banner754

CHP'li Gökçel: Buğday alım fiyatı en az 2500 tl olmalı

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel buğday hasadının yaklaştığı günlerde üreticiyi zarar ettirmeyecek bir alım fiyatı belirlenmesi gerektiğini kaydetti. Gökçel, “Buğday hasadının başlayacağı bu günlerde buğday alım fiyatının tonda 2500 liradan az olmaması gerekir” diye konuştu.

Vekil Haberleri 07.05.2021, 10:56
CHP'li Gökçel: Buğday alım fiyatı en az 2500 tl olmalı

CHP’li Gökçel, buğday hasadına sayılı günler kala Toprak Mahsulleri Ofisi’nin belirleyeceği buğday alım fiyatının 2500 liradan az olmaması gerektiğine dikkat çekti. Gökçel, kuraklığın bu yıl verimi olumsuz anlamda etkilediğini belirterek, “2021 yılı buğday hasadı başlamak üzere. Bu yıl yağışların az olması nedeniyle birim alandan buğday hasadı beklediğimiz verimi maalesef yakalayamayacak. Hem birim alandan daha az verim alacağından dolayı hem girdi maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı buğday üreticimiz bir mağduriyetle karşı karşıya,” dedi.

Gübre fiyatlarının son 1 yılda yüzde 250 arttığını kaydeden Gökçel, “Gübre fiyatları yüzde 250 arttı bu da çiftçinin belini büktü. Altından kalkamayacağı kadar masraf yapmasına neden oldu. Öyle bir sene geçirdik ki çiftçi gübreye ulaşımda bile sıkıntı yaşadı, gübre bulamadılar. Dolayısıyla hasadın başlayacağı bu dönemde maliyetlere de baktığımız zaman tonda 2500 lira gibi bir fiyatla TMO’nun çiftçinin buğdayını alması gerekiyor,” dedi.

Maliyetlerin her geçen gün yükseldiğini ifade eden Gökçel çiftçinin bu maliyetlerin altından kalkmasının mümkün olmadığına değindi. Maliyetlerin altında belirlenecek alım fiyatının çiftçileri mağdur edeceğini belirten Gökçel, “2500 liradan aşağıda açıklanan bir rakam buğday üreticisini mağdur edecektir. Buğday üreticisi zarar edecektir. Eğer biz buğday üretimimizi arttıracaksak, çiftçimizi üretimde tutacaksak mutlaka bu yıl 2500 lira fiyatla buğdayı almak zorundayız” diye konuştu.

Tarımda ithalatın çiftçileri olumsuz etkilediğinin altını çizen Gökçel, “Bu dönemde yurt dışında ithal edilen buğdayın da bu hasat döneminde durdurulması gerekiyor ki çiftçimizi üzecek fiyatlar ortaya çıkmasın” diyerek sözlerini noktaladı.

Yorumlar (0)