CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi :Tek Adam rejiminde intiharlar yüzde 38 arttı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi intihar oranlarının sürekli arttığına dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde bozuk ekonomik düzen nedeniyle 2017-2019 yılları arasında geçinemediği gerekçesiyle intihar eden kişi sayısı yüzde 38 arttı. Öte taraftan Türkiye’deki intiharların yüzde 42’sinin sebebi bilinmiyor, yani faili meçhul. Kısacası ülke alarm veriyor, sistem entübe olmuş durumda ancak saray hükümeti görmezden geliyor” dedi.

Vekil Haberleri 27.02.2021, 08:25 27.02.2021, 08:53
CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi :Tek Adam rejiminde intiharlar yüzde 38 arttı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sunduğu İntihar raporunda çarpıcı tespitlere yer verdi.

 

CHP’li Akkuş İlgezdi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte ekonomik kriz daha fazla görünür olduğunun altını çizerek, “Geçim derdine düşen milyonlarca yurttaş derin bir yoksulluğun pençesinde adeta can çekişiyor. Krizin en acı göstergesi ise intihar vakalarındaki artış” dedi.

 

Haftada en az 5 kişi geçinemediği için intihar etti!

Gamze Akkuş İlgezdi, 2002-2019 yılları arasında geçim derdi nedeniyle intihar eden kişi sayısının TUİK verilerine göre 4 bin 801 olduğunu kaydederek, “Veriler geçtiğimiz 17 yıl zarfında her hafta en az 5 kişinin geçim zorluğu nedeniyle hayatına son verdiğini gösteriyor” diye konuştu.

 

Tek Adam’da yüzde 38 artış

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin intiharlara çare olmadığını vurgulayan Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgzedi “Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçilen 2017-2019 yılları arasında geçinemediği nedeniyle gerekçesiyle 9 bin 916 kişi intihar etti. İntihar eden kişi sayısı yüzde 38 arttı. Buna göre Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde her hafta en az 65 yurttaşımız kendi hayatına son verdi” dedi.

 

AKP İktidarında intiharlar yüzde 48 arttı

“AKP iktidarında intihar vakalarında yüzde 48 artış yaşandı. 2002 yılında 2 bin 301 kişi çeşitli sebeplerle yaşamına son verirken, AKP iktidarıyla birlikte bu sayı 2019 yılında 3 bin 406’ya yükseldi” diyen Akkuş İlgezdi Türkiye’de geride bıraktığımız 19 yılda intihar eden her 10 kişiden 1’inin ekonomik zorluklarla baş edemediği için ölümü seçtiğini ortaya koydu.

 

Genel Başkan Yardımcısı Akkuş İlgezdi “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçiş ile birlikte Türkiye’de intihar vakaları arttı. Görünen o ki, kutuplaştırma ve ötekileştirme siyaseti ülkeyi geri dönüşü olmayan ruhsal bir çöküşe doğru sürüklüyor” diye konuştu.

 

Yüzde 42 faili meçhul

2002-2019 yıllarını kapsayan verilere göre 53 bin 425 intihar sonucu ölümün 22 bin 645’inin sebebinin belli olmadığını ortaya çıkarak Gamze Akkuş İlgezdi, “Ne yazık ki iktidar partisi ve saray hükümeti, intihar ederek ölümü seçen her 10 kişiden 4’ünün neden intihar ettiğini bilmediklerini ileri sürmektedir. Başka bir ifadeyle Türkiye’deki intiharlarının yüzde 42’sinin faili meçhul” dedi.

 

Pandemi sonrası veriler daha da kötüleşecek

Akkuş İlgezdi açıkladığı rakamlarda pandeminin etkilerinin olmadığını hatırlatarak, “2020 istatistikleri açıklandığı zaman durumun daha da yakıcı sonuçları gözler önüne serilecek. Yalnızca basına yansıyan son 10 günde 10’dan fazla intihar haberi var. Pandemide her gün gelen intihar haberleri 2020 verilerindeki kara tablonun da habercisi” açıklamasında bulundu.

İntihar raporu için tıklayınız

 

Yorumlar (0)