CHP'li Gökçel: Çiftçi Bir Yılda İki Kat İcralık Oldu

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, icralık olan çiftçileri TBMM’de gündeme getirdi. “Hangi köye gitsek, aracından, traktöründen, tarlasından olmuş çiftçilerle karşılaşıyoruz.” diyen Gökçel, Mersinli çiftçilerin takipteki kredilerinin bir yılda iki katına çıkmasını örnek gösterdi.

Vekil Haberleri 15.11.2019, 12:00
CHP'li Gökçel: Çiftçi Bir Yılda İki Kat İcralık Oldu

CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Cengiz Gökçel, Meclis Genel Kurulu’nda konuştu. Tarım ve Orman Bakanı’nın bütçe görüşmelerinde tozpembe bir tablo çizmesine karşın hayatın gerçeklerinin öyle olmadığını belirten Gökçel, çiftçinin borcunu borçla kapattığını söyledi.

HER KÖYDE İCRALIK ÇİFTÇİ VAR


Çektiği kredileri ödemekte zorlanan çiftçilerin özel bankalara yöneldiğini kaydeden CHP’li Gökçel, traktörünü, aracını, tarlasını ipotek ettirmek zorunda kalan üreticinin zor günler geçirdiğini söyledi. “Hangi köye gitsek, aracından, traktöründen, tarlasından olmuş çiftçilerle karşılaşıyoruz.” diyen Gökçel, tarım cenneti olarak nitelendirdiği Mersin’de takipteki tarım kredilerinin bir yılda iki katına çıkmasını örnek gösterdi.


MERSİNLİ ÇİFTÇİ %104 DAHA FAZLA İCRALIK OLDU


Mersinli çiftçilerin geçen sene bu dönemlerde ödeyemedikleri borç miktarının 121 milyon lira olduğunu belirten Gökçel, aradan bir sene geçtikten sonra 247 milyon liralık kredinin takibe düşmesine dikkat çekti. Türkiye’de tarım sektörünün takipteki kredi miktarının geçen sene 3.2 milyar lira iken bu sene 4.8 milyara fırladığını hatırlatan CHP Mersin Milletvekili, “Çiftçi kazanamıyor, geçinemiyor. Bırakın borçlarını ödemeyi, karnını doyuramıyor.” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİNİN GERÇEK HALİ BU


Tarım ve Orman Bakanı’nın komisyonda “Cumhuriyet tarihi rekorları kırıyoruz” sözlerini hatırlatan Cengiz Gökçel, “Ne kadar övünse az. Cumhuriyet tarihinde çiftçiler hiç bu kadar borçlu olmamıştı. İşte çiftçinin gerçek hali bu!” dedi.
Eylül 2018 BDDK verilerine göre tarım sektörü nakdi kredileri 101 milyar lira iken Eylül 2019 verilerine göre çiftçiler 107 milyar lira borçlu. Aynı dönemde takipteki krediler 3.2 milyar liradan 4.8 milyar liraya düzenli olarak artış gösterdi. Türkiye genelinde %49’a karşılık gelen takipteki kredi artış oranı, Mersin’e %104 olarak yansıdı ve Türkiye ortalamasının 2 katını geçti.
 

Yorumlar (0)