CHP'Lİ GİRGİN EBE VE HEMŞİRELERİN SORUNLARINI SAĞLIK BAKANINA SORDU!

Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Sağlık Bakanlığı 2023 Bütçe görüşmelerinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya 27 bin aile sağlığı çalışanı ebe ve hemşirelere yapılan haksızlığı sordu ve ‘’ebe ve hemşireler üvey evlat mı ‘’diye sordu.

Vekil Haberleri 30.11.2022, 09:36
CHP'Lİ GİRGİN EBE VE HEMŞİRELERİN SORUNLARINI SAĞLIK BAKANINA SORDU!


Girgin şunları söyledi: 
YÜZDE 3 ZAMMI NEYE GÖRE BELİRLEDİNİZ?

“27 bin aile sağlığı çalışanına teşvik ödemesi diye % 3  oranında ödeme yapacağız dediniz. Bu % 3’ü neye göre kime göre belirlediniz? Bu kriteri belirlerken koruyucu sağlık hizmetlerinin tamamını ebe ve hemşirelerin yerine getirdiği gerçeğini dikkate aldınız mı?


TAVAN KATSAYISINA TAKILABİLECEKLERİNİ HİÇ DÜŞÜNMEDİNİZ Mİ?
Aile Hekimliği Sözleşmesi’nde aile sağlığı çalışanlarının tavan ödemesi hak edişin 1.5 katı olduğu halde, enflasyon, iş yükü ve hak kayıplarını görmezden gelip destek ve teşvik alabileceklerini, tavan katsayısına takılacaklarını hiç düşünmediniz mi?


GÖRMEZDEN GELİNEN EBE VE HEMŞİRE SİSTEMDEN KAÇIYOR
Destek, teşvik, ek ödeme verdik dediniz. Aile sağlığı çalışanı ebe ve hemşirelerin kaçı bu ödemeleri alabildi. Adaletsiz ve iş barışı bozulan, görmezden gelinen ebe ve hemşireler sistemden  kaçmaya başladı. Zaten %20 Ebe ve Hemşire eksiği olan aile hekimliği sistemi, bu kaçışlarla tıkanma noktasına gelecek, övündüğünüz koruyucu sağlık hizmetleri, bağışıklama hizmetleri kötüye gidecek, Türkiye’nin sağlıklı geleceği tehlikeli hale gelecektir.


TEK KALEMDE EMEKLİLİĞE YANSIYAN HAK EDİŞ İSTİYORUZ
‘’Muğla’da 302, Türkiye’de 26 bin aile sağlığı çalışanı ebe ve hemşire  sizden cevap bekliyor, ‘ek ödeme, destek, teşvik diye şartlı ödeme yerine tek kalemde emekliliğe yansıyan hak ediş istiyoruz’  diyen sağlık emekçilerin isyanına kulak verin’’ diye sözlerini bitiren Girgin bu konuda soru önergesi de verdiklerini ve soruların takipçisi olacaklarını belirtti.


GİRGİN YAZILI SORU ÖNERGESİNDE ŞUNLARI SORDU:
1- 27 bin aile sağlığı çalışanına teşvik ödemesi diye %3 oranında ödeme yapacağız dediniz. Bu %3’ü neye göre kime göre belirlediniz? Bu kriteri belirlerken koruyucu sağlık hizmetlerinin tamamını ebe ve hemşirelerin yerine getirdiği gerçeği dikkate alındı mı?
2- Aile Hekimliği Sözleşmesi’nde aile sağlığı çalışanlarının tavan ödemesi hak edişin 1,5 katı olduğu halde tavan katsayısına takılacaklarını düşünüp ona göre bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
3- Aile sağlığı Ççalışanı ebe ve hemşirelerin kaçı destek, teşvik, ek ödeme alabilmiştir?
4- Adaletsiz ve iş barışı bozulan ebe ve hemşirelerin sistemden ayrılmasını önlemek için bir çalışmanız var mıdır?
5- Zaten %20 ebe ve hemşire eksiği olan aile hekimliği sistemi, kaçışlarla tıkanma noktasına gelecek ve koruyucu sağlık hizmetleri, bağışıklama hizmetleri kötüye gidecek, Türkiye’nin sağlıklı geleceği tehlikeli hale gelecektir. Yapılan bu haksız adaletsiz ödemeyi ne zaman düzelteceksiniz?
6- Muğla’da 302, Türkiye’de 27 bin aile sağlığı çalışanı ebe ve hemşirenin ek ödeme, destek, teşvik diye şartlı ödeme yerine tek kalemde emekliliğe yansıyan hak ediş alması için bir çalışmanız var mı?
7- Tavan kat sayısının brüt ücretin 3 katı olacak şekilde düzenlenmesi yönünde çalışmanız var mı?

Yorumlar (0)