor, "Derdime derman olun." diyor.

Son bir yılda konutlarda elektrik fiyatlarına yüzde 32,3; doğal gaz fiyatlarına ise yüzde 34,7 zam geldi. Haziran sonu itibarıyla 1 milyon 199 bin 865 abonenin elektriği kesildi. Temmuz sonu itibarıyla 455.362 abonenin ise doğal gazı kesildi. Yani yılın ilk yarısında toplamda 1 milyon 655 bin 227 vatandaşımızın elektrik ve doğal gazı kesildi.

Vatandaş çığlık atıyor, "Yeter!" diyor. "Kaldırın şu TRT payını." diyor, TRT parasıyla parti propagandası yapılmasını istemiyor.

Elektrikte KDV'yi yüzde 18'den düşürün yüzde 5'e.

Dar gelirlilere ve emeklilere kademeli olarak sıfırlayın KDV'yi. Çarşıda pazarda enflasyon yüzde 40'ları bulmuş, zam, zam, zam; başka hiçbir şey yok.

Saray, çevresi ve bu yandaşlar ise bunlardan habersiz. Siz de sıkılmadan, çekinmeden şirketlere imtiyaz kanunları için çabalayın durun. Yazıklar olsun diyorum.

Siz halkın çığlığını duymazken şirketlerin fısıltısını duyuyorsunuz ama, emir telakki ediyorsunuz hatta. Apar topar kanun teklifini getiriyorsunuz.

Siz kime çalışıyorsunuz, onun bile farkında değilsiniz ama kime hizmet ettiğinizin farkındasınız. Şu TRT payını ve KDV'yi kaldırın ve düşürün. Vatandaşın temel ihtiyacı olan elektrik ve doğal gaz fiyatını ucuzlatın, biz de destekleyelim. Milletin faturaları düşsün, millet biraz olsun nefes alsın.

Kim şirketin vekili, kim milletin vekili; 83 milyon da görsün, tanısın.

Esnafı, KOBİ'leri, sanayicileri, çiftçiyi dinlemeyin; söz söyleyeni, eleştireni tehdit edin, gözdağı verin; size yakın olana destek, uzak olana köstek olun;

Tepeden tırnağa kayırmacılık,

Tepeden tırnağa adaletsizlik; yazıklar olsun diyoruz.

Sayın milletvekilleri,

Ballı reçete saraya, acı reçete fakir fukaraya.

Saraylar, hanlar, hamamlar sizlere, elektriği, doğal gazı kapanmış, depreme dayanıksız evler de vatandaşa.

Sarayda ejder meyveli "smoothie" sizlere, askıda ekmek vatandaşa.

Sizin çocuklara çifte maaşlar, gemicikler, dolarlı ihaleler vatandaşın çocuklarına ise sadece sabır, sabır, sabır.

Var mı teklifte insan odaklı yeşil ekonomi? Yok. Yeşil enerji sıfırdan karbon salınımı hedefi var mı? O da yok. Kanunda millete ucuz enerji yok. Yıllardır konuşuyorsunuz, yönettiğinizi sanıyorsunuz.

On sekiz yıllık iktidarınızda Allah aşkına ya sadece bir yıl, sadece bir yıl vatandaşa enflasyonun altında doğal gaz ve elektrik sağlayabildiniz mi? Maalesef, o da yok. Çünkü sizin için varsa yoksa yandaş şirketler, vatandaşın yoksullaşması, fakirleşmesi. Siz de buradan, oturduğunuz yerden seyredin.

Eğer bu ülkede kemer sıkılacaksa, ekonomik kurtuluş savaşı verilecekse, acı reçete uygulanacaksa önce saray, bakanlar, bürokratlar ve yandaş şirketler acı reçeteyi uygulayacak.

Kemer sıkacak, tasarruf yapacak olan millet değil.

Unutmayın yenilmiş kul hakkını ne Mekke ne de tekke temizler.

Yorumlar (0)