banner773

CHP'li Girgin: Emekliler adil intibak istiyor iktidarın kulakları tıkalı

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesinde, emeklilerin sorunlarını dile getirdi.

Vekil Haberleri 05.02.2021, 12:39 05.02.2021, 12:43
CHP'li Girgin: Emekliler adil intibak istiyor iktidarın kulakları tıkalı

Türkiye Cumhuriyeti’nin adına yaraşır bir sosyal devlet olması için emekli yurttaşların sorunlarına acilen çözüm bulunması gerektiğini vurgulayan Girgin “Emeklilerimiz başkalarına muhtaç olmadan onurlu ve insanca bir yaşam sürmek istiyorlar, bu emeklilerimizin en doğal hakkıdır. Ancak iktidarın kulakları tıkalı” dedi.

AKP DÖNEMİNDE EMEKLİLERİN DURUMU KÖTÜLEŞMİŞTİR

Girgin açıklamalarını şöyle sürdürdü: “AKP iktidarda olduğu süre boyunca, Türkiye’de emeklilerin çektiği ekonomik ve sosyal sorunlara çare olacak herhangi bir politika üretmemiştir. Aksine 2002 sonrasında emeklilerimizin durumu giderek kötüleşmiştir. AKP iktidarının ilk yıllarında en düşük işçi emeklisi maaşı, asgari ücretin üzerindeyken şu an gelinen noktada emeklilerimizin yarısından fazlası asgari ücretin altında aylık almaktadır.

Bu tabloya Kovid-19 Pandemisi’nin ekonomik krizle birleşerek yarattığı yıkımı eklediğimizde emeklilerimiz için geçinmek lüks haline gelmiştir. Emeklilerimiz açlık ve yoksullukla mücadele etmekte, borç batağına sürüklenmektedir.”

“EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNDE OLMALIDIR”

Girgin kapsamlı bir düzenleme çağrısında bulundu: “Emeklilerimize yönelik kapsamlı bir düzenleme yapılarak, emeklilerimizin sorunlarını çözecek, yaşam koşullarını iyileştirecek adımlar acilen atılmalıdır. En düşük emekli aylığı asgari ücrete eşitlenmeli, tüm emeklileri kapsayan bir intibak yasası çıkarılmalı, katsayı ve gösterge sistemi yeniden düzenlenmeli, emeklilere milli gelir artışından refah payı verilmeli, emekli banka promosyonları yükseltilmeli ve emeklilere verilen bayram ikramiyelerinin miktarı arttırılmalıdır. Emeklilerin sorunu hak hukuk adalet sorunudur. Emeklilerin sorunu herkesin sorunudur.”

SORU ÖNERGESİ

Girgin’in, Bakan Elvan tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorular yer aldı:

En düşük emekli aylığını asgari ücrete eşitleyecek bir düzenleme yapacak mısınız?

Tüm emeklileri kapsayan bir intibak yasası çıkarak mısınız?

Katsayı ve gösterge sistemini yeniden düzenleyecek misiniz?

Emeklilere milli gelir artışından refah payı verecek misiniz?

Emekli banka promosyonlarını yükseltecek misiniz?

Emeklilere verilen bayram ikramiyelerinin miktarını arttıracak mısınız?

Yorumlar (0)