CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi: Devlet Hava Meydanlarına kayyım atanmalı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi yasaya göre ayda en az iki toplantı yapması gereken Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Yönetim Kurulunun aylardır toplanmadığının, kurum tarafından gönderilen soru önergesi yanıtı ile ortaya çıktığını ifade ederek, “Kanuna aykırı olarak aylardır toplanmayan ve karar alamayan Devlet Hava Meydanları İşletmesine kayyım atanmalı ve görevini yerine getirmeyen bütün sorumlu bürokratlar hakkı da soruşturma başlatılmalıdır” dedi.

Vekil Haberleri 11.09.2019, 10:28
CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi: Devlet Hava Meydanlarına kayyım atanmalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Devlet Hava Meydanları İşletmesinde yaşanan istifaları, yönetim kurulunun kanuna aykırı şekilde bir türlü toplanamamasını bir soru önergesi ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a sordu. Bakan Turhan tarafından verilen itiraf niteliğindeki yanıtta yönetim kurulunun aylarca toplanamadığı ortaya çıktı.

Soru önergesi yanıtında Bakan Turhan, “DHMİ Yönetim Kurulu Toplantısı en son 09.05.2019 tarihinde gerçekleştirilmiştir” diyerek DHMİ Ana Statüsü’nün 7. Maddesine göre Yönetim Kurulu’nun “herhalde ayda en az iki defa toplanması” hükümünün açıkça çiğnendiğini itiraf etmiş oldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, uçuş güvenliği ile ilgili kararlar alması gereken kurumun aylardır yönetim kurulunu toplayamadığının ortaya çıktığını belirterek, “Kanuna aykırı olarak aylardır toplanmayan ve kararlar alamayan Devlet Hava Meydanları İşletmesine de kayyım atanmalıdır. Kanunun emredici hükümlerine uymayanlar hakkında hala idari bir soruşturma yapılmaması da düşündürücüdür” dedi.

CHP'li Gamze Akkuş İlgezdi'nin konuyla ilgili soru önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan tarafından Anayasanın 98 ve Meclis İçtüzüğünün 96 ve 99’uncu maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 21.06.2019

Gamze AKKUŞ İLGEZD         İ İstanbul Milletvekili

DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (DHMİ) ANA STATÜSÜ’ne göre kurum; Sivil Havacılık faaliyetlerinin gereği olan, hava taşımacılığı, hava alanlarının işletilmesi, meydan yer hizmetlerinin yapılması, hava trafik kontrol hizmetlerinin ifası, seyrüsefer sistem ve kolaylıklarının kurulması ve işletilmesi, bu faaliyetler ile ilgili diğer tesis ve sistemlerinin kurulması, işletilmesi ve modern havacılık düzeyine çıkarılmasını sağlamak amacıyla teşkil edilmiştir.

Bununla birlikte Kurumun yukarıda sayılan görevleri yerine getirebilmesi için DEVLET HAVA MEYDANLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ (DHMİ) ANA STATÜSÜ’NÜN 7. Maddesine göre Yönetim Kurulu’nun“herhalde ayda en az iki defa toplanması” hüküm altına alınmıştır.

Ancak Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Funda Ocak 13 Şubat 2019’da istifa etmiştir. 14 Mayıs 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile DHMİ Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulunda açık bulunan üyeliğe Gökhan Evren atanırken, o tarihte halihazırda Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapmakta olan Mehmet Ateş’in de yeniden ataması yapılarak, görev süresi uzatılmıştır.

Bununla birlikte Mayıs ayı ortasından itibaren DHMİ yönetim kurulunun toplanmadığı, iki üyenin daha istifa ettiği iddiaları konuşulmaktadır. Şu anda kurumun internet sitesinde Mehmet Ateş DHMİ Yönetim Kurulu Başkanvekili, Sadettin Parmaksız ve Gökhan Evren ise Yönetim Kurulu üyesi olarak görünmektedir. 

“Yönetim Kurulu, üye tam sayısının salt çoğunluğu olan en az dört üye ile toplanır ve kararlarını üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alır.” hükmü gereğince Sivil Havacılığın tepe kurumu olarak düzenleyici ve denetleyici rol üstlenen DHMİ Yönetim Kurulu’nun toplanamadığı anlaşılmaktadır.

Bu bağlamda;

  1. DHMİ yönetim kurulu en son ne zaman toplanmıştır? Hangi kararlar alınmıştır? Alınan kararların gerekçeleri nelerdir?
  2. DHMİ Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu’nun toplanamaması Türkiye’deki sivil havacılık uçuşları için hangi riskleri taşımaktadır?
  3. DHMİ Genel Müdürlüğüne kayyım mı atanacaktır?
  4. Mayıs ayı içerisinde kaç yönetim kurulu üyesi istifa etmiştir? İstifa eden yönetim kurulu üyelerinin istifa gerekçeleri nelerdir?
  5. Yönetim kurulunun İstanbul Yeni Havalimanı yolcu geçiş garantisinin anlaşmalara aykırı olarak 5 Nisan 2019’dan itibaren başlatılması ile ilgili karar almaya zorladığı iddiaları doğru mudur?
  6. İstifa eden yönetim kurulu üyelerinin mevzuata aykırı olarak yolcu geçiş garantisi ödemelerine onay vermeye zorlandıkları için istifa ettikleri iddiaları doğru mudur?
  7. Yapılan sözleşmelere göre yolcu geçiş garantisinin başlaması için şirket hangi sorumluluklarını yerine getirmemiştir?
  8. Şirketin sorumluluklarını yerine getirmemesine rağmen yolcu geçiş garantisinin 5 Nisan 2019 tarihinden başlatılmasının gerekçesi nedir?
  9. Yeni havalimanı için DHMİ’den hangi kalemlerde, ne oranlarda şirkete ödeme yapılmıştır? Bu ödemeler hangi anlaşmalara göre yapılmıştır?
  10. 2019 yılı için DHMİ, şirkete hangi kalemler için, ne kadar ödeme yapmayı planlamaktadır?

Yorumlar (0)