CHP'li Gaytancıoğlu: Gazetecilerin yıpranma hakkını verin!

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu gazetecilerin yıpranma hakkının bir an önce yeniden yasal düzenleme ile getirilmesini istedi.

Vekil Haberleri 13.11.2020, 14:13
CHP'li Gaytancıoğlu: Gazetecilerin yıpranma hakkını verin!

Gazeteciliğin kamusal bir görev olduğunu ifade eden Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu “7 gün 24 saat halkın haber alma hakkı için çalışan, işlerini yaparken can güvenliği dahil her türlü riski alan gazetecililere yıpranma haklarının verilmemesi bunun sarı basın kartı sahibi olmaya bağlanması anlaşılır bir şey değildir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisinin, başta gazetecilik kökenli milletvekilleri olma üzere bu konuyu gündeme getirdiğini ve Mecliste birkaç defa konuyla ilgili basın açıklamaları yaptığını hatırlatan Doç. Dr. Gaytancıoğlu şunları söyledi.

“AKP yapmış olduğu hak gaspları ve anti demokratik uygulamalarıyla bırakın kabak tadını çürük yumurtayı bile aştı. Daha geçen hafta son ana kadar işçileri köle düzeninde çalıştırmak için bir yasa çıkarmak için son ana kadar ısrar etti. Sendikaların ve muhalefetin direnci ile geri adım attı. Seçimden önceki 3600 ek gösterge sözleri orada öylece duruyor.

Şimdi, Anayasa Mahkemesi kararı sonrası, sarı basın kartı olmayan gazetecilerin yıpranma haklarını ellerinden almak istiyorlar. Yerel basın mensuplarının birçoğu şartlar nedeniyle zaten bu kartı almakta zorlanıyor. Üstelik sarı basın kartları son yıllarda iktidarın muhalif basın mensuplarına verilmiyor ya da bin bir zorluk çıkarılıyor.

Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde “sarı basın kartın varsa seni gazeteci sayarım, bu kartları da sadece benim istediklerimi yazana veririm” anlayışı olmaz. Bu anlayış tarihin çöplüğünde kalmıştır. AKP’de yakın zamanda bu çöplükteki benzerlerinin yanına gidecektir.

Hükümet bildirisi gibi sözde haberler yapan yandaşları gazeteci sayarsanız damat - bakanın istifasını bile yayınlayacak medya bulamazsınız. Bırakın gazeteciler istedikleri gibi özgürce haber yapsınlar. Basın kanununa göre sigortası yapılan ve bu kanun kapsamında çalışan her gazeteci de yıpranma hakkında yararlansın.

AKP, Cemal Süreya’nın Hükümet şiiri gibi:

“Bu hükümet/Pir Sultan'a pasaport vermiyor,/Onu anladık.

Yunus Emre'ye de/Basın kartı vermiyor,/Onu da anladık.

Ama bu hükümet/Ferman çıkarmış/Karacaoğlan'ı/Otobüse bindirtmiyor.”

Yorumlar (0)