CHP'li Gökçel Bütçede Konuştu

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Meclis’te Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye seslendi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken CHP’li Gökçel, tamamlanmayan yatırım projelerinden Akdeniz meyve sineğine birçok konuda tespitlerini ve çözüm önerilerini paylaştı.

Vekil Haberleri 14.11.2019, 12:35
CHP'li Gökçel Bütçede Konuştu

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin dikkatle dinlediği konuşmasında Bakanlıkça üretilen projelerin gerçekleştirilmemesini eleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programını inceleyen CHP’li Gökçel, 2016’da kamu yatırımlarının %9,2’sine karşılık gelen 9 milyar liralık tarım payına karşın 2019 programında, 2020 senesi için yatırım bütçesinin %5,1’i olan 6,7 milyar lira olmasını eleştirdi. 


ÜRETİCİYİ İTHALATLA EZDİNİZ


Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2018 hedefi olan 1 milyon 300 bin ton et üretimini tutturamadığını belirten CHP’li Cengiz Gökçel, kilosu 29 liraya et ithal edilirken kırmızı et üreticisinin ithalata ezdirildiğini, aylarca kesim sırası bekleyen üreticinin, maliyetlerinin 33 liraya kadar yükseldiğini hatırlattı.


HANİ YERLİ VE MİLLİYDİNİZ?


Kırmızı et üreticisi ithalatla ezilirken Bakanlık’ın kendi projesi olan Anadolu Esmeri Geliştirme Projesine 13,5 milyon lira ayırmasına karşın bir kuruş harcanmamasını eleştiren Cengiz Gökçel, “Hani yerli ve millîydiniz? Bizim olan, Anadolu köylüsünün yüzlerce yıllık yerli ve millî ineğini geliştirmek için kendi projenizi bile gerçekleştirmediniz. Bunları yapmayınca ne oldu? Brezilya'dan, dünyanın öbür ucundan sığır ithal ettik.” dedi.


ATAMA BEKLEYEN VETERİNER HEKİMLER


Sorunların yalnızca ithalatla sınırlı kalmadığını ifade eden CHP’li Vekil, 17 milyon liralık kaynak ayrılmasına karşın Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hayata geçirmediği Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlükleri Projesi’ni hatırlattı. İthal edilen canlı hayvanların buralarda uzmanlarca kontrol edilmesi gerekirken projenin gerçekleşmemesi ile otuz aydır atama bekleyen veteriner hekimlerin de istihdam edilmemesini eleştirdi.


“ETE DEĞİL SİZE GÜVEN AZALDI”


Bakanlık’ın kırmızı et tüketimindeki düşüşü şarbon hastalığına bağlamasının yanlış olduğunu belirten CHP’li Gökçel, “Topraklarımıza hastalıklı hayvanları soktunuz, sizin yüzünüzden vatandaş ne yediğini bilemez hale geldi. Kırmızı ete değil aslında, size güven azaldı.” şeklinde konuştu. Konu gıda güvenliği olunca Bakanlık’ın kendi projesini bile bitirmediğini söyleyen Gökçel, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun bütçesinden 160 bin lira ödeyerek usule aykırı bir şekilde 4 tane Passat kiralanmasını eleştirdi.


AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ İLE MÜCADELE


Her sene ihraç ettiğimiz şeftaliden narenciyeye, binlerce ton ürünün ya ilaç kalıntısından ya Akdeniz meyve sineğinden dolayı gümrüklerden döndüğünü belirten CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, zararlılarla mücadele konusunda yapılacak onlarca şey varken Biyolojik Mücadele Araştırma Merkezi Projesi’ne ayrılan ödeneğin sadece yarısının kullanılmasına tepki gösterdi. Mersin’deki pilot projeyle ilk yıl 156 bin tuzak dağıtılarak %90 oranında başarı sağlanmasına karşın ikinci yıl sadece 34 bin tuzak dağıtıldığını hatırlatan Gökçel, “Başarılı projeyi yaygınlaştırmak gerekirdi. Çiftçiyi bezdiren, ürünlerimizi mahveden Akdeniz meyve sineğini bitirmek gerekirdi ama siz 2019'da projeye sadece 950 bin lira ayırıp 34 bin tuzak dağıttınız, bunu da sunum kitapçığınıza övünerek koydunuz” diyerek sitem etti.


ELVAN’DAN DESTEK


Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele konusunun hassasiyetle ele alınması ve projenin önümüzdeki yıllarda devam etmesi gerektiğini ifade eden CHP’li Gökçel, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan’ın projenin hayata geçmesinde emeği olduğunu belirterek “Gerçekten, burada Sayın Başkanın hakkını da vermek istiyorum, Allah razı olsun.” dedi. Bunun üzerine Elvan, “Sayın Gökçel’in bahsettiği husus önemli. Özellikle Akdeniz meyve sineği ile mücadele çok başarılı oldu, Tarım Bakanlığımız destek verdi. O zaman Cengiz Bey Ziraat Odası Başkanıydı, gerçekten başarılı bir uygulama gerçekleştirdik. Bunun 2020’de de devamını istiyoruz.” şeklinde konuştu.
 

Yorumlar (0)