CHP'li Gaytancıoğlu'ndan Grip Aşısı ile İlgili Soru Önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu grip aşılarında bu yıl yaşanan sıkıntılara dikkat çektiği soru önergesinde bu sıkıntıların yaşanmaması için ne gibi tedbirler alındığının açıklanmasını istedi.

Vekil Haberleri 18.10.2019, 14:30
CHP'li Gaytancıoğlu'ndan Grip Aşısı ile İlgili Soru Önergesi

Gribin dünyada ve ülkemizde her yıl yüzbinlerce insanın ölümüne neden olduğunu ifade eden Doç. Dr. Gaytancıoğlu yaşlıların ve riskli olarak kabul edilen diğer grupların ücretsiz aşılarını yaptırması için Bakanlığın bir çalışması olup olmadığını sordu.

Soru önergesinde : “Her yıl dünyada yüzbinlerce ülkemizde binlerce insan grip ve gribe bağlı rahatsızlıktan yaşamını kaybetmektedir. Ülkemizde bu yıl grip aşılarının temininde sıkıntı yaşanmaktadır. 65 yaş üstü yaşlılar, 6 aylık –2 yaş arası çocuklar,  hamileler, kalabalık yerlerde yaşayan veya çalışanlar ile şeker, kalp, astım gibi kronik rahatsızlıkları bulunanlar gripte yüksek riskli gruptadırlar.

Başta yaşlılarımız ve risk grubundaki vatandaşlarımız ya kendi imkânlarıyla ya da doktor reçetesiyle grip aşısını yaptırmaktadırlar. Doktor reçetesiyle aşı yaptırmak ise hasta katılım ücretleri ile düşünüldüğünde dar gelirli, birçoğu ay sonunu getirme telaşındaki yaşlı vatandaşlarımıza ek ekonomik yük getirmektedir. Oysaki binlerce insanımızın ölümüne neden olan bir hastalığa karşı koruyucu sağlık hizmetini ücretsiz vermek devletin anayasal görevidir” diyen Doç. Dr. Gaytancıoğlu Sağlık Bakanına şu soruları yöneltti:

  • Bakanlığınız verilerine göre 2018 yılında Türkiye’de gerçekleşen ölümlerin kaç tanesi grip ve gribin neden olduğu etkenlerden meydana gelmiştir?
  • 2019 yılında grip aşılarının temini ve zamanında dağıtımının yapılamamasının nedenleri nelerdir?
  • 2019 yılı için kaç doz grip aşısı temin edilmiştir?
  • 2018 yılı için temin edilen grip aşısı miktarı kaç dozdu?
  • Bu aşılar hangi ülkelerden ve hangi yöntemlerle temin edilmektedir?
  • Aşıların kontrolleri nasıl yapılmaktadır?
  • Bakanlığınız özellikle riskli saydığı gruptaki vatandaşlarımızın hiçbir ücret ödemeden her yıl grip aşılarını yaptırması için bir çalışma yapılmakta mıdır?
  • Bakanlığınız koruyucu bir sağlık hizmeti olarak grip aşısını, 65 yaşın üstündeki vatandaşlarımıza evlerinde ücretsiz yapmaya yönelik bir çalışması var mıdır?

Yorumlar (0)