banner758

CHP'li Gülizar Biçer Karaca: İlçelerden Yükselen Ses: Üreticiye Destek, Kırsala Hizmet Bekliyoruz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Çardak’ta vatandaşları dinledi.

Vekil Haberleri 13.08.2021, 08:40
CHP'li Gülizar Biçer Karaca: İlçelerden Yükselen Ses: Üreticiye Destek, Kırsala Hizmet Bekliyoruz

ÇİFTÇİLERİN İSYANI: 115 LİRALIK ÜRE GÜBRESİ OLDU 240-250 TL!

“Geçen yıl 20 TL olan gübre bir yıl geçtikten sonra 220 – 240 TL oldu. Geçen yıl 5 TL olan Mazot 7.37 oldu. Ürettiğimiz ürün sıfır… Enflasyon yüzde 15 diyorlar.

Kuraklıktan bir şey alamadık ki… Elimizde bir şey yok. Geçen sene 115 liralık üre gübresi, mısır eken çiftçilerimizin kullandığı gübre, üre gübresinin bir torbası şimdi 240-250 TL oldu.

Ürünü satamıyoruz. Sözleşmeli arkadaşlar mısır ekti, ortaya 350 TL atmış gitmiş, ürün eken arkadaşların beklentisi 500-550 TL idi. Almak için gelen tüccar da yok. Buğday olmadı bu yıl. Nakit desteği de gelmedi. Gelmez de…”

Bu sözler, Denizli Çardak ilçesi Beylerli mahallesinde kendilerini ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’ya dertlerini anlatan çiftçilerin sözleri… Maliyetlere ve enflasyonun üstüne artan kuraklık da eklenince sıkıntılarının katlanılamaz boyuta geldiğini aktaran çiftçilerin iktidardan ne umutları kalmış ne de beklentileri…

ÇİFTÇİNİN MAZOTU, GÜBRESİ LÜKS TÜKETİM MALI MI? YASA TEKLİFİMİZİ REDDETTİLER

Üreticiler için TBMM’ye kanun teklifi sunduğunu belirten Gülizar Biçer Karaca, cumhur ittifakının reddettiği kanun teklifi kabul edilseydi üreticilerden KDV ve ÖTV alınmayacağını anlattı:

“Çiftçinin gübresinden, mazotundan, kullandığı elektrikten, ektiği tohumdan yani bir çiftçinin bir malı üretmesi için ne gerekiyorsa hepsindeki KDV ve ÖTV’yi kaldıralım diye teklif verdim. Çünkü özel tüketim vergisi kanunda diyor ki lüks tüketim malları… Çiftçinin mazotu lüks tüketim malı mı, çiftçinin gübresi lüks tüketim malı mı? Biz bundaki KDV ve ÖTV’nin kaldırılması için kanun teklifi verdik. Kanun teklifimizi meclise sunduk. Oylaması yapıldı. Cumhur ittifakı ( AKP ve MHP) oylarıyla reddedildi. Pandemide esnaf zarar gördü, çiftçi zarar gördü. Kuraklık var, ciddi bir kuraklık nedeniyle buğdaylar, arpalar zamanı gelmeden kurudu ve hayvan yemi bile olacak durumda değil. Saman bile yapılamıyor. Hayvancılar yem bulamıyor, saman bulamıyor. Çiftçi buğday üretip satamıyor. Ama bunları dediğimiz zaman para yok diyorlar. Biz esnafın vergi borçlarının kredi borçlarının faizi silinsin diyoruz. 2 yılda borç ertelensin esnaf nefes alsın diyoruz. Ben kendi ülkesinde yaşayan vatandaşına bu kadar düşman bir anlayışa tanıklık etmedim.

Yorumlar (0)